Op onderzoek in de digitale werkplaats ROBOTS

14 februari 2018
Mamablogger Edith ging samen met haar twee dochters naar De Vrijstaat, ze waren razend benieuwd naar de nieuwe expositie. Lees hier alles over hun middag!
ROBO-lab bij De Vrijstaat
Robots: kunst en kundig
Robotisering. Echt een onderwerp van nu. De één kan niet wachten tot het zich steeds meer openbaart, terwijl het een ander juist angst inboezemt. Goed dat de nieuwe expositie bij De Vrijstaat hierover gaat. Het grappige is trouwens dat onze kinderen, ook wel de generatie: digital natives genoemd, niet beter weten dan dat er robots bestaan. En wel in alle soorten en maten. Wat het spannend en interessant maakt is om erachter te komen hoe het werkt. Wat kunnen ze, hoe zien ze ons en niet onbelangrijk, wat kan ik er mee?Hoe heet jouw robothuisdier?
Veel soorten robots komen aan bod in de expo: van zachte knuffelhondjes tot werkrobots en warmte sensoren. Op een spelende wijze wordt kinderen gevraagd om na te denken over het gebruik van robots. Dit gebeurt door het beantwoorden van vragen als, voor welk type werk zou jij een robot willen inzetten of wat voor een robothuisdier zou jij willen hebben en hoe noem je hem dan? En het leuke is, kinderen beseffen het niet eens, maar als ouder is het leuk om te zien hoe deze vragen leiden tot gesprekken hierover. Alhoewel ik wel de indruk heb dat mijn kinderen het niet meer dan normaal vinden dat er straks voor heel veel dingen robots ingezet gaan worden. Want: ze zijn lief, luisteren goed, eten niet, hoeven nooit naar de WC en zijn nooit te moe om op te ruimen. Eigenlijk ideaal.

ROBO-lab-De Vrijstaat

Ins en outs
Na het bezoek aan de expositieruimte mogen de kinderen, net als bij de voorgaande expo, zelf aan de slag. Gekleed in een witte labjas en gewapend met veiligheidsbril betreden we het lab. Meerdere tafels met technische onderdelen staan uitgestald. Eerst zetten we een robot in elkaar, om hem direct daarna weer uit elkaar te halen. Ook gaan we de uitdaging aan om te tekenen met een robotarm, wat trouwens best lastig blijkt te zijn. En als laatste mogen we een robotje maken, met een voor hen zeer vertrouwd materiaal: klei. Toch fijn om tussen al die moderne robotisering ook even terug te mogen vallen op materiaal dat sinds jaar en dag bestaat.

ROBO-lab-De Vrijstaat-kinderen

Leuke en leerzame middag
We zijn ruim anderhalf uur binnen geweest bij De Vrijstaat. Door het gevarieerde programma is de tijd voorbijgevlogen. De kindjes hebben zich prima vermaakt én niet te vergeten, ze hebben weer wat opgestoken. Volgens mijn dochters van 6 en 9 een aanrader om heen te gaan!

Edith Rameckers, samen met Jeroen, moeder van dochters Milou 9 en Nadine 6, freelance communicatieadviseur en woonachtig in De Bilt.

Je kunt de expositie bij De Vrijstaat iedere zaterdag en zondag bezoeken tot en met Paasmaandag 2 april van 12 tot 17 uur. Extra open op woensdag 28 februari, donderdag 1 en vrijdag 2 maart. Vooraf reserveren is zeker aan te raden!Benieuwd naar meer ervaringen van Kidsproof? Lees onze andere blogs met leuke tips!