Het is weer Kinderboekenweek!

1 oktober 2018
En zoals ieder jaar heeft de Kinderboekenweek een thema: VRIENDSCHAP.

Wij vinden het mooi. We houden van onze vrienden, en onze vrienden houden van ons, anders zouden het geen echte vrienden zijn. Het fijne van dit thema is dat er zo enorm veel boeken zijn die over vrienden, en allerlei soorten vriendschappen gaan.

Maar hoe kan je kiezen? Welk boek wordt jouw beste vriend? De Kinderboekwinkel uit Amsterdam heeft per leeftijdsgroep een selectie gemaakt:
Prutje
Boeken voor kids van 2-5 jaar

Een jaar lang toveren met Kolletje en Dirk is echt een superzoet voorleesboek over een meisje met toversokken (Katharina Orselia Laetitia, kortom: Kolletje) en haar vriend Dirk. Alle dagelijkse dingen komen voorbij, altijd lief en kindvriendelijk getekend en geschreven. Wij zouden willen dat we zelf toversokken hadden, en een vriend als Dirk.
Een jaar lang toveren met Kolletje en Dirk, Pieter Feller & Natascha Stenvert, Uitgeverij Luitingh
Sijthoff, €15,00

Ik leer fietsen is een geweldig prentenboek over een jongetje dat leert fietsen van een enorm harig wezen. Het jochie voert een strijd met de zwaartekracht en de zijwieltjes, en het harige wezen betoont zich een echte vriend met een helpende hand, een steun in de rug, en een hongerige mond waar de zijwieltjes in verdwijnen. Wij vonden het zoooo lief!
Ik leer fietsen, Sébastien Pelon, Uitgeverij Memphis Belle, €14,95

kinderboeken-1


Boeken voor kids van 6-9 jaar

Hier is de boze heks is een van onze lievelingsboeken over de vreemde vormen die vriendschappen aan kunnen nemen. De boze heks is boosaardig en de dieren in het bos zijn bang voor haar, maar toch kunnen de heks en de dieren niet zonder elkaar, en zijn ze (misschien wel gedwongen) vrienden voor het leven. Vreemde vrienden, met ruzietjes en trucjes en dingetjes, dat wel. Een prachtig voorleesboek voor kinderen vanaf vijf/zes jaar.
Hier is de boze heks, Hanna Kraan/Annemarie van Haeringen, Uitgeverij Lemniscaat, €18.95,

De dikke Piraten van hiernaast is een doldwaze bundel over een stel piraten dat hun boot aan land brengt, er een slotgracht omheen graaft en daar een haai in loslaat. De piraten blijken goede, maar soms ook wonderlijke vrienden te kunnen zijn van de buurtbewoners.
De dikke Piraten van hiernaast, Reggie Naus, uitgeverij Ploegsma, €14,99

De Grote Vriendelijke Reus is een klassieker over vriendschap tussen de GVR en het meisje Sofie, en hun strijd tegen de andere reuzen. Wat een mooi boek. Wat een leuke tekeningen. Niet stuk te krijgen.
De grote vriendelijke reus, Roald Dahl, Uitgevrij De Fontein, €16,99

Prutje is het nagelnieuwe boek van Pieter Koolwijk en Linde Faas. Prutje gaat over een smerige fabriek in een smerige stad, waar alles goor en armoedig en ellendig is. Zelfs in de familie van de jongen Hens is het leven prut. Hij pakt, samen met zijn stinkende broertje Walm, zijn biezen en gaat met een nieuw gevonden reisgenoot (de o zo irritante maar later goede vriendin Vijf) op zoek naar een betere wereld. Een mooi, sprookjesachtig, sociaal geëngageerd boek over ellende, onderdrukking, opstand en hoop.
Prutje, Pieter Koolwijk/Linde Faas, uitgeverij Lemniscaat, €14,95

kinderboeken-2


Boeken voor 10-plussers

Ik en de Rovers is het oergeestige eerste deel van een trilogie over het stoere meisje Roos dat ontvoerd wordt door een bende boevige boeven, die de prijs willen krijgen voor de beste roversfamilie. Daarvoor gaan ze door roeien en ruiten, ze willen overal zo veel mogelijk snoep pikken. Want wat is er lekkerder dan snoep? Roos blijkt een aanwinst voor de familie, en doet graag mee.
Ik en de Rovers, Siri Koku, uitgeverij Gottmer, €15,95

De grondel en de garnaal is een mooi informatief boek over bevriende dieren. Dit keer geen honden en katten die bevriend zijn met mensen, nee, garnalen die bevriend zijn met vissen, over allerlei wonderlijke dieren die andere beesten door het leven helpen. Grappig, informatief, goed.
De grondel en de garnaal, Geert-Jan Roebers, uitgevrij Gottmer, €15,99

Eilanddagen van Gideon Samson won een vlag en wimpel in 2017. Het is een prachtig boek over de vriendschap (en liefde, en jaloezie, en meer) tussen twee jongens en één meisje. Hoe lastig het ook is om met z’n drieën op te trekken, in dit fijne boek blijven de vriendschap (en ja, ook de liefde) bestaan. Misschien niet het makkelijkste boek, maar wel prachtig.
Eilanddagen, Gideon Samson, Uitgeverij Leopold, €14,99

kinderboeken-3


Boeken voor 13-plussers

Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen is geen lekker makkelijk boek over vriendschap en rozengeur en maneschijn. Nee, het is een heftig boek over een jongen wiens broer er na een geweldsuitbarsting niet meer is, over kapotlopende huwelijken, rouw, en trauma´s. Maar wel over vrienden die helpen weer verder te gaan, en nieuwe avonturen te beleven. Mooi hoor. Rauw, ook. Voor 13-plussers.
Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen, Susin Nielsen, uitgevrij Lemniscaat, €15,95

Romeo en Julia, het origineel van William Shakespeare, is een prachtig boek over liefde, twist en vriendschap. Maar het origineel ligt sommigen misschien wat zwaar op de maag, en zelfs een vertaling kan lastig zijn. Daarom is er nu een nieuwe bewerking uitgekomen, verzorgt door Tiny Fisscher. Ze maakt het grootse boek toegankelijk voor een groter publiek.
Romeo en Julia, verteld door Tiny Fisscher, Uitgevrij Blossom Books, €24,99

kinderboeken-4

Al deze boeken (en heel veel andere) zijn te koop bij De Kinderboekwinkel op de Rozengracht 34, maar ook op de website De Kinderboekwinkel, www.kinderboekwinkel.nl

Aby Hartog, manager van De Kinderboekwinkel, 27 september 2018