Handige kriebeltips!

8 mei 2016
Na een vakantieperiode wordt er op de school van mijn dochters Let Op Luis controle gehouden, lees hier de tips om thuis aan de slag te gaan!
Aan het eind van een vakantieperiode krijg ik een alarmbelletje op mijn Iphone, het is weer tijd voor een controle op luis/neten. Iets waar ik altijd de kriebels van krijg, maar zeker met mooi weer een must is om te doen! 

Wat feiten op een rijtje
- Jaarlijks krijgt zo'n 240.000 kinderen in het basisonderwijs te maken met dit deze jeukende parasiet.
- Ruim 15% van alle kinderen tussen de 4 - 12 jaar wordt hiermee besmet
- Een hoofdluis is ongeveer 3 millimeter groot en grijsblauw of, nadat hij bloed opgezogen heeft, roodbruin van kleur.
- Een neet (eitje) is ongeveer 1 mm groot en is grijs-wit. In eerste instantie kan het lijken op roos.
- Hoofdluizen kunnen tussen 8-24 uur overleven zonder voedsel en warmte, anders drogen ze uit en sterven ze.
- Hoofdluis kun je krijgen door direct haar-op-haar contact met iemand die hoofdluis heeft.
- Hoofdluis is niet gevaarlijk maar wel lastig (dat kun je wel zeggen!).
- Als je hoofdluis of neten aantreft is dat geen reden voor paniek (en toch krijg ook ik er altijd kriebels van ;-)).

Hoe ziet het er uit? 

Een volwassen hoofdluis is ongeveer 3 mm groot en grijsblauw van kleur of roodbruin, indien de luis zich gevoed heeft. De eitjes (neten) van hoofdluis zijn ongeveer 1 mm groot. Ze zijn grijs-wit en kunnen in eerste instantie lijken op roos. De neten kleven stevig vast aan de haren en kunnen dus niet simpel worden uitgeschut.Hoofdluis: Voorkomen is beter dan genezen
Hoofdluispreventie is de verantwoordelijkheid van ouders. De luizencontrole op school is een extra controle is dus een extra ondersteuning voor de ouders. Kam dus regelmatig zodat je er 'op tijd' bij bent. 
Kam liefst elke week na het haren wassen maar in ieder geval:
- voorafgaand aan een controle op school;
- als er hoofdluis in de klas of bij bekenden geconstateerd is; 
- als je je kind regelmatig ziet krabbelen.

Hoe behandel je hoofdluis/neten?
Er zijn 2 methodes om hoofdluis te behandelen: 
1. Nat kam methode; meest goedkope en natuurlijke manier om te doen, maar erg arbeidsintensief. Zeker wanneer je dochters hebt met lang haar, zoals ik *zucht*. 
2. Behandelen van het haar met een antihoofdluismiddel in combinatie met kammen; Antihoofdluismiddelen koop je bij drogisterijen, apotheken en supermarkten en zijn op basis van permetrine, malathion en dimeticon. Chemische bestrijdingsmiddelen werken op basis van malathion of permetrine en vergiftigen de luis. Middelen op basis van dimeticon werken op een fysische manier. Evenals de nat kam methode leidt een behandeling met dimeticon niet tot resistentieontwikkeling. Middelen op basis van dimeticon zijn mede daarom ook aanbevolen door het RIVM en dan specifiek een geregistreerd geneesmiddel. Kammen in combinatie met een antihoofdluismiddel is bewezen effectief.

Aan het slag!

1. Kam het haar goed uit met een gewone kam of borstel. 
2. Kam scheidingen in het haar en verdeel het haar in strengen. 
3. Gebruik een luizenkam/netenkam. Begin dicht bij het hoofd en kam in één keer door tot aan het einde van de streng. Kam boven wit papier of de wasbak. Luizen vallen (indien aanwezig) dan op het papier of in de wasbak. Inspecteer het haar achter de oren en in de nek extra goed. 
4. Is er hoofdluis/neten geconstateerd bij een van jouw gezinsleden? Controleer dan ook gelijk de andere gezinsleden. De kans ik namelijk groot dat dat de luizen zijn overgelopen. 
5. Herhaal, wanneer nodig, de behandeling! LET OP: Wassen en stofzuigen is niet nodig, er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat dit daadwerkelijk helpt. 

Succes en hopelijk heb je nu geen last van kriebels op je hoofd ;-)
Gwen

BRON: Landelijk Steunpunt HoofdluisRIVM - hoofdluis