Een geweldig verjaardagsfeestje in het Tropenmuseum

28 januari 2017
Naar het Tropenmuseum als kinderpartijtje? Wij probeerden het en het was super tof! Je reist zo naar Marokko, drinkt Marokkaanse thee, doet het geurspel, bakt koekjes, reist met de bus en nog veel meer..echt een aanrader!
Ik heb zo mijn twijfels als Kiet aangeeft dat hij zijn 8 jarige verjaardagsfeestje in het Tropenmuseum wil vieren. 11 Kinderen waarvan 9 jongens mee het museum in, gaat dat wel goed? En Kiet wordt altijd enthousiast van een museumbezoek, maar wat vinden die andere 10?

Kiet is jarig en hij ziet het helemaal zitten, dus staan wij op deze zaterdagmiddag met 11 kids in de de grote Lichthal in het Tropenmuseum. Net als de jongens de bank aanzien voor een turntoestel is daar mijn redder Hakima. Zij maant de jongens snel te boarden ‘want over enkele minuten vertrekt het vliegtuig naar ZieZo Marokko’!!

Na een vrij korte vlucht, waar we helemaal in de stemming worden gebracht met een filmpje over de plek van bestemming en een vrolijke Marokkaanse dans van het cabinepersoneel, landen we in ZieZo Marokko!

We verlaten het vliegtuig en staan meteen in de Medina (oude stad). Met z’n witte muren, houten deuren en vrolijke mozaïeken, dit kan niet missen….we zijn echt in Marokko! Ibi verwelkomt ons en leidt ons naar de gastenkamer van Nasrdin. Nasrdin is een van de hoofdpersonen in ZieZo Marokko en is een acteur met Marokkaanse roots. In zijn gastenkamer krijgen we Marokkaanse thee te drinken en koekjes. Die zoete thee gaat er goed in.



Nasrdin vertelt ons in een videoboodschap over zijn familie. Over zijn opa’s en oma’s in Marokko, zijn ouders die naar Nederland kwamen om te werken en zijn broertjes en zusjes die hier geboren werden. En Nasrdin vertelt over de heerlijke Marokkaanse keuken. We krijgen er gewoon trek van. Die moeten we maar eens van dichtbij gaan bekijken.

Hakima wacht ons op in de keuken. Ze vertelt ons over haar moeder die het lekkerst kan koken en over echte Marokkaanse gerechten. En ze vraagt ons of we dingen zien die we niet in de Hollandse keuken zien.

We ontdekken de zilveren schlel. Het lijkt op een theepot met een schaal eronder maar gebruik je om je handen mee te wassen. En met hulp van mijn oudste wast iedereen zijn handen met de Schlel en ruiken er daarna 11 paar handen naar oranjebloesem!

Daarna maken we kennis met alle geuren uit de Marokkaanse keuken in het geurspel. Drie groepjes krijgen een blad met allemaal schaaltjes erop. In de schaaltjes zitten de geuren van de Marokkaanse keuken. Er zijn er telkens 2 hetzelfde en dan blijft er 1 schaaltje over. Dat eenzame schaaltje moeten de groepjes eruit halen. En warempel, de speurneuzen hebben echt goede neuzen want elk groepje heeft het goed!

Daarna bakken we Marokkaanse koekjes!



Terwijl de koekjes de oven in gaan, vertrekken wij met een oude schoolbus. We reizen in een paar minuten van zuid naar noord Marokko. We zien sneeuw, woestijn, rijden door het Atlas- en rifgebergte en via een mooi blauw dorpje door naar Casablanca.

Als we weer uitstappen staat Ibi ons op te wachten met een camera. We gaan een lipdub maken! Een kort filmpje dat ons meeneemt door Marokko. Alle kinderen zijn de hoofdrolspelers van de film. Kiet als jarige begeleidt de camera. Via het vliegtuig, naar de Marokkaanse keuken waar 2 kinderen koekjes bakken, dan langs Katie met haar geurpotjes, via het theehuis waar Julius thee schenkt aan Sue, langs de souk waar 2 kinderen staan te dansen naar de bus waarin 2 liggen te slapen, langs de kalligrafie, de mozaïek, Marokkaanse kleding….heel Marokko in een notendop op de film……….

Helaas, dan is het tijd om terug te vliegen naar huis. Maar er is nog een verrassing. In het vliegtuig naar huis krijgen we het filmpje te zien. Wauw wat cool is het geworden! En we krijgen allemaal een paspoort met alles wat we gezien en gedaan hebben.

Met 11 super blije en vrolijke kindjes stappen we uit in Amsterdam. Wat een tof feestje was dit!

Op zich was dit een kinderreis en mogen ouders normaal gesproken niet mee. Maar omdat ik natuurlijk een blog moest schrijven kon ik dit keer letterlijk een kijkje in de Marokkaanse keuken krijgen. Maar je kunt je kinderen rustig overlaten aan Hakima, Ibi en hun collega’s want wauw, wat deden zij het leuk en wat een enthousiasme!
En ik? Ik heb Marokko op mijn lijstje gezet van landen die ik graag zou willen bezoeken.

Meer informatie:
Van dinsdag tot en met zondag van 10 – 17 uur kun je meevliegen naar ZieZo Marokko. Entrée voor kinderen tussen 4 en 18 jaar is € 8.
Het verjaardagsfeestje is voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar en duurt 1,5 uur.
Het verjaardagsfeestje kost € 100. Daarbij komt nog entrée van € 8 per kind.
Kijk hier voor meer informatie