Olympische Winterspelen bij je thuis

14 februari 2022
Kijken jullie ook met de kinderen naar de Olympische Winterspelen? Zó leuk om samen te genieten van al die wintersporten op televisie. Even omdenken en je kunt thuis ook met de kinderen toffe winterspelletjes doen!
Olympische Winterspelen bij je thuis

Skiën

Skiën in de woonkamer
Voor dit spel heb je een aantal grote blokken nodig en twee washandjes. Het idee is dat de kinderen hun schoenen uit doen en iedere voet in een washandje steken. Hiermee skiën ze vervolgens door de kamer. Stapel twee of drie grote blokken op elkaar en zet hier een parcours mee uit. De bedoeling is dat de kinderen slalom om de blokken doen. Afhankelijk van de lengte van het parcours laat je ze een aantal keer heen en weer skiën. Neem de tijd op. Degene met de snelste tijd is de winnaar.

Ski-fit

De spieren even los gooien en meteen lekker samen bewegen? Zoek op internet een wintersport-workout op, schuif de meubels aan de kant en doe met z’n allen mee! Dit kan natuurlijk ook in de tuin.

Skistok werpen
Normaal mag je natuurlijk niet met je skistokken gooien. Maar bij dit spel zien we dat even door de vingers. Jullie gaan namelijk in de tuin skistok werpen. Wie kan zijn stok het verste gooien?Schaatsen

Schaatsen in huis
We hopen elk jaar dat schaatsen op natuurijs mogelijk is, maar tot die tijd schaatsen we gewoon op de keukenvloer (of een ander glad oppervlak). Kies de gladste vloer in huis en trek fluffy sokken aan, die glijden vaak het beste. Hup, glijden maar! Wie maakt de mooiste pirouettes of kan het verste glijden?

Skeelerwedstrijd
Natuurlijk kun je met skeelers aan ook doen alsof je aan het schaatsen bent. Ga een rondje skeeleren in je eigen wijk. Maak er wedstrijdje van door de tijd op te nemen. Wie heeft de snelste rondetijd?

Langlaufen

Biatlon
Kennen jullie de skisport biatlon? Dat is namelijk een langlaufwedstrijd waarbij de deelnemers op bepaalde punten moeten geweerschieten op een doel. Wij hebben weer even omgedacht en dan kan dat ook goed in je eigen woonkamer. Ga op de ski's (zoals hierboven beschreven bij skiën: iedere voet in een washandje steken) een parcours afleggen en met een Nerf mikken op plastic bekertjes. Schiet je mis: eerst weer een rondje skiën! Wie heeft alle bekertjes het snelst/eerst omver?Curling

Tafel-curling
Ken je dit spel met de zwarte stenen op het ijs? Wij bedachten een leuke variant voor thuis. Enige dat je nodig hebt is: een plastic tafelkleed, plastic bordjes, afwasmiddel en een afwasborstel. Maak het plastic tafelkleed nat met afwasmiddel. Eerst nog vooraf een grote cirkel met de kleine cirkel in het midden tekenen (gebruik een watervaste stift). Dan om de beurt een bordje erover laten glijden richting de cirkel. De afwasborstel kun je gebruiken om er het bordje iets beter te laten glijden.

Sjoel-curling
Of maak van je sjoelbak een curlingbaan. Leg 'm op de grond en neem een aanloopje à la curling.

Bobsleeën

Sleeën zonder sneeuw
Ligt er geen sneeuw en wil je toch sleeën? Koop dan ofwel nepsneeuw voor de tuin of maak met een paar witte lakens een sneeuwoppervlak in de tuin. Pak een oude wasmand, maak er een touwtje aan en glijden maar over het witte laken of in de nepsneeuw, alsof je in echte sneeuw aan het sleetje rijden bent. Leukste is natuurlijk als er nog een verhoging in het parcours zit. En als er dan toch nog echte sneeuw komt, kun je deze zelfgemaakte slee ook nog gebruiken.Spelletjes met sneeuw

