GRUWELIJK ENG de tips voor de kinderboekenweek 2017

26 september 2017
Het is tijd om flink te gaan gruwelen en griezelen, want De Kinderboekenweek staat voor de deur! Hier de tips van de Kinderboekenwinkel om er een spannende, maar toch niet te enge week van te maken!
De Kinderboekenweek valt dit jaar tussen 4 en 15 oktober en het bijbehorende thema is GRUWELIJK ENG.
Maar welke boeken zijn nu echt gruwelijk eng? En welke boeken zijn hooguit een beetje eng, zodat ze ook voor de kleinere pukkies geschikt zijn?

De Kinderboekwinkel uit Amsterdam heeft voor ons per leeftijdsgroep een selectie gemaakt:

Boeken voor kids van 2-5 jaar

Aaa-Woe! Wie maakt dat geluid?
is een superlief prentenboek over een stel dieren dat een supereng geluid hoort. Wie maakt dat geluid? Is dat dier echt eng? De beer, de uil en de eland gaan heel voorzichtig op onderzoek uit. Mooi gemaakt boek met een fijn, schattig einde.?
Aaa-Woe! Wie maakt dat geluid? Jonny Lambert, Veltman Uitgevers, €12,50

Dit is een boek vol monsters is een tof, griezelig prentenboek voor durfals; de waarschuwingen staan er niet voor niets in. Op iedere bladzijde staan een paar mooi getekende griezels, en met iedere bladzij die je omslaat, worden de griezels ook enger: allerlei soorten stinkerds, snotteriken en snoodaards komen voorbij. Maar als je het laatste monster hebt gezien, wacht je een leuke beloning: een fijne pop-up én een dapperheidsdiploma!?
Dit is een boek vol monsters, Guido van Genechten, Uitgeverij Clavis, €16,95

Lekker nooit niet bang is een typisch kleutervoorleesboekje. De juf, papa en opa hebben de hoofdrol in de griezelfantasietjes van de kinderen Lisa en Jimmy. Opa schrikt van een spook, en papa vecht met een krokodil die zich had verstopt.?
Lekker nooit niet bang, van Vivian den Hollander en Dagmar Stam, Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, €5,00

Boeken voor kids van 6-9 jaar

Dr. Gerald Gribus' Grenzeloze Griezelgalerij vinden wij een van de grappigste griezelaars van deze Kinderboekenweek. De striptekenaar Erik Kriek tekende een flink aantal engerds, knipte ze in drieën, en laat ons vervolgens zelf nieuwe monsters samenstellen. Hartstikke leuk en mooi bedacht, niet alleen voor kinderen, maar ook voor hun papa’s en mama’s.?
Dr. Gerald Gribus' Grenzeloze Griezelgalerij, Erik Kriek, Uitgeverij Rubinstein, €15,99

Wringel Wrangel Wrek is een zelfleesboek. Alle delen van de serie “de heksenkeet” zijn perfect voor lezers tussen 7 en 9 jaar die AVI niveau M4 beheersen. De illustraties zijn geweldig en de heksen zijn zó grappig!?
Wringel Wrangel Wrek, Femke Dekker en Marieke Nelissen, Uitgeverij Gottmer, €9,95

Het Grote Griezelboek is een boek voor bij het kampvuur, of voor onder de dekens in een slaapzaal. Een stuk of twintig beroemde Nederlandse en internationale auteurs vertellen enge verhalen. Verschillende illustratoren maken het boek ook visueel afwisselend. In de inhoudsopgave staat met spookjes aangegeven of een verhaal voor watjes is (1 spook), of voor echte durfals (4 spoken).?
Het Grote Griezelboek, diverse auteurs, uitgeverij Ploegsma, €19,99

Boeken voor 10-plussers en 14-plussers

Geestenkrijger is het boek van archeologe Linda Dielemans. Zij doet (echt waar) onderzoek naar de bronstijd en weet deze met haar boek over een dodenverzorger echt tot leven te brengen.
Geestenkrijger, Linda Dielemans, Uitgeverij Moon, €17,50

Livestream is misschien geen griezelboek, maar wel een razendspannend boek voor pubers, over een jongen die een weekje naar de VS gaat, en daar meteen in een maalstroom van gebeurtenissen wordt meegesleept. Inclusief basejump, liefde, misleiding en een introductie in de gokwereld. ?
Livestream, Buddy Tegenbosch, Uitgeverij Van Goor, €15,00

Alle deze boeken (en heel veel andere) zijn te koop bij De Kinderboekwinkels op de Rozengracht 34 en de Nieuwezijds Voorburgwal 344, maar ook op de website De Kinderboekwinkel, www.kinderboekwinkel.nl

Met dank aan Aby Hartog, manager van De Kinderboekwinkel