Weet jij wat een gem is? Wij maakten er een in de Hermitage

11 oktober 2016
Catharina de Grote was gek op gemmen, ook wel camees genoemd. Van deze tsarina van Rusland zijn jurken, sieraden en een reproductie van haar kroon te zien in de Hermitage Amsterdam. En van die gemmen mochten we in het familiie-atelier onze versie maken. Kijk maar....
Gem doosje in het familie atelier
Al de hele zomer willen we Catharina komen bekijken en eindelijk is het zover! En we zien niet alleen deze machtige Tsarina met al haar prachtig jurken, kunst en sieraden, maar we krijgen ook een rondleiding en gaan een workshop doen! Een middagvullend programma in de Hermitage Amsterdam dus en dat komt goed uit op deze regenachtige dag.

Wat is het toch een prachtig pand, dat van de Hermitage aan de Amstel! Zo statig, groot en mooi. Onder de indruk lopen we vanaf de Amstelzijde door de tuin naar de ingang. Binnen blijken we niet de enigen die naar Catharina de Grote willen…En ook niet de enigen die meedoen aan het speciale familie-atelier dat de Hermitage iedere eerste zondag van de maand organiseert. Met 5 gezinnen, 15 personen mogen we met ‘onze’ Wilma mee. De kunstenares die ons rondleidt door de tentoonstelling Catharina, de Grootste, Zelfgeslepen diamant. En die ons straks de workshop gaat geven in het familie–atelier.

We beginnen bij het eind, bij de muur vol actrices die Catharina, de grote tsarina van Rusland ooit hebben gespeeld. Dit is al een indrukwekkend rijtje! 



Catharina de Grote heet eigenlijk gewoon Sophia en woonde helemaal niet in Rusland maar in Duitsland. De Grote Peter de Grote had geen kinderen en haalde haar en haar man/zijn neef – ook Peter de Grote- uit Denemarken en Duitsland om zijn troon op te volgen. Zo verhuisde Catharina al op 14 jarige leeftijd naar St Petersburg. Om daar op 32 jarige leeftijd aan de macht te komen, want Peter kon dat eigenlijk niet goed genoeg… En Catharina was een intelligente, aardige en ook slimme vrouw, ze regeerde samen met een aantal mannen en een vrouw, we zien hen aan haar voeten in het standbeeld. Hier een replica van het grote beeld in St Petersburg blijkbaar.
En dan die jurk van Catharina, nou ja jurk het blijkt een uniform te zijn… Catharina wilde graag ‘een met de jongens’ zijn, zo zien we later ook op een schilderij. En wat was ze klein! Dat verwacht je niet van een ‘Grote’.


We wandelen door zalen vol sieraden, kistjes, schilderijen, jurken en veel meer. Bij een kast vol kleine kunstwerkjes leren we dat Catharina dol was op gemmen of camees, ovaalvormige stenen die zo waren bewerkt dat het kleine kunstwerkjes werden. Met een mevrouw, een dier of een bloem er op, prachtig! En ze heeft er wel meer dan 30.000 van gespaard! Hier mogen we een schets maken als ‘voorstudie’ voor onze gem straks.

Met verbazing kijken we naar de ‘wall-of-fame’ van al haar vriendjes en we aaien het hondje aan de voet van haar eigen bureautje. Hier schreef ze al haar brieven en was eindeloos bezig met haar gemmen-collectie.



En dan als klapper de kroon! Nou ja een nieuwe kroon leren we -omdat de oude vanwege bijgeloof het land niet uit mag. Dan zijn de russen bang dat het land uit elkaar valt… En kijk als je precies zo staat lijkt het alsof je hem op hebt, geinig!



Via de catacomben van de Hermitage bereiken we het familie–atelier. Limonade en een koekje en dan gaan we aan de slag. We mogen proberen ook zo’n mooie ‘gem’ te maken voor Catharina! Met gekleurde kaartjes, mooie stiften, foam clay, en lijm doet Wilma voor hoe je dat kan doen. En dat we ons sieraad daarna in een mooi doosje mogen doen wat we ook weer versieren.




Vol enthousiasme duiken de kinderen en de papa’s en mama’s - ja het is een echt familie-atelier- op het knutselmateriaal, eindelijk zelf aan het werk!
Na 3 kwartier exposeren we allemaal onze doosjes en gemmen en bekijkt ‘ Catharina’ kritisch, nieuwsgierig en hebberig het resultaat… wauw wat zijn ze mooi geworden!
Daar zou de tsarina maar wat trots op geweest zijn, maar wij…nemen ze lekker mee naar huis! Kunnen we daar onze schatten showen.

Julius, Huub en Liesbeth

Meer informatie
Ook meedoen aan een familie-atelier? Dat kan iedere eerste zondag van de maand en in de schoolvakanties vaker. Kijk hier voor de exacte data en het reserveren van een plek. Familie-ateliers zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar met hun ouders en ook voor kinderen die graag alleen willen komen (vanaf 8 jaar)Save