Nepsneeuw
Bij de Winterspelen hoort natuurlijk een dik pak sneeuw. De kans dat we dat in Nederland hebben is helaas klein...dan zorgen we toch zelf voor een wit tapijtje in de achtertuin! Koop een emmer nepsneeuw en strooien maar in de tuin.Zelf sneeuw maken
Met bloem, zout en olijfolie kun je ook heel goed zelf nepsneeuw maken. Lees hier de beschrijving van zelf sneeuw maken. Kunnen de kids binnen lekker mee spelen. Zo kun je er heel goed boter-kaas-eieren in spelen of een schattig sneeuwpopje maken.Sneeuwpopjes maken
Niet een winters spel, maar wel heel leuk om te maken en in het thema winter zijn deze schattige sneeuwpopjes. Je hebt hiervoor nodig: een witte sok, wit draad, gekleurde knoopjes, spelden met zwarte en oranje kopjes, een reepje gekleurde stof, een schaar en lijm.De ijsklontjes games


Helaas vriest het niet om net zoals bij de Olympische Winterspelen allerlei ijssporten te kunnen uitoefenen. Gelukkig hebben wij de ijsklontjes games.
Benodigdheden:
-Vries zoveel mogelijk ijsklontjes in.
-Bekers
-Wekker
-Emmer/bak om de ijsklontjes in te doen

1ste ronde: IJsgames
Zet een parcours uit in je woonkamer met aan het einde een beker waar de ijsklontjes in gaan. Binnen de tijd moet iedere deelnemer 5 ijsklontjes, via het parcours, in het bekertje krijgen. Wie als snelste alle ijsklontjes in het bekertje heeft, is de winnaar! Let the games begin!2de ronde: de ijsman/ijsvrouw
Ben jij een coole kikker en kan jij je hand het langst in een bak met ijsklontjes houden?

De halve finale: toren van Pisa
Wie kan de hoogste toren met ijsklontjes maken? Wordt de toren net zo scheef als die in Pisa of net zo hoog als de Eiffeltoren?

De finale: warme momenten
Laat jij als eerste je ijsblokje smelten? Spreek met elkaar af op welke manier je dit doet. In je hand, broekzak, onder je voet of ga erop zitten. Starten maar! Heb je nog ijsklontjes over? Beloon de teamspelers/winnaars met een lekkere kindercocktail.

Winterse outfit


Winterse omkleedrace
Pak allerlei winterse kledingstukken uit de kast (mutsen, sjaals, skipakken, skibril, handschoenen etc). Maak twee gelijke stapeltjes en twee teams. Vervolgens ga je per keer met twee tegelijk kijken wie er binnen 1 minuut zoveel mogelijk kledingstukken kan aantrekken. Maak na afloop een toffe foto met elkaar in de winterse outfit.

Avondwandeling in skikleding

Zijn jullie echte wintersporters, dan ligt de skikleding vast te wachten op de volgende wintersportvakantie. Voor het zover is, kun je alvast in de stemming komen door een leuke avondwandeling in skikleding te maken als het hier buiten lekker koud is. Maak er een wedstrijdje van met de kinderen en kijk wie het eerste de complete ski-outfit aan heeft.

Winters eten en drinken

Winterse gerechten
Van al die winterse spellen krijgen je kinderen vast wel honger en dorst. Denk je aan wintersporten, dan denk je ook aan dat heerlijke eten: Sauerkraud und Bratwurst, Kaiserschmarrn, kaasfondue…. Leg een bont kleedje op tafel, zet een schlagerfestival op en houd thuis een gezellig diner met typische wintersportkost! Bijvoorbeeld deze pasta met sneeuw. Met als toetje Knödel of Apfelstrudel, mjam!
Après ski
Mocht je dan toch sneeuw in je achtertuin hebben gestrooid, houd meteen een après ski buiten! Ook zonder die sneeuw kun je dit sfeertje maken. Kleed je tuin aan met witte lakens of dekens op de grond. Trek je foute skitrui aan, steek gezellig de vuurkorf aan, rooster marshmallows en maak zelf glühwein en warme chocolademelk. Bekijk onze 13 warme chocolademelk recepten om van dit warme drankje een extra feestje te maken. Stel samen een top 20 après-ski liedjes samen voor wat extra sfeer!

Veel plezier met deze Olympische Winterspelletjes bij je thuis!

TIP: bekijk hier de blog vol leuke uittips in Groningen tijdens de voorjaarsvakantie