Tips om deze drukke tijd te overleven

27 november 2015
Michelle van Stevig in je Schoenen deelt tips om deze drukke periode te overleven!
Sinterklaas is in het land en de kerst komt er aan. En dat betekent een drukke periode voor onze kids. Michelle van Stevig in je schoenen hebben wij gevraagd een aantal tips te delen om deze drukke periode te overleven. Lees dus gauw verder wat haar tips zijn! 

Michelle vertelt... 
Een drukke tijd, gaat gepaard met veel prikkels. Prikkels komen binnen via onze zintuigen (ogen, oren, neus, mond, tastzin-huid). Ik las laatst in een boek van Bram Bakker (psychiater) dat een mens in 2015 net zoveel prikkels per dag moet verwerken, als een mens in de middeleeuwen in een heel mensenleven. Weet niet hoe ze dat meten, maar er zal een kern van waarheid inzitten.

De laatste maanden van het jaar is echt zo'n moment dat kinderen letterlijk “overprikkeld” raken. Deze overprikkeling moeten ze kwijt. Hoe merk je dat een kind overprikkeld is? Een kind kan zich drukker gaan gedragen of andersom: zichzelf meer terugtrekken (deze kinderen voelen dat ze zich moeten onttrekken, omdat het beter voor hen is). 

Dé tips
Aarden helpt goed bij overprikkeling. De prikkels “stromen dan vanuit het lichaam naar de aarde”. Klinkt misschien een beetje hocus pocus, maar het werkt echt! 4 tips om te aarden die je thuis samen met je kind kan doen zijn;
  1. Boek, knuffel, of hand op je buik. Probeer bij iedere inademing het boek (knuffel of hand) een stukje omhoog te laten gaan. Drie tellen inademen door je neus en vier tellen uit door je mond. Las tussen iedere in- en uitademing een pauze van twee tellen in. In een paar minuutjes is al genoeg om rustiger te worden. Als je kind deze ademhaling moeilijk vindt, dan kun je het ademen voordoen door het hoofd van je kind op jouw buik te laten rusten.  Zo voelt het wat de bedoeling is.
  2. Samen dansen of stoeien. Zet (na het avondeten) een leuk nummer op en ga uit je dak met je kind. Stoeien kan ook. De energie gaat lekker stromen. Super, als je daarna nog even samen een moment  de ogen sluit. Kinderen voelen dan vaak van alles: tintelingen, warme gloed... Daarna nog even iets rustigs doen, anders wordt inslapen wel een hele uitdaging.
  3. Doe samen een Body scan. Samen met je kind het hele lijf voelen van teen tot top (door even bewust bij elk deel van je lijf stil te staan). "Denk even aan je tenen, maak vuisten van je tenen (wacht 5 tellen, laat los), nu gaan we naar de voeten….maak cirkels met je voeten (wacht 5 tellen) etc.". Doorloop zo het hele lichaam: tenen, voeten, enkels, kuiten, bovenbenen, billen, buik, rug, borstkast, schouders, armen, handen, hoofd, oren, ogen.
  4. Neem samen een heerlijk voetenbad. Gebruik lekker warm water en lavendel badzout. Het zout onttrekt de spanning uit het lichaam, lavendel heeft een ontspannende werking (5 minuten is al genoeg!). Eventueel aangevuld met een voetenmassage. Heerlijk ontspannend voor moeilijke inslapers. Tip: Laat jouw kind het water zelf weggooien. "Daar gaat de dag, met alles wat ik meegemaakt heb. Nu mag ik lekker gaan slapen."
  5. Volg een training bij Stevig in je Schoenen. In de training besteed je (ook) veel aandacht aan “aarden”.  Je gaat stampen op de grond, doet veel gerichte fysieke oefeningen en je gaat aan de slag met buikademhaling. Rustig naar je buik leren ademen maakt rustig en sterk van binnen. Je leert hoe je gemakkelijk kan concentreren, waardoor je jezelf beter kunt afsluiten voor prikkels. Je “maakt” een soort beschermschild om je heen. Ook wordt er veel aandacht aan lichaamshouding – lichaamstaal besteed. Als je jezelf sterk neerzet, komen er ook minder prikkels binnen.
Zeker weten dat je met deze tips een drukke (en o zo gezellige) periode top overleeft! 

TIP: Kennis maken met 'aarden'? Op 14 en 16 december houdt Michelle van Stevig in je schoenen proeflessen. Een ideaal moment om te ervaren en te ontdekken hoe je sterker in je schoenen kan komen te staan.