PopUp bij De Vrijstaat: dromen en doenTerug naar het overzicht

15 oktober
De Vrijstaat is een kunstwerkplaats voor kinderen waar ze echt fantastische activiteiten organiseren! Tijdens PopUp komen wonderlijke wezens tot leven dankzij poppenmakers en -spelers. Kidsproofblogger Edith ging in de vakantie met haar twee dochters naar De Vrijstaat, lees hieronder hun ervaring!
Zelf aan de slag bij PopUp

Dromen en doen
Een kunstwerkplaats voor kinderen. Alleen dit is voor mij eigenlijk al voldoende reden om in de auto te stappen en richting De Vrijstaat te gaan. Een plek waar kinderen, vanaf zes jaar, niet alleen zelf kunst mogen maken, ze worden ook uitgedaagd om te dromen over wat ze nou echt denken of willen zien. Welke emoties heeft de pop en in welke scene zit hij of zij?Poppenwereld
We beginnen dus bij de Expo, hier staan meerdere poppen uitgestald: van groot naar klein en van heel schattig tot best wel een beetje eng. De eerste pop die in het oog springt is een groot wit konijn dat zomaar uit de film van Alice in Wonderland gestapt lijkt te zijn. En ietsje verderop zie je een enorme rode octopus. Hij past bijna niet in het gebouw. De octopus is bij ons, met stip, de favoriet. Je kan er namelijk helemaal in kruipen en met de touwen, die in het lijf van de octopus zitten, kan je zijn enorme tentakels bewegen. De kinderen vinden dit natuurlijk fantastisch. En wat ik, als ouder, erg leuk vind zijn de vragen die aan de muur hangen. De kinderen worden zo uitgedaagd om net wat verder te denken dan wat ze op het eerste gezicht denken te zien. Dit gebeurt met vragen als, welk gevoel krijg je van deze pop, denk je dat hij boos of juist blij is en wat voor een stem denk je dat hij heeft? De antwoorden op deze vragen kun je opschrijven of optekenen in het droomreisboekje dat je meegekregen hebt bij de ingang.

Mouwen opstropen
Na al deze opgedane inspiratie is het tijd om zelf aan de slag te gaan in de werkplaats. Bij binnengaan komt de geur van noeste arbeid, lees knutsellijn, je al tegemoet. Heerlijk! In de werkplaats: lange tafels vol met potjes, bakjes en dozen. Allen gevuld met kralen, plastic ogen, veertjes in alle kleuren van de regenboog en ga zo door. De hoogste tijd om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. Eerst knippen we een paar schaduwfiguren die we mogen ophangen in ‘de slaapkamer’ van de poppenmaker. Daarna door naar het hoogtepunt: wiebelbeestjes maken.

Wiebelen met wiebelbeestjes
Men neme een lapje zachte knuffelstof, gooi daar een grote klodder lijm op, smeer het uit, rol het dicht, maak er ijzerdraden aan vast en de basis voor het eerste wiebelbeest is gereed. Nu mag de fantasie echt aan het werk! Wat voor een beest ga je maken? Lief, eng, gemeen, groot, vrolijk of van alles een beetje? Gelukkig worden we geholpen door één van de dames die alles weet van wiebelbeestjes maken. En al snel hebben Milou en Nadine in de gaten hoe het werkt. Ze gaan druk in de weer met veren, kralen, draadjes en alles wat nog meer op de tafels voor het grijpen ligt. Met als resultaat vijf schitterende wiebelbeestjes die perfect gebruikt kunnen worden voor de vele thuisvoorstellingen waar ik regelmatig voor word ‘uitgenodigd’.


Voor herhaling vatbaar
Na de productie van meerdere schaduwfiguren en vijf wiebelbeestjes, een droomreis door de expo, bekers limo en een handvol koekjes is het voor ons weer tijd voor vertrek. Ik stap in de auto met twee ontzettend enthousiaste dametjes. We komen zeker terug als er weer een nieuwe activiteit wordt georganiseerd. Dit wisselt namelijk. Van het maken van wiebelbeestje van stof, kralen en lijm tot een animatie met gebruik van meer modernere technieken.

Klik voor meer (praktische) info over PopUp bij De Vrijstaat door naar de site.

Edith Rameckers, samen met Jeroen, moeder van dochters Milou 8 en Nadine 6, freelance communicatieadviseur en woonachtig in De Bilt.

Lees ook onze andere blogs met leuke tips!