Speurhonden expert Leon vertelt in het Amsterdam Museum

11 december 2016
Weten hoe illegale producten gesmokkeld worden? En hoe de speurhonden op Schiphol die dan ontdekken? We leerden het van "Speurhonden" douane beambte Leon in het Amsterdam Museum. Dit programma is onderdeel van de familietentoonstelling 100 jaar Schiphol en is in de vakantie als extra activiteit mee te doen.
oefenen als douane beambte voor Schiphol
In het kader van de tentoonstelling 100 jaar Schiphol heeft het Amsterdam Museum in de vakanties extra activiteiten georganiseerd. Vandaag komt er een douanebeambte van Schiphol ons iets vertellen over de speurhonden die Schiphol gebruikt om illegale producten op te speuren. Dat vinden wij wel spannend en daar willen wij wel wat meer over weten!

We worden verwelkomd in het auditorium door Leon Warnies. Hij is inmiddels met pensioen, maar heeft vele jaren bij de douane op Schiphol gewerkt en kan ons hier alles over vertellen.

Opleiding van de speurhond
Eerst krijgen we een film te zien hoe speurhonden opgeleid worden en waar ze voor worden ingezet. Daar leren we ontzettend veel van. Zo dachten wij altijd dat het vooral herders zijn die speurhond mogen worden maar dat is helemaal niet waar. Zelfs een mopshond zou speurhond kunnen zijn, als de hond maar beschikt over bepaalde karaktereigenschappen.

Elke speurhond heeft 1 baas die 6 maanden met hem traint zodat hond en baas helemaal op elkaar ingespeeld zijn. En daarna blijven hond en baas partners die samen werken.
Honden ruiken ongeveer 40 tot 50 keer meer geuren dan wij en in combinatie met bepaalde karakter eigenschappen zijn ze daarom geschikt om 1 van de 5 producten die via Schiphol gesmokkelt worden, te ruiken. Elke hond is getraind op 1 van deze 5 producten. Welke producten dit zijn……..wat denk jij?
We leren van alles. Hoe lang de honden per dag werken, dat ze meer moeite hebben met ruiken met warm weer, wanneer ze met pensioen mogen, en hoeveel speurhonden er zijn en alles waar we nog vragen over hebben.




Het spel
Als we alles over de speurhonden weten speelt Leon met een aantal kinderen het douanespel en dat is behoorlijk hylarisch. Hij wijst 4 kinderen aan die de douane spelen, waarvan 1 chef. Leon zelf is een reiziger uit China die op Schiphol aankomt met een grote koffer en daar door de douane gaat. Tja, en dan willen ze graag bij de Douane wel weten of meneer nog iets aan te geven heeft! En of hij dan toch maar even zijn koffer kan openen.

Als deze reiziger zijn koffer opent ontdekken de beambtes als snel een grote hoeveelheid horloges. Terwijl ze de koffer doorspitten op zoek naar deze horloges, wordt de chef omgekocht met een horloge waarna de reiziger als sneeuw voor de zon verdwijnt. Tja, daar hadden de douanebeambtes even geen oog meer voor!

100 Jaar Schiphol
Na het douane spel bezoeken we natuurlijk de tentoonstelling. We nemen plaats in de verkeerstoren en laten de vliegtuigen landen….nou ja…..landen….eentje land, de rest krijgen we niet veilig aan de grond. Katie voelt zich vooral thuis in het hokje van de douane en stempelt erop los. Kiet vouwt naar hartelust vliegtuigjes die landen op plekken waar het nog een uitdaging wordt om ze daar weg te halen…..

We hebben een hele leerzame en leuke middag en de kinderen zijn super enthousiast.

Meer informatie:
In de kerstvakantie komt Leon Warnies op 29 december meer vertellen over de training van speurhonden. Zeker leuk om te doen in combinatie met een bezoek aan 100 jaar Schiphol. Lees hier meer over de Speurhonden en hier over alle andere activiteiten van het Amsterdam MuseumSaveSaveSaveSaveSave