Sint-Maarten

26 oktober 2017
Toen wij jaren geleden van uit het noorden naar Arnhem verhuisden zaten wij op 11 november al helemaal klaar met een grote bak snoep te wachten op…..niemand…helemaal niemand…. 
Bij ons in de buurt kwamen er totaal geen kinderen aan de deur. Zo jammer joh, ik moest die hele bak met snoep zelf opeten….zucht dat waren nog eens tijden ha ha.

Inmiddels begint Sint-Maarten ook bij ons in de buurt een beetje te leven. Al zie je nog heel veel geschrokken gezichten als we aan de deur staan! De meeste mensen reageren zo leuk en er is altijd wel wat te vinden in de keuken. Voor degene die niet met Sint-Maarten opgegroeid zijn, hier wat achtergrond informatie;
 
Martinus (Maarten) werd geboren in Hongarije, in het jaar 316 en ging later bij het leger. Op een dag zag hij een bedelaar zonder jas in de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. De dag erna zag hij een verschijning van Jezus, met de halve mantel. Een teken waarop hij het leger verliet en in de leer ging om priester te worden. In 371 werd hij bisschop van Tours.

Maarten overleed op 11 november 397 en daarom wordt het lichtjesfeest Sint-Maarten op deze dag gevierd. Mooi verhaal, hè?

  
Bekende liedjes zijn:
11 november is de dag
dat mijn lichtje, dat mijn lichtje
11 november is de dag
dat mijn lichtje branden mag
Twaalf november is de dag
dat ik mag snoepen
dat ik mag snoepen
Twaalf november is de dag
dat ik mag snoepen de hele dag
 
Sint-Maarten, Sint-Maarten de koeien hebben staarten
De meisjes hebben rokjes aan
Daar komt Sint Martinus aan
 
En dan natuurlijk zelf je lampion maken:
We hebben in onze thuiscategorie een aantal voorbeelden staan maar wil jullie alvast een ideetje geven. 

Het handigst gaat dit met een plastic fles of leeg kartonpak van melk.
Knip een plastic fles vanaf de onderkant op ongeveer 10 cm af.  Beplak de fles met papier. Je kan natuurlijk allerlei dingen er op plakken met gekleurd vliegerpapier (is doorzichtig). Aan de bovenkant kan je dan een strook crêpepapier plakken. Gebruik je leeg kartonpak dan kun je er vormen uitknippen en daar het vliegerpapier achter plakken.Maak dan in de fles met een perforator twee gaten om daar een ophang lus van ijzerdraad te maken die je afplakt met schilderplakband.  Je kan bij diverse winkels een stokje met lichtje kopen wat je erin kan hangen.

Dan hebben wij nu nog een paar goede kidsprooftips voor je:
  • Zorg voor voldoende snoep in huis dat je zelf ook lekker vindt, mocht de opkomst tegen vallen dan heb je er zelf nog plezier van ;-)
  • Is er bij jou niemand thuis omdat je met je kinderen meeloopt? Je wilt vast geen 'juffrouw Kikkerbil' zijn; maak een schaal lekkers klaar en zet het, met een gezellig lichtje erbij, voor je deur. Briefje erbij ' hier woont NIET juffrouw kikkerbil, zing een mooi liedje en kies zelf iets lekkers uit!'
  • Vinden je kids het nog een beetje spannend om te zingen voor de buren? Vraag wat buurkinderen mee en loop met een groep!
  • Vergeet niet een tasje mee te nemen. Onze kids nemen altijd een rugzakje mee met daarin een plastic zak. Handig!
  • De 'lampjes aan stokjes' willen nog wel eens stuk gaan, zorg voor een reserve!
  • De meeste kids maken op school een mooie lampion. Maar op 11 november wil het nog wel eens regenen leert de ervaring... zorg voor een vervanger, zo zielig als het ding van crèpe papier helemaal verlept is...
 
Veel plezier!!