Flower Bomb: een bloemenexplosie bij De Vrijstaat

29 juni 2021
De Vrijstaat heeft een nieuwe doe-expo! Kidsproofblogger Mandy en haar kinderen lieten zich volop inspireren door kunstenaar Jolanda Schouten en gingen daarna zelf aan de slag met de materialen en technieken van deze kunstenaar. Lees alles over hun fantastische en creatieve middag!
Wandelen. Fietsen. Wandelen. Fietsen. Veel ouders kunnen er vast over meepraten. De afgelopen maanden waren er niet veel activiteiten beschikbaar door Corona. Thuis hoorde ik dan ook groot gejuich toen ik vertelde dat De Vrijstaat weer openging. Mijn dochters wilden alle drie mee op dit Kidsproof uitje, samen met een vriendinnetje. Dus afgelopen zondag sprongen we vol energie op de fiets vanuit Oog in Al naar Leidsche Rijn.

De Vrijstaat is een kunstwerkplaats voor kinderen en jongeren tussen de 6 en 26 jaar. Twee keer per jaar keer bedenken ze in samenwerking met een kunstenaar een nieuw thema en richten ze hier De Vrijstaat volledig op in. Deze keer is het thema: Flower Bomb. Bij binnenkomst is dit thema gelijk duidelijk. De Vrijstaat is prachtig ingericht en je wordt al blij als je over de drempel naar binnen stapt. Fleurige bloemen en gezellige planten sieren de lichte inrichting.

Vier windstreken
Dankzij de inrichting van kunstenaar Jolanda Schouten waan je je gelijk in een Tuin. Ze heeft de Tuin ingericht in vier windstreken. Noord, Oost, Zuid en West. Met in het centrum een windroos die je de weg zal wijzen door de creatieve werkplaats. Naast het werk van Jolanda kom je ook andere kunstenaars tegen waar zij mee samenwerkt. In alle windstreken kun je als kind (maar ook als ouder) je creativiteit ontdekken, ontwikkelen en lekker aan de slag met verschillende workshops.Voor ieder wat wils
Ik was op pad met kinderen van drie verschillende leeftijdsgroepen (7/8, 10 en 12 jaar) en allemaal hebben ze zich goed kunnen vermaken. Een ieder op zijn eigen manier. Je merkt dat de oudere kinderen op een andere manier aan de slag gaan en nog meer hun eigen creativiteit stoppen in de verschillende onderdelen. De jongeren zijn wat volgzamer. Al zijn ze allemaal net zo trots op hun resultaat!

Wat kun je doen?
In de tuin krijg je een heuse windroos met daarop alle windrichtingen. Hierop kun je lezen wat je die middag kunt ondernemen. Laat je heerlijk meewaaien in alle windrichtingen en ontdek wat de Tuin allemaal te bieden heeft.

Noord: Wie wordt er niet blij van fleurige bloemen? In deze kleiwerkplaats kun je een bloembom of een kleibol maken. Zo kun jij straks van jouw speciale plekjes rondom je huis genieten van fleurige bloemen en ook anderen daar blij mee maken. Tess en Jasmijn maakten er samen een, voor een leuk plekje op het schoolplein Hier spelen ze allebei elke dag. En Merel riep enthousiast: ik ga het saaie tuintje rondom de lantaarnpalen in onze straat opfleuren. 

Flower Bomb De Vrijstaat

Zuid: Hier kun je deelnemen aan de theetuin van kunstenaar Marleen van Wijk. Zij koppelt in de theetuin de kruiden aan vier elementen. Ga op ontdekking welke kruiden jij fijn en lekker vindt en proef hoe jij je lekkerste thee klaarmaakt. De meiden vonden het superleuk om te zien hoe de smaak van thee veranderde door het toevoegen van de kruiden. En ze hadden ook allemaal hun eigen voorkeur. Jasmijn vond natuurlijk Jasmijn heel lekker, maar Sophie ging voor lavendel. Dat vond ze een heerlijke ontdekking. Oost: Als je tekent zie je meer. Maak hier een eigen aquarel van bloemen in het Tuinatelier. Laat je fantasie de vrije loop gaan en probeer je opgedane inspiratie van de andere windrichtingen hier een plek te geven. Lekker lui op de grond of knus in je eigen hoekje. Je zult zien dat de mooiste creaties dan op papier komen en je verrast je zelf met het resultaat. Fleur kon geen genoeg krijgen en maakte wel drie tekeningen. Enthousiast riep ze dat ze dit wel vaker wilde doen, ze werd er zo rustig van. Mooi om te zien. 

West: Hier kun je meebouwen aan het Tuintapijt van vilt. Een bloemenzee van mooie creaties werden al gemaakt en je kunt hier jouw creativiteit kwijt om het tapijt nog voller te maken. Ontwerp, knip en plak en laat je fantasie goed aan de slag gaan!

Heb je nog niet voldoende inspiratie? Laat die dan vrijkomen tijdens de bloemendans. Op deze kunstzinnige bloemenvloer kun je lekker zwieren en zwaaien. Pak een fleurige koptelefoon en voel de energie door je lijf stromen.Praktische details
- Vanaf 6 juni is Flower Bomb elke zondagmiddag open. De creatieve werkplaats staat t/m 28 november 2021. In de herfstvakantie is Flower Bomb meer dagen geopend!
- Tussen 12.00 en 17.00 uur zijn er verschillende starttijden. Max 6 bezoekers per starttijd. Een bezoek duurt gemiddeld 2 uur. 
- Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar
- Reserveer vooraf je kaartjes via de site van De Vrijstaat
- Adres: Vrijstaat, het gebouw. Navigeer naar Madridstraat 1 en parkeer bij het schoolgebouw

Kidsproofblogger Mandy woont samen met Martijn en haar drie dochters in de wijk Oog in Al in Utrecht. Haar dochters Merel (10), Sophie (7) en Jasmijn (4) zijn dol op het ondernemen van activiteiten. De weekenden zijn naast hockey en zwemles, dan ook altijd gevuld met gezelligheid. Mandy ervaart het soms als een uitdaging om voor alle meiden iets leuks te organiseren, omdat de leeftijden toch wel uiteen liggen. Daarom bezoekt ze regelmatig Kidsproof locaties, om zo te ontdekken wat geschikt is voor andere gezinnen.Wil je meer info over Flower Bomb of een reservering maken? Klik dan door naar de site via de roze button! Naar de website