Tips voor een stressvrije decembermaand

1 december 2017
Hoe gezellig de decembermaand ook kan zijn, de feestdagen brengen ook veel drukte en hectiek met zich mee. En best een uitdaging zijn als je jonge kinderen hebt. Toch zijn er heel veelmanieren waarop je de ‘decemberstress’ een beetje in de hand kunt houden en kunt genieten van de feestdagen.
Zo houd je de feestdagen leuk voor iedereen
Afspraken op alle feestdagen? Dat wordt snel te veel voor kids. Probeer het aantal afspraken dat je maakt overzichtelijk te houden. Heb je toch veel verplichtingen om te combineren? Houd de afspraken dan wat korter.

Houd kindertijden aan
Kerstdiner of sinterklaasavond? Begin niet te laat. Kinderen zijn van de opwinding al vaak snel moe. Als je op tijd begint, heeft iedereen genoeg energie om het tot het eind vol te houden.

Je hoeft geen super-moeder of vader te zijn.
Je hebt snel de neiging voluit te gaan bij het maken van surprises, het schrijven van gedichten of het maken van hapjes voor het kerstdiner op school. Leuk natuurlijk, maar als je alles tot in de puntjes wilt verzorgen, loop je de kans jezelf een beetje voorbij te lopen. Dus maak keuzes en bedenk dat je ook als iets minder creatieve ouder een super- moeder of vader bent. Bovendien is het veel leuker om samen met je kind iets te maken.

Houd het simpel
Een uitgebreid kerstdiner is leuk, maar lang in de keuken staan is niet altijd ontspannen. Er zijn ook genoeg makkelijke gerechten te maken waarmee je een spetterende indruk maakt. Kies gerechten uit die je bijvoorbeeld grotendeels van te voren kunt maken, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken hoeft te staan. Betrek je kinderen erbij, dan wordt het ineens een gezellige samen-activiteit. In onze thuis-rubriek vind je volop lekkere kinderrecepten.



Ga internetshoppen
De stad ingaan om cadeautjes te kopen, kost best veel tijd. Wil je dit graag? Zorg er dan voor dat je van tevoren goed bedenkt wát je wáár wilt gaan kopen en doe zoveel mogelijk inkopen op één dag. Vaak een stuk efficiënter én goedkoper! Als je gedurende het jaar een wensen- en ideeënlijstje bijhoudt, scheelt je dat in december een boel denkwerk. Ook op het internet zijn tegenwoordig veel leuke dingen te koop. Houd in de drukke decembermaand wel goed de levertijden in de gaten. Je wilt je cadeautjes natuurlijk wel op tijd in huis hebben. Wil je een beetje inspiratie opdoen? Wij hebben een handig overzicht met alle leuke kinderwinkels in en om Arnhem voor je!

Een goede planning doet wonderen
Moet je veel doen en heb je veel afspraken? Zorg dan dat je het overzicht houdt. Maak een goede planning en een takenlijst en geef daar ook duidelijk je prioriteiten in aan. Zo’n lijstje geeft rust in je hoofd en voorkomt stress.

En tot slot: plan een rustmomentje in voor jezelf.
Er komt in december veel op je af en dan schiet het er wel eens bij in om goed voor jezelf te zorgen. Maar als jij het hoofd niet koel houdt, blijft het zeker niet relaxed thuis. Zorg er daarom voor dat je rustmomentjes voor jezelf in blijft plannen. Ga een avondje naar de sauna of lekker sporten, kruip met een kop thee op de bank, ga samen uit, doe dat waar jij van ontspant!

Komt helemaal goed!
Fijne feestdagen