Mamablog: de leukste boekenwinkels

24 januari 2017
De Nationale Voorleesdagen zijn er weer! Superleuk om daar aandacht aan te geven en met je kind een mooi nieuw (voorlees)boek uit te kiezen bij een leuke boekenwinkel. Mamablogger Janneke tipt hier haar 2 favorieten!
Al wonen wij in Oosterhout, we zijn behoorlijk ‘Breda-georiënteerd’. Dit komt omdat we voorheen in Breda woonden. Als we een middagje gezellig willen shoppen, fietsen we bijna automatisch naar Breda. Dit is natuurlijk niet nodig, Oosterhout heeft alle winkels in het centrum die je nodig hebt én daarnaast is een groot gedeelte van het centrum overdekt (handig voor de regenachtige dagen). Als we een middagje in een boekenwinkel willen neuzen zijn we vaak in tweestrijd. Zowel in Breda als in Oosterhout zitten leuke boekenwinkels. Onze keuze hangt daarom vaak af van onze beschikbare (reis)tijd. Hierbij onze twee favorieten.

Net buiten het overdekte gedeelte van de Arendshof zit boekenwinkel het Verboden Rijk. Het is een lange, smalle boekenwinkel. Hoe verder je naar achteren doorloopt hoe meer je ontdekt. Naast kinderboeken zijn er volop andere dingen te koop zoals leuke pennen, notitieboekjes etcetera. Roos staat zich altijd te vergapen aan de kast met boekjes van handgeschept papier. Nou vooruit, we nemen er nog eentje mee. En nog een prentenboek. En een voorleesboek. En een spannend boek voor mama. Je kunt immers niet genoeg boeken hebben, toch?

Met onze nieuwe aanwinsten lopen we een stukje door de winkelstraat richting het plein bij de kerk om neer te strijken bij café Espressobar Hugo. Hier kun je op een mooie dag nog prima buiten uit de wind zitten op de gezellige banken met kussentjes en dekentjes. Als het wat kouder is gaan we lekker naar binnen. Roos duikt met haar neus in haar nieuwe prentenboek terwijl ik een warme chocomel (van echter chocolade) voor haar en een café Latte voor mij bestel. Prima middagje.
 
Vroeger ging ik naar de bioscoop aan het van Coothplein in Breda. Laatst ontdekte ik dat in het gebouw van de bioscoop  nu een geweldige boekenwinkel zit! En serieus, ook voor mensen die geen boekenliefhebber zijn, je moet echt even gaan kijken. Bij binnenkomst komt de geur van verse koffie me tegemoet. Oei, ik denk dat we straks even tijd moeten maken voor een bakkie bij de koffiebar die zich in de boekenwinkel bevindt.

We lopen verder de winkel in richting de zaal waar vroeger films werden vertoond. Wat een mooi gebouw is dit toch. Ik wijs Roos op alle prachtige originele details. Glas-in-lood ramen, een prachtige brede trap met een robuuste houten leuning én…een wc (deze winkel is kidsproof!). De oude bioscoopzaal is omgetoverd tot sfeervolle ruimte met hoogteverschillen én podium. Overal staan de boeken prachtig ten toon gesteld.

Roos stopt even om de zaal in zich op te nemen en kijkt me dan aan: ja hoor, ga maar ontdekken. En weg is ze. Nadat ze ieder hoekje en ieder boekje heeft bekeken kiezen we een nieuw prentenboek uit.

Ik bestel koffie en appelsap voor Roos. De barman vertelt dat er ook een lunchroom wordt opgezet, een idee dat ik toejuich! Wat een topzaak is dit. Terwijl ik de barman de koffiebonen hoor malen kruipt Roos op schoot en sla ik het prentenboek open.

PS Check onze Uitagenda voor leuke en vaak gratis activiteiten tijdens de Nationale Voorleesdagen!

Door Janneke de Waal-Bogers (35), moeder van Roos (4) en hoofdredacteur van het Nederlands tijdschrift voor Logopedie.