10x naar het museum in Leiden

29 december 2023
Leiden heeft wel 10 Kidsproof musea! Met speurtochten en toffe activiteiten voor kids. Een gezellig uitje voor het hele gezin. Ontdek ze allemaal.
Bezoek het Rijksmuseum van Oudheden of één van de andere Kidsproof musea
Een bezoekje aan het museum is altijd leuk. Even in het weekend eruit of als uitje tijdens de vakantie. Leuk met het hele gezin. Kom speuren, reis terug in de tijd en doe in de vakanties mee aan toffe activiteiten. Er is genoeg te beleven! Klik op de naam van het museum voor meer info.

Naturalis
Ga je mee naar Naturalis? Misschien wel het bekendste familiemuseum van Nederland. Dino's, dieren, veel zelf doen en ontdekken: onze kinderen vinden het hier fantastisch! Ga op ontdekkingstocht in prachtige tentoonstellingszalen vól met het mooiste uit de natuur. En natuurlijk is T. rex Trix er ook!



Rijksmuseum van Oudheden
Ga mee op archeologisch avontuur bij het Rijksmuseum van Oudheden! Hier vind je duizenden voorwerpen uit het oude Egypte, het Griekse en Romeinse Rijk, het Nabije Oosten en ook het vroege Nederland. Supergaaf! Er is altijd iets tofs te doen in het museum: rondleidingen, kinderactiviteiten tijdens schoolvakanties, audiotours, speurtochten en verjaardagsfeestjes.



Rijsmuseum Boerhaave
Rijksmuseum Boerhaave vind je in de oude binnenstad van Leiden. Hier leer je álles over de wetenschap. Nieuwsgierige aagjes kijken hun ogen uit! Er zijn veel kinderactiviteiten en is daarmee een echt familiemuseum. Ontdek Schateilandspeel met wiskunde, doe de speurroute over de Canon van Nederland en ga op pad met de dokterstas. Ook fantastisch leuk is de wetenschappelijk waterspeeltuin van BoerhaaveEven genieten van wat lekkers doe je in het museumcafé en loop zeker even langs de museumwinkel.



Wereldmuseum Leiden
In Wereldmuseum Leiden worden de mooiste schatten van over de hele wereld bewaard. Van Indianentooi tot ijsberenbontbroek en van magische Indonesische krissen tot zeldzame oude foto's van Australische Aboriginals. Er is zoveel voor kinderen te doen, voor alle leeftijden. Een speurtocht, een ontdekkingstocht of rijd in een fantasie voertuig de hele wereld over. Kids raken hier niet uitgekeken. Sluit je bezoek af met een bezoekje aan het museumcafé achterin. Doe een rondje om de wereld!



CORPUS 'Reis door de mens'
Maak een spectaculaire reis door de mens. Volg o.a. in het 5D-harttheater de acrobatische toeren van een rode bloedcel en maak kennis met het commandocentrum: het brein. Na de reis kom je in het interactieve gedeelte 'mijn CORPUS'. Je krijgt een schat aan informatie met bijzondere exhibits en games. 



Museum de Lakenhal
Leer en beleef geschiedenis en kunst. Speciaal voor gezinnen met kids vanaf 6 jaar is er het familiespoor. Ga op zoek naar symbolen in 17e-eeuwse schilderijen, leer alles over het maakproces van Leids laken en speel spelletjes bij kunstwerken uit de moderne tijd.



Stoomtrein Katwijk Leiden
Stap in de bijna 100 jaar oude locomotief voor een ritje rondom het Valkenburgse meer. In een echt stationsgebouw koop je een ouderwets treinkaartje. Via het perron kom je in het buitenmuseum waar nog meer historische gebouwen staan. In het binnenmuseum met grote kidscorner ontdek je hoe stoom werkt en welke rol de stoomtrein in Nederland ooit had. Bij Stoomtrein Katwijk Leiden ontdek je hoe belangrijk het spoor ooit was.



Young Rembrandt Studio
In een mooie 7 minuten durende ‘video mapping’ maak je bij de Young Rembrandt Studio aan de Langebrug kennis met de jonge Rembrandt en de belangrijkste mensen in zijn leven. Wij werden echt een beetje betoverd door de voorstelling. De lichtbeelden vliegen door de ruimte, projecteren water, vuur, schilderijen en meer. Het is een enorme beleving en zoveel meer dan we ons voor konden stellen.



Molenmuseum De Valk
Deze molen steekt hoog boven de stad uit. Ontdek er hoe meel gemalen wordt en leer alles over de molengeschiedenis. De Valk is de enige overgebleven originele molen die ooit op de Leidse wallen stonden. Alle 7 verdiepingen zijn toegankelijk voor bezoekers. Vanaf de omloop heb je een schitterend uitzicht over Leiden. Kom langs en zie Leiden vanaf grote hoogte!



Hortus Botanicus
Kom langs in de oudste botanische tuin van Nederland, de Hortus Botanicus Leiden. Hier kun je allemaal spannende en vreemde planten vinden, stokoude bomen, planten met een ochtendhumeur, en zelfs vleesetende planten zijn er te zien. Ga op pad met een speurtocht of haal een lekker picknickkratje op.



Welk museum bezoeken jullie als volgende? Ontdek ze allemaal.

Benieuwd naar alle toffe activiteiten in de musea tijdens de vakanties? Houd dan onze uitagenda in de gaten!

Veel plezier!