We maakten een gaaf beeld in de tuinen van het Rijksmuseum

20 juli 2017
We maakten ons eigen te gekke Dubuffet beeld van blokken in de tuinen van het Rijksmuseum.

“Ik heb geen zin om “dat” te doen. We willen in de fontein..... En een ijsje!”
Het is de laatste woensdagmiddag voor de zomervakantie. De hitte, de vermoeidheid zo vlak voor de vakantie en mijn onverbiddelijkheid dempen de stemming van mijn kroost. Maar niet voor lang.

De missie van vandaag is: kunst maken zoals Jean Dubuffet dat deed. De jaarlijkse zomerworkshop in de tuinen van het Rijksmuseum is dit jaar geinspireerd op de beelden van deze Franse kunstenaar.
Hoe ongelooflijk leuk is het hier toch. Je waant je in de Parijse Jardin du Luxembourg. Overal staan ook die typerende stoeltjes waarop je vanuit de schaduw alles kunt gadeslaan. Onder de bomen staan mensen met hun schildersezels. Uit de fontein klinkt kinderpret.

Ik wandel met mijn meiden (6 en 8 jaar) door de tuin om de metershoge beelden te bekijken. Mijn jongste ziet er handen en kastelen in. Mijn oudste ziet een zonnebadende man op een stoel. Ze vragen zich af hoe meneer Dubuffet die beelden zo groot heeft kunnen maken.
De stemming stijgt.

We melden ons onder het tentzeil bij Meau van de Teekenschool. Zij vertelt hoe ze hun eigen kunstwerk mogen gaan maken. Witte blokken van verschillend formaat worden gerangschikt. Op elkaar, naast elkaar. Vervolgens mag er zwart, blauw en rood tape opgeplakt worden. De enige kleuren die terug te vinden zijn in de beelden. Geheel naar eigen invulling. Non conformistisch, net als Jean Dubuffet.
Naast ons is een 4-jarig meisje ook ijverig aan de slag. Samen met haar vader. Plezier voor jong en oud.

De lange tanden zijn nu geheel verdwenen en vol enthousiasme en concentratie wordt er gewerkt.
Meau kijkt er bewonderend naar. Na een half uur is het klaar. Vol trots laten ze hun “zelfgemaakte Dubuffet” zien. 
Voor wie wil kan er een foto van jou en je kunstwerk opgestuurd worden en kom je op “the wall of fame” in de tent van de Teekenschool.



Een zeer geslaagde, gratis activiteit. Misschien in combinatie met een bezoek aan het Rijksmuseum? (voor kinderen onder de 18 jaar ook gratis).
De workshop is dagelijks van 13-16 uur, tot en met 3 september.

Nu eerst op naar de fontein en het ijsje. Huppelend schieten ze weg.
“Maar mam, wanneer mogen we dit weer doen?!

Marije Curran

Voor meer informatie over deze zomerworkshop, klik hier!