Boekentips voor in de zomervakantie

11 juli 2016
De zomervakantie is dé tijd om lekker veel te lezen en voor te lezen; in de auto, voor het slapengaan, op het strand, (voor)lezen kan overal! Eline Rottier van boekwijzer.com zette voor jullie de fijnste zomervakantietips op een rijtje!
Het eiland van opa - Benju Davies

De fijnste boekentips op een rijtje, heel handig per leeftijdscategorie!

1+


Van wie is dat huis? van Joukje Akveld & Annemarie van Haeringen
Na het succesvolle Van wie is die hoed is het tweede deel van de originele peuterserie van Joukje Akveld verschenen. Een kasteel, een iglo, een boerderij, een wel heel bijzonder hondenhok... Dit keer mogen de kleinste lezers raden welke bewoner in welk huis thuishoort. De tekeningen - in elk deel van een andere bekende Nederlandse illustrator - zijn dit keer van niemand minder dan Annemarie van Haeringen. Ze zijn prachtig en vol slimme verrassingen en grapjes.
 
Suzie Ruzie en het schaartje van Jaap Robben & Benjamin Leroy
Suzie herinnert je eraan hoeveel je als kind kunt houden van een personage dat lekker stout is. Jaap Robben en Benjamin Leroy bedachten zo'n Pippi Langkous en noemden haar Suzie Ruzie. Suzie en Hond vervelen zich, maar dan wordt Suzie geroepen door een schaartje dat veel meer lust dan alleen een taartje. Alles en iedereen moet naar de kapper: Suzie, Hond, de hele inboedel… en dan is de honger van het schaartje nog lang niet gestild. In fijn, snel en ritmisch rijm geschreven, en alleen al de gezichtsuitdrukkingen op de tekeningen zijn om hardop bij te schateren.
 
De mooiste wiegeliedjes van hier en elders
Dat er daarbuiten een schaap loopt, weten we in Nederland wel. Maar hoe worden baby's in andere landen nou in slaap gewiegd en gezongen? Maak kennis met elf wiegeliedjes in elf verschillende talen van over de hele wereld: Spaans, Italiaans, Turks, Arabisch, Duits en nog veel meer. De vrolijke, kleurrijke illustraties vol dieren van Martijn van der Linden zijn op zich al reden genoeg om dit originele boekje aan te schaffen! Op de bijgevoegde cd kun je de liedjes gezongen en in de karaokeversie beluisteren.
 
3+


Niets gebeurd van Mark Janssen
Saar vond het maar een saaie dag en vraagt aan Niek of hij wél iets spannends heeft meegemaakt. 'Nee,' zegt Niek. 'Ik heb een paar dingetjes gedaan, maar écht spannend?' Een handstand, wat zwemmen, even zitten, van een glijbaan glijden... Nou, het is maar wat je niet spannend noemt als je bedenkt dat Niek die handstand deed op het hoofd van een tijger, zwom met een grote walvis en dat Saar van de slurf van een olifant gleed! Een ode aan de fantasie vol dromerige, kleurrijke, wonderschone illustraties.
 
Het eiland van opa van Benji Davies
Wat een prachtig, liefdevol verhaal over de band tussen een jongetje en zijn opa is dit! Op een dag wil opa Sem iets laten zien op zolder. Hij trekt een laken van de muur en via een grote stalen deur belanden ze aan het dek van een enorm schip. Samen varen ze naar een eiland vol spannende plekken. Het is er zo mooi dat opa wil blijven. Na De kleine walvis (Prentenboek van het jaar in 2017 en ook echt een aanrader) komt Benji Davis opnieuw met een ontroerend, troostrijk, o zo mooi geïllustreerd verhaal over afscheid nemen.
 
