icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2
icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2

Week van het Geld: hoe leer je kids met geld omgaan?

25 maart 2019
De Week van het geld vindt plaats van 25 t/m 29 maart. Het doel van deze themaweek is om leerlingen te leren omgaan met geld. Ook thuis kun je hier volop aandacht aangeven. Rabobank Breda geeft ons tips!
Tip 1: Geef kinderen op jonge leeftijd al geld
Door het geven van zakgeld kun je je kinderen alvast goed leren omgaan met geld, iets waar ze de rest van hun leven profijt van hebben! Tot de 6 jaar kun je bijvoorbeeld geld geven voor hun rapport of als ze hun zwemdiploma hebben gehaald. Vanaf 6 jaar is het verstandig om op een vast moment in de week zakgeld te geven. Het geld kun je stoppen in een leuke spaarpot of zetten op een spaarrekening.

Richtlijn bedrag zakgeld:
6-8 jaar: €1 tot €2 per week
9 jaar: €1,2 tot €2 per week
10 jaar: €1,7 tot €2 per week
11 jaar: €2 tot €2,3 per week
12 jaar: €15 tot €20 per maand

Naast het zakgeld kun je je kids natuurlijk ook klusjes laten doen! Spreek van te voren af hoeveel geld ze voor welk klusje krijgen. Zo leren ze meteen ook dat je geld kunt verdienen door te werken. Vanaf ongeveer 10 jaar kun je kinderen ook spullen laten verkopen via de vrijmarkt op Koningsdag of via Marktplaats. Maak duidelijke afspraken over wat er verkocht mag worden. 

Tip 2: Maak afspraken met je kind hoeveel geld ze mogen uitgeven en waaraan
Speelgoed, snoep, kleding, een nieuwe rage en nog veel meer. Kids vinden altijd wel iets om te kopen. Maak daarom goede afspraken. Welke gedeelte van het zakgeld zet je bijvoorbeeld op een spaarrekening, zodat je er later wat aan hebt. En van welk gedeelte mag je iets kopen? En waaraan. Wil je dat je kind bijvoorbeeld geen geld uitgeeft aan snoep, bespreek dat dan met elkaar. Als je kind geld te kort komt, spring dan niet bij! Laat ze dan sparen voor dat leuke kledingstuk, speelgoed of iets anders. Tip 3: Praat met je kinderen over geld
Vind je het moeilijk om over geld te praten met je kind? Dan heeft de Rabobank een hele coole zakgeld-app, namelijk Rabo PinPin! Samen met PinPin de Pinguïn leren kinderen van zes tot en met twaalf jaar van alles over geld. Door PinPin goed te verzorgen en met de pinguïn te spelen verdienen kinderen virtueel geld: pegels. Ouders kunnen extra pegels geven als een beloning voor bijvoorbeeld een mooi rapport of een klusje in huis. Met de pegels kopen kinderen eten of leuke spullen voor PinPin. Zo ervaren kinderen op een veilige manier hoe het is om geld te verdienen, te sparen en uit te geven voor PinPin.

Heeft je kind al eeen eigen betaalrekening dan kan deze makkelijk gekoppeld worden aan deze coole app. Zo checkt je zoon of dochter makkelijk het eigen saldo en kunnen er spaarpotjes worden bedacht. Via het oudergedeelte kunnen ouders meekijken in de app en zien of er geld is bijgekomen, waar er voor gespaard wordt en hoeveel pegels worden uitgegeven voor PinPin. Dit maakt het makkelijk om samen metje kind te praten over geld. In de app kunnen er geen uitgaven met echte euro’s gedaan worden.Kinderen die op jonge leeftijd leren omgaan met geld, komen later minder vaak in financiële problemen. Dus wacht niet langer en praat op een leuke en makkelijke manier over geld met je kinderen! 
 
Wil je meer weten over geld, sparen en uitgeven? Kijk dan direct verder naar de site van de Rabobank voor nog meer tips!