• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Stedentrip naar Den Haag met kinderen?

21 mei 2024
Wel eens gedacht aan een stedentrip Den Haag met kinderen? Wij gingen je voor en geven je tips voor een geslaagd verblijf tijdens je stedentrip Den Haag met kids. Ideaal voor de vakantie!
Stayokay Den Haag overnachten
Den Haag is onze eigen stad, we kennen het (bijna) op ons duimpje. Toch besloten we (mijn oudste zoon en ik) een paar kilometer van ons eigen huis, op citytrip te gaan naar Den Haag. Onze tips voor een fijn verblijf in Den Haag met kinderen delen we graag met je!

Ooit las ik over micro-avonturen. Eenvoudig, relatief goedkoop, in de buurt en toch het gevoel dat je een gaaf avontuur beleeft. Precies dát was ons weekend Den Haag. Of zoals mijn zoon (12) zei; we gaan op citytrip naar Den Haag.

We hadden nog net niet de tent in de achtertuin opgezet (ook dát zou een fantastisch micro-avontuur zijn en kan ik iedereen een keer aanraden). Nee, we pakten het serieus aan en boekten 2 overnachtingen bij Stayokay Den Haag. De auto lieten we natuurlijk staan, dat zou totaal niet avontuurlijk zijn, dus namen we de trein (1 halte). Terug gingen we voor de afwissling met de bus en tram.

Onze Haagse tips voor een stedentrip
We ontdekten dat het openbaar vervoer ontzettend goed geregeld is in Den Haag. Met een eigen ov-kaart (speciaal voor deze gelegenheid aangevraagd en een aboslute aanrader voor je stedentrip Den Haag) stapten we in treinen, bussen, trams. Praktisch voor ons fijne hostel stopte tram 15 en met 2 haltes sta je in het centrum van Den Haag op het Spui, waar je bioscoop, de grote winkelketens, de bibliotheek en het Binnenhof vindt. Mooi startpunt toch voor je weekendje Den Haag?

Wat Den Haag onze favoriete stad maakt is dat het aan zee ligt. Ook daar heb je echt geen auto voor nodig want van stad naar kust rijden volop trams en je bent er binnen het kwartier. Nog veel leuker is het natuurlijk om dit met de boot te doen! De boot? Ja! Den Haag heeft kanalen en één daarvan loopt van de stad in een mooie rechte lijn naar Scheveningen. Wij stapten tijdens ons Haagse weekendje weg op Scheveningen aan boord bij schipper Chris van de Willemsvaart en lieten ons terugbrengen naar het Haagse centrum. Maar natuurlijk niet voordat we wat kindvriendelijke plekken op Scheveningen hadden ontdekt.Scheveningen, strand, golfsurfen en meer.
Helemaal aan de noordkant van Scheveningen ligt het Zwarte Pad. Wil je het wat relaxter dan rondom de Pier loop dan door naar de laatste strandtent van het rijtje: DownUnderBeach. De ontbijtjes (vooral de croissant) zijn onze favoriet.  Op het Scheveningse strand kun je prima een dagje doorbrengen. En ben je het zand even zat? Dan doe je toch gewoon mee aan een van de activiteiten! Surfles, powerkiten, skimboarden, bodyboarden en golfsurfen. Bij DownUnderBeach kun je het allemaal leren. Kids vanaf 4 kunnen al meedoen met de Surfguppies! Wij houden van de Haagse golven!