Welterusten allemaal van Chris Haughton
Goed nieuws voor de fans van Mama kwijt, Ssst! en/of Stoute hond? In de zo herkenbare stijl van de geweldige illustrator Chris Haughton is er weer een fijn prentenboek verschenen. Dit keer een perfect verhaaltje om langzaam in slaap te soezen. Het gaat over een klein beertje dat de hele nacht probeert wakker te blijven. De hertjes, de konijntjes, de muisjes... alle andere dieren in het bos zijn te moe om te spelen en vallen in slaap. Zal het hem lukken om wakker te blijven?
 
5+
 

Victor van Catharina Valckx & Nicolas Hubesch

Dit fantasierijke voorleesboek gaat over een paar dagen uit het bijzonder interessante leven van Victor, een vrolijk katje met een geruit petje. Zes dagen om precies te zijn: een rare, een regenachtige, eentje zonder stroom, een stomme, een veel minder interessante en een bijna perfecte. De grappige, originele verhalen sluiten naadloos aan bij de belevingswereld van kinderen en zijn subliem verbeeld door de Franse illustrator Nicolas Hubesch.
 
Tangramkat van Maranke Rinck & Martijn van der Linden
Na het briljante Memorykonijn (ook een aanrader!) is dit het tweede prenten- en spelletjesboek in één van Martijn van der Linden en Maranke Rinck. Het is - zo mogelijk - nog mooier geworden. De zeven beroemde tangramstukjes worden omgetoverd tot een echte tangramkat. Maar dan moet er nog heel veel meer bijzonders bedacht en gemaakt worden om ervoor te zorgen dat hij niet weggaat. Net als bij Memorykonijn vind je het spel achter in het boek. Voor eindeloos veel lees-, kijk-, en speelplezier.
 
Kamperen! van Philip Waechter
Ga je dit jaar kamperen? Dan mag dit boek zeker niet ontbreken. Past alles wel in de auto?, oeps, toch wat vergeten, gedoe bij de tent opzetten, slecht weer, een te oude tent, muggen, nieuwe vriendjes... Alles wat kamperen zo bijzonder fijn, of juiste heel irritant maakt, komt in dit vrolijke, fantasierijke, grappige prentenboek voorbij. De illustraties verschijnen in stripvorm of paginavullend en zijn dan weer prachtig in hun eenvoud, dan weer spannend door de vele details. Een ultiem vakantieboek!
 
7+

 
De (dikke) piraten van hiernaast van Reggie Naus
In deze heerlijke (vakantie)bundel zijn de eerste drie boeken over de familie Donderbus, waakhaai Roy en huisinktvis Fred gebundeld. Of het nu de keurige buurt is die de piraten weg wil hebben, de piraten zo veel heimwee hebben naar zee dat ze willen vertrekken, of een echte ninjafamilie hun verblijf op lossen schroeven zet; buurjongen Michiel moet steeds alles op alles zetten om de familie te laten blijven. Een van de meest grappige, spannende, makkelijk leesbare, rijk geïllustreerde boeken van dit moment!
 
De dikke billenbijters van Rindert Kromhout
Wat een feest dat deze bundel deze zomer opnieuw verschijnt. Rindert Kromhout, bekend van onder andere de populaire reeks over hele erge Ellie en nare Nellie, schreef vier verhalen waar kinderen zeker weten van zullen smullen. Zit er nou een krokodil in het riool? Een huis propvol vieze beesten. Een dierenwinkel zonder klanten, maar met een dierenkrant. En een kattenreddende (of vangende?) moeder. Kortom: vier gekke, spannende, loeigrappige avonturen!
 
Timo en de Oppasninja van Lisa Boersen
Als oma in het ziekenhuis beland, moet er snel een nieuwe oppas gevonden worden Timo. Zijn moeder is stewardess en moet dezelfde week nog vliegen, maar Timo wil ab-so-luut niet naar zijn strenge buurvrouw! Dan staat Yushi voor de deur. Hmmm, hij is niet helemaal wat de moeder van Timo in gedachte had. Yushi is namelijk een geen gewone oppas, maar een ninja: een echte oppasninja! Dit grappige, lekker leesbare boek is deel één van een splinternieuwe serie! Bekijk hier de leuke trailer!
 
