Feest in de Keramiekfabriek in Laren

20 mei 2016
Drie weken voordat mijn dochter 7 werd, vroeg ik wat ze wilde doen op haar kinderfeestje. Nou daar hoefde mevrouw niet lang over na te denken...
Keramiekfabriek Laren
...“honden masseren mam!”

Een heel creatief plan vond ik dat. Maar zoals mijn dochter is, volgde 30 seconden later met enthousiaste stem: “én servies schilderen…!” Dus zijn we er even voor gaan zitten en hebben we de site helemaal doorgespit. Klimmen, make-uppen, sieraden maken, naar de boerderij, zelf koken, circus, de bios… uitvoerig bekijken we alle kinderfeestjes in 't Gooi. Na een paar pagina’s vraag ik of ze er al uit is. Ze kijkt me verbaasd aan en zegt: “ik zei toch dat ik porselein wilde schilderen?!”

Naar de Keramiekfabriek in Laren
Dus de dag na haar verjaardag sta ik samen met haar vader op het schoolplein om de meidenclub op te halen voor een middag bij de Keramiekfabriek in Laren. Met veel gegiebel wordt de verdeling van auto’s gemaakt en rijden we weg bij school.
“Ik denk dat je fout bent gereden, want hier staat helemaal geen fabriek!” klinkt er van de achterbank. Ik leg uit dat het een atelier is om de verwachtingen iets bij te stellen.
Op het adres aangekomen, rennen de meiden het grindpad op, want aan de straat is het bord met de naam Keramiekfabriek al duidelijk aangeven met een grote pijl. Aan het einde van het pad staat een prachtig atelier, waar Pernette ons buiten al opwacht en hartelijk ontvangt.

Het feest kan beginnen
Eerst wordt er gezongen, taart gegeten en is er tijd voor cadeautjes. Daarna volgt de uitleg van Pernette. Ze leren onder andere over aardewerk en het verschil tussen verf en glazuur. Ook de verschillende technieken worden voorgedaan, schilderen met de kwast, rondjes maken met de gum, en met een prikker voor een dia-positief effect. Hartjes, stippen, strepen, alles kan en alles mag.

Glazuren

Aan de slag
De meisjes mogen allemaal een voorwerp kiezen, dat ze graag willen glazuren, een spaarvarken, een doosje met een deksel, een doosje in de vorm van een hartje met deksel of een bord waar je echt van kunt eten.
Twee aan twee krijgen ze een pallet met verschillende kleurtjes en gaan ze druk aan de slag. De een heel uitbundig, de ander meer precies. Het hout in de kachel knispert, de muziek gaat aan (de dames willen Justin Timberlake) en het sfeertje is meteen goed. De meiden kletsen honderduit tijdens hun creatieve bezigheid over ‘of roze nou wel of niet een stoere kleur is’, ‘of je mam of ma zegt’ en het beroep van hun oma’s…. gezellig! Tussendoor krijgen ze opnieuw limonade en er komen schaaltjes met snoepjes op tafel. Echt feest!

Spaarvarken

Mijn dochter is als eerste klaar, een mooi kleurrijk kunstwerk! Zij mag met een groot wit vel en een grote box stiften aan de slag terwijl de rest rustig het kunstwerk af maakt.
Een van de meisjes zegt “Ik vind het een heel leuk feestje, nog leuker dan mijn eigen feestje!” Mijn dochter kijkt mij glunderend aan….
Het opruimen is zo gepiept en op het pad maken we nog een mooie groepsfoto. Volgende week zijn de spulletjes gebakken en kunnen we de kunstwerken ophalen!

We bedanken Pernette hartelijk en gaan thuis nog knoeien met pannenkoeken en poffertjes, voordat we iedereen weer thuis brengen.

Pannenkoeken eten

’s-Avonds in bed zegt mijn dochter “mam, ik vind het heel leuk om 7 te zijn!”
Wil jij ook een kinderfeestje bij de Keramiekfabriek in Laren vieren? Neem dan contact op met Pernette om een afspraak te maken. Dit feestje is heel kidsproof bevonden en een echte aanrader!

Liefs,
Maud