Oh nee, wintertijd!

20 november 2015
Handige tips om jouw kind(eren) zo snel mogelijk te laten wennen aan de wintertijd! 
Dit weekend is het zover...de wintertijd gaat in! Dat betekent dat de klok een uur terug gaat. Als moeder vind ik dat geen probleem en kijk ik er eigenlijk wel naar uit. Een uurtje extra in de dag (want die zijn er al te weining ;-)) kan ik wel gebruiken, een uurtje extra langer slapen zou ik ook niet meteen afwijzen. Maar voor de kids kan dat toch echt wel even wennen zijn... 

Dus hoe kun je je kind voorbereiden op de wintertijd en er voor zorgen dat ze in de nieuwe ritme van de wintertijd komen?

Slaapritme verleggen
Begin een aantal dagen voordat de klok wordt verzet met iedere dag een kwartiertje de bedtijd te verlaten. Hiermee voorkom je dat je kind in één keer aan het uur tijdsverschil moet wennen. 

Vaste bedritueel
Houdt zoveel mogelijk vast aan het vaste bedritueel. Doe dezelfde dingen als voorgaande avonden om je kind te laten slapen. Hierdoor voelen ze de verandering niet gelijk en kunnen ze er beter aan wennen. 

Vroeg licht 
De dagen worden korte, de avonden langer en de ochtenden beginnen eerder. Zorg ervoor dat het daarom zo lang mogelijk donker blijft in huis. Want om 6 uur opstaan dat zijn we wel gewend maar om nu iedere dag om 5 uur al de dag te starten... dat houdt toch niemand vol! 

Maak afspraken
Slaap is niet af te dwingen, maar je kunt natuurlijk wel afspreken dat ze tot een bepaald moment nog in bed blijven liggen. Om hun hierbij te helpen zijn er klokjes verkrijgbaar die op het juiste moment hun ogen opent. Handig en fijn! 

Verleg je dagschema
Om zo minmogelijk op het slapen te focussen is het natuurlijk ook een idee om je dagschema te verleggen. Zo kun je een aantal dagen de lunch of het avondeten een half uur later nemen of de dutjes overdag aan te passen. 

Hebben jullie nog tips? Laat het ons weten dan vullen we de lijst meteen aan!