9+

Rover gezocht van Udo Weigelt

Wat is een wachtmeester zonder rover, en wat is een koninkrijk zonder wachtmeester? Helemaal niks! Dat weet ook de koning van het mooie eilandje Ignazië. Alleen is er op het vredelievende eiland niet één rover te vinden. De jonge, dappere Finn besluit er op zoek te gaan in het gevaarlijke Noordrijk van hertog Zaban en zijn vreselijke kraaienheksen en belandt in een sprookjesachtig, grappig avontuur vol mini-helden. Rover gezocht is een mooi verhaal over moed, trouw en vriendschap vol sprookjesachtige illustraties van Marieke Nelissen.
 
Yuna's Maan van Hans Hagen
Op het eiland waar Yuna woont wordt de volle maan met een verhaal van de oma van Yuna gevierd. Maar dan keert opa's vissersboot niet terug van zee. Is het schip vergaan? Is er nog hoop? Bij volle maan hoort een verhaal, maar zolang opa weg is, zal oma zwijgen. De geheimzinnige Arp neemt oma's plaats in en vertelt vier volle manen lang magische verhalen. Dit is boek is een betoverende raamvertelling vol wonderschone illustraties van Martijn van der Linden. Er zit ook nog een luisterboek bij!
 
Kinderen met een ster van Martine Letterie
De verhalen uit dit belangrijke boek zijn gebaseerd op de herinneringen van overlevenden (en één niet-overlevende) aan hun kinderjaren in het kamp Westerbork. Martine Letterie vertelt op mooie, indringende wijze over zes doodgewone kinderen, wiens leven door die verschrikkelijke ster op hun kleding totaal verandert. Hoewel de verhalen best verdrietig zijn, is het zo belangrijk dat ze verteld blijven worden. Oh, en ze kunnen al vanaf zeven jaar voorgelezen worden.

11+


Eilanddagen van Gideon Samson

In dit perfecte vakantieboek moet Jakob van zijn moeder de zomervakantie doorbrengen bij zijn Griekse vader. Daar heeft hij he-le-maal geen zin in. Tot hij de Griekse Miech ontmoet en het de heerlijkste zomer van zijn leven lijkt te worden. De jongens worden beste vrienden. Als Puck, het vriendinnetje van Miech, uit Nederland arriveert, wordt het allemaal nog mooier. Samen zijn ze ‘een eilandje op een eiland’ en ze wensen dat alles zal blijven zoals het op dat moment is. Er is één probleem. Of Jakob het nou leuk vindt of niet, hij is ook tot over zijn oren verliefd op Puck…
 
Keverjongen van M.G. Leonard
'Doctor Bartholomew Cuttle was geen man die op mysterieuze wijze verdween.' Darkus weet dan ook zeker dat er iets ergs met zijn vader gebeurd moet zijn en gaat hij op onderzoek uit. Daarbij krijgt hij niet alleen hulp van zijn twee beste vrienden en oom, maar ook van een reusachtige kever die hij Baxter noemt. Baxter is niet zomaar een kever, het lijkt wel of hij Darkus begrijpt. Het is werkelijk on-mo-ge-lijk dit boek nog weg te leggen als je er eenmaal in bent begonnen. Het ziet er ook nog eens prachtig uit én het is pas deel één van een trilogie.
 
Gips van Anna Woltz
Dit heerlijke boek won dit jaar een Zilveren Griffel en omdat ik heel erg hoop (en denk) dat Anna Woltz ook de Gouden Griffel wint, hoort het in dit lijstje thuis! De ouders van Fitz gaan scheiden en moeten volgens haar nodig in het gips. Dan ontmoet het gezin elkaar door een bloederig ongelukje op de spoedeisende hulp. Fitz ontdekt hoe het voelt om iemand te zijn en dat het soms dapperder is om iets te proberen dan om niets te doen. Deze pageturner kan zich met de meest meeslepende ziekenhuisseries meten.

De Blog is geschreven door Eline Rottier van boekwijzer.com, moeder van 2 kids en in verwachting van de derde!