surfguppies bij DownUnder met de Pier op de achtergrond

Op Scheveningen kan je rustig al een heel weekend van je stedentrip met kinderen doorbrengen. Er is zoveel te doen! Het enorme reuzenrad op de Pier sloegen wij even over (iets te hoog voor ons), maar Sea Life op de boulevard wilden we graag nog een keer zien! Zo leuk om hier weer te zijn. Toen mijn nu-12-jarige-lange-slungel klein was kon hij er geen genoeg van krijgen! Visjes kijken, en dan vooral de haai. Leuk om te zien dat hij nu nog steeds heel erg geniet van Sea Life. Helaas niet meer met een schattige papieren duikbril op zijn neus en stempelkaartje in zijn hand, maar net zo enthousiast. Een succes bij onze tiener was Jurrasic Seas met o.a. een interactief spel met prehistorisch waterdieren. Gaaf!Voordat we op de boot terug naar de stad stapten namen we nog snel een kijkje bij Beelden aan Zee. Zonder het museum zelf te bezoeken zie je al de leukste beelden (van reuzengroot tot heel erg klein) op de boulevard. We aten nog wat bij strandtent de Fat Mermaid en lieten de haven (wat zeker ook een tip is) deze keer even voor wat het was. Heb jij op je stedentrip Den Haag wel tijd voor de Scheveningse haven dan tippen we Simonis aan de Haven. Een van onze favoriete restaurants. De aquaria, de vissen aan het plafond, schelpen in de tafel en verdieping in de vorm van een boot; alles is leuk en lekker hier.

Westbroekpark
Tijdens ons boottochtje naar de stad met de Willemsvaart maakten we een stop bij De Waterkant. Een theehuis in het prachtige groene Westbroekpark. Kom je niet met de boot, dan kan je vanaf de Haringkade met een handpondje zelf overvaren. Pak een stoeltje in het gras, schuif aan aan de lange tafel, neem een kijkje in de bunker of huur een roeibootje. Dit is een heerlijke plek! Ben je toe aan een rustmomentje tijdens je stedentrip Den Haag met kinderen, blijf dan zeker wat langer in het Westbroekpark en ontdek de rozentuin, de speeltuin en het nieuwe restaurant Greens.Stadscentrum
Uiteraard slaan we tijdens onze Haagse citytrip het centrum van Den Haag niet over. Het Binnenhof, de Hofvijver, het Lange Voorhout, allemaal mooie plekken om langs te lopen. Bij Prodemos boekten we de kinderrondleiding en ontdekten we het Binnenhof met een koffertje vol bijzondere voorwerpen...écht leuk! Ook tijdens de verbouwing van het Binnehof kan je bij Prodemos familierondleidingen doen.


Boeken
Omdat we échte boekenwurmen zijn deden we ook een rondje kinderboeken. Vlak bij Den Haag centraal station vind je het Kinderboekenmuseum, zowel voor kleintjes (met Kikker) als iets grotere kinderen (Papiria) een Haagse must-see. Bij Kinderboekenwinkel Alice in Wonderland op de Piet Heinstraat kochten we een (boeken)souvenier voor de thuisblijvers. Als je hier toch bent loop dan even door en ontdek het zeeheldenkwartier. Wat een leuke buurt! Tot slot nog een heel bijzonder winkeltje als tip: het rariteitenkabinet in de Korte Molstraat 23. Hier zie je .....heel veel rariteiten, ga zelf maar kijken. Je kunt hier ook terecht voor de kinderboeken van Haagse schrijver Tjerk Noordraven: De engste serie ooit. Er zijn meerdere spannende delen en wij zijn fan!

Musea
Nu wordt het kiezen.. Den Haag heeft ontzettend veel Kidsproof musea. Je kunt er een weekend mee vullen. Het Kinderboekenmuseum is favoriet, maar zijn we al heel vaak geweest! Deze keer bezochten we Escher in Het Paleis. Vooral de tweede verdieping viel in de smaak, waar we zelf onderdeel werden van zijn optische illusies en met de touchscreen een eigen patroon creërden. Het liefst waren we nog bij het Mauritshuis naar binnen gegaan, maar de tram wachtte om ons naar huis te brengen...

Den Haag wat was je leuk als citytrip!

ps. Den Haag, stad van de Vrede, zonder Vredespaleis? Nee natuurlijk niet! Dit weekend kwamen wij er niet toe, maar we waren er al geweest, aanrader!

Praktisch: overnachten deden we bij Stayokay Den Haag, een fijn en betaalbaar verblijf met de stad aan je voeten. Klik vooral even door om te lezen over ons verblijf. Een aanrader!

Tip: hier vind je  van dag-tot-dag wat er te doen is in Den Haag.