Kidsreporter Bas vertelt

29 juni 2014
Weet jij hoe het er aan toe gaat in een groot gezin? De tentoonstelling Gezin XXL laat je dat ontdekken! 
Een gezin met 12 of 15 kinderen, wanneer zie je dat nog? Tegenwoordig verbaasd iedereen zich daarover, maar een generaties geleden kwam dat nog vrij vaak voor. Met de tentoonstelling Gezin XXL - Een huis vol broertjes en zussen belicht het Noordbrabants Museum het fenomeen 'grote gezinnen in Nederland'. 

Onze Kidsreporter Bas was daar nieuwsgierig naar en is voor ons op onderzoek uit gegaan. Lees hier zijn ervaring bij het Noordbrabants Museum in Den Bosch. 

Zaterdag 21 juni ben ik naar de opening geweest van de tentoonstelling: ”Gezin  XXL, Een huis vol broers en zussen” in het Noordbrabants museum in Den Bosch. Dat museum zit samen met het Stedelijk museum in 1 gebouw. Super gaaf, want je loopt dus van het ene museum door naar het andere museum.

Tentoonstelling
Gezin XXL - Een huis vol broers en zussen laat zien hoe het was om in een gezin met 12 of 15 broers en zussen op te groeien. Binnen kreeg ik een echte persmap en mocht ik als een échte museum inspecteur op onderzoek uit. Zo gaaf! In de tuin van het museum waren een heleboel spelletjes te doen. Op een kaart kon je aangeven of je het spelletje al had gedaan. Ezeltje prik, sjoelen, ganzenbord, spijker poepen, blik gooien, broeklopen, eierenrace, etc. Allemaal spelletjes die gezinnen vroeger vaak deden op een verjaardag of op een feestje. Samen met mama heb ik genoten van een heerlijk taartje en hebben we wat gedronken op het terras in de zon. Daarna gingen we op weg naar de grote zaal, waar de tentoonstelling te zien was. Onderweg kwamen we langs een heleboel schilderijen en kunstvoorwerpen. In een grote zaal stonden voorwerpen en er hingen heel veel foto’s.

In een groot gezin moest er natuurlijk het nodige gewassen worden, maar hoe doe je dat als je geen wasmachine hebt, uiteraard met de hand! De kleding werd zelf gemaakt en vaak droegen ze de kleding van hun oudere broer of zus. Ze sliepen in kleine kamertjes met meerdere kinderen in 1 bed of een stapelbed met wel drie bedden boven elkaar. Eten koken gebeurde op kleine fornuizen. Er waren toen nog geen magnetrons of waterkokers, wel grote pannen en schalen. In bad gaan gebeurde in een tobbe of in een bad, maar ook dan ging en ze vaak in het water van je oudere broer of zus.

Aan een grote tafel waar 15 mensen aan konden eten stond een reusachtige stoel waar mensen hun verhalen vertelden over het opgroeien in een groot gezin. Er waren wanden met alleen maar foto’s van grote gezinnen. Soms wel 20 mensen op 1 foto. Niet alleen van vroeger, maar ook gezinnen van nu met meer dan 8 kinderen.

Het was leuk om te zien en te horen hoe je vroeger in een groot gezin opgroeide. Tv, computerspelletjes, Wii bestonden nog niet. Kinderen hielpen elkaar en deelden alles met elkaar. Op de terugweg zijn we nog even naar boven gegaan, waar nog meer te zien was onder ander een korte blik in de
geschiedenis van bedrijven in Brabant, maar ook spullen uit de tijd van de Romeinen. Buiten hebben we nog wat spelletjes gedaan en toen zijn we naar huis gegaan.

Tentoonstelling Gezin XXL is een super leuk en bijzonder uitje. Ik denk dat veel kinderen het leuk vinden om te zien hoe je vroeger in een goot gezin leefde. Heb je niet veel met schilderijen en voorwerpen, doe dan een speurtocht door het Noordbrabants Museum! Je kijk dan op andere manier naar de kunstvoorwerpen waardoor het toch heel erlg leuk en boeiend zal zijn. De tentoonstelling is in 1 grote zaal. Met wat leuke verhalen er om heen kunnen kinderen zich prima een klein uurtje vermaken. De spelletjes buiten maakten het éxtra leuk, maar die zijn er helaas niet altijd.  Wil jij de tentoonstelling Gezin XXL is van
21 juni Tot en met 21 september 2014 kun je het zien in het Noordbrabants Museum in den Bosch. 

Kidsproof groetjes, Bas