Je kids fotograferen? Maak het leuk!

30 juni 2016
5 tips (en nog meer leuke weetjes) van Iris Wuijster Fotografie om jouw zomerherinningen voor altijd vast te leggen!
Iris van Iris Wuijster Fotografie heeft van haar passie haar werk gemaakt. En geeft in deze blog tips voor het fotograferen van je kids, zodat je na de vakantie of een dagje-weg met mooie herinneringen thuiskomt. Want dat is waar fotografie toch vooral om gaat: herinneringen maken! 

Zomerse herinneringen 
Yeeeej…. Het is zomer, dé perfecte tijd om er lekker op uit te gaan met het gezin. En natuurlijk wil je daar leuke, mooie herinneringen van maken! 


Of je nu een heel geavanceerde spiegelreflexcamera meeneemt, een compactcamera of je mobiel, dat maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. Natuurlijk zie je verschil in kwaliteit, maar je kunt door een paar goede tips toe te passen met elke camera mooie en creatieve foto’s maken. Zo leuk! 

Je kids fotograferen? Maak het leuk!
Veel ouders vinden het heel lastig om hun kids te fotograferen. De kinderen gaan er óf heel erg voor staan met hun grootste neplach, kruipen juist weg of reageren met een: ‘nee he, moet dit?’. Ik fotografeer heel vaak kinderen en weet precies hoe je het leuk kunt maken, zodat ik uiteindelijk elk kind mooi op de foto krijg. Speciaal voor jou als volger van Kidsproof, geef ik een paar extra tips:

  1. Zorg dat je je camera regelmatig bij je hebt en zorg (bijvoorbeeld) dat het thuis gebruiksklaar in (of beter nog) óp de kast ligt. Zo kun je altijd meteen een leuke foto maken als zich een leuke situatie voordoet en je kids wennen er aan. Als je eerst nog moet gaan instellen, dan duurt het te lang, is het moment voorbij, het geduld op en als je je kind moet gaan vragen het nog eens te doen, is het effect echt weg. Als je kind er aan went dat je regelmatig ongedwongen foto’s maakt van spontane situaties zal hij of zij het veel leuker vinden dan wanneer ze er voor moet gaan staan of ‘gedwongen’ wordt.
  2. Push niet, koop niet om, chanteer niet…. Het werkt niet….
  3. Veel beter kun je het leuk maken, maak er een spelletje van. Zet rare stemmetjes op, laat ze iets geks doen (iets wat normaal niet mag) en doe zelf lekker gek mee, geef heel veel complimentjes (dat vindt elk kind fantastisch), verzin kleine wedstrijdjes tussen je kids en beloon achteraf (zonder dat vooraf te zeggen).
  4. Laat meteen het resultaat zien, als ze zien dat ze er leuk spontaan op staan, gaan ze graag nog even door.
  5. Fotografeer zoals het is, dat zijn de mooiste herinneringen! IJsvlek of modder op de kleding? Wat maakt het uit, kinderen spelen en worden vies.
  6. Leuke spontane blikken uitlokken? Een paar ideetjes voor leuke vragen/opdrachtjes:
- Als je broertje/zusje een dier zou zijn, wat was hij/zij dan?
- Wat is het allergekste wat papa ooit heeft gedaan?
- Wie kan het hoogste springen, rent het snelst, kietelt het hardst?
- Wat vind je het aller allerlekkerste toetje van de hele wereld?


Andere handige tips  
  • De voorbereiding: Heel cliché, maar check voor vertrek of je accu voldoende is opgeladen en maak je geheugenkaartje leeg.
  • De omgeving: Kijk eens goed naar de omgeving, zijn er storende elementen (een lelijke afvalbak bijvoorbeeld), draai jezelf of de camera dan net zo dat het niet op de foto komt. Let ook op de achtergrond achter degene(n) die je wilt fotograferen, zorg dat er geen lantaarnpalen, verkeersborden of takken/bomen uit iemands ‘hoofd groeien’.
  • Zon en schaduw: We hopen natuurlijk allemaal op een prachtige zomer, met strakblauwe lucht en een zon die heerlijk schijnt! Maar de zon maakt fotograferen ook lastig(er), zeker als je personen fotografeert. Het is altijd mooier als je je ‘model’ in de schaduw zet, hiermee voorkom je harde schaduwen in het gezicht en het knijpen met de ogen. Is er geen schaduw en is het midden op de dag, zorg dan dat de zon net achter je model valt en niet in zijn of haar gezicht. In de vroege ochtend of in het avondlicht kan de zon juist heel mooi zijn als het op het gezicht valt.
  • Afstand en standpunt: Je kunt je foto’s veel creatiever maken door je standpunt te veranderen. Ga eens door je knieën (of plat op je buik), klim op een stoel of muurtje, kom dichterbij of sta verder weg, dit kan de hele context van de foto veranderen. Ook leuk, fotografeer via een reflectie in een raam of via water, door een aantal takken of een leuk poortje heen. Experimenteer lekker, je zult zien dat je foto’s veel leuker worden om naar te kijken.
  • Tot slot: Laat je foto’s niet op je PC of telefoon staan, doe er iets leuks mee, druk ze af, maak een album of een mooie collage! Dan heb je echt een mooie herinnering.

Heel veel fotografie-plezier en geniet van de zon!
Liefs, Iris

Meer inspiratie opdoen?
Sinds kort geeft Iris Wuijster Fotografie ook Basisworkshops Fotografie, speciaal voor moeders die rondom de geboorte van hun kids zo’n mooie camera hebben gekocht, maar eigenlijk nog niet de tijd hebben genomen zich te verdiepen in wat deze camera allemaal kan. In 1 ochtend legt ze je alle basisbegrippen uit en kun je haar alles vragen over het instellen van je camera. Tijdens les 2 ga je er met je camera en twee leuke kids op uit om te oefenen en leer je nog heel veel meer over hoe je kinderen op hun spontaanst kunt fotograferen. Meer weten? Check haar website www.iriswuijster.nl.