10x tips van de bieb!

17 april 2020
De ultieme tijd om eens te beginnen in dat boek dat al weken op je ligt te wachten! Heb je op een gegeven moment niets meer te lezen? Gelukkig is de Bibliotheek Utrecht online nog open. Met boeken, tips, spelletjes en nog veel meer! Elke dag bereikbaar van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.
10x tips van de bieb

Een boekje lezen is heerlijk om even te ontspannen, je even af te sluiten van de rest van de inwoners, of om de tijd op te vullen. Maar tegenwoordig kun je nog veel meer doen met boeken. Heb je wel eens boekdomino gespeeld of heb je al eens geluisterd naar een boek? Bekijk de tips van de bieb!

Gratis e-books met je biebpas
Met je biebpas kun je gratis e-books lenen via de online bibliotheek. Daar zitten hele toffe boeken tussen, ook voor jou. Klik hier om ze te vinden. Ben je nog geen lid van de bieb? Tot 18 jaar is het gratis. Word online lid, dan kun je meteen beginnen met lezen.

Gratis luisterboeken voor iedereen
Houd je meer van luisteren naar boeken dan van zelf lezen? Dan heeft de bieb nu een fijn cadeautje voor je: gratis luisterboeken in de LuisterBieb-app. Hoe werkt het? Download de app. Registreer je. En maak je keuze. Titels met een (g) zijn gratis, die kan iedereen luisteren. Ook als je geen lid bent van de bieb. De LuisterBieb-app vind je hier.

De Waanzinnige Podcast
Dé podcast over kinderboeken. Voor en door kinderen! Hier vertellen kinderen over hun lievelingsboeken. Elke reeks van De Waanzinnige Podcast bestaat uit 13 afleveringen. 13 kinderen dus, en 13 boeken. De kinderen kiezen de boeken zelf uit. Het zijn altijd boeken die ze zelf hebben gelezen.De Waanzinnige Podcast is voor en door alle kinderen van 6 tot 12 jaar. Elke reeks van 13 boeken is voor (en door) kinderen van dezelfde leeftijd – zo heb je altijd een aantal boeken om uit te kiezen. Vond je het leuk om te luisteren? Zou je zelf ook wel mee willen doen? Dat kan! Op de site staat hoe je mee kunt doen.

Biebdomino: doe mee met de challenge
De bieb verzint af en toe een challenge voor je. Zo kun je eens op een heel andere manier met boeken bezig zijn. Doe jij mee aan deze uitdaging?

Op Instagram en Facebook is de Biebdominochallenge van start gegaan. Check de stories. Doe mee en laat zien hoeveel boeken jij in een keer kunt laten omvallen. Ga je een hele lange maken, of kies je voor een gekke met allerlei obstakels? Maak een filmpje, zet het op Instagram of Facebook en deel het met de #biebdomino.

Boektitels in emoticons
Nog zo’n toffe uitdaging: een puzzel van een boektitel in emoticons. Met smileys en allerlei andere symbolen. Op de Instagram en Facebook van de bieb kun je er regelmatig een vinden. Check de stories.

Een voorbeeld – deze is nog niet zo moeilijk:

💡 

Ja, natuurlijk! Lampje van Annet Schaap!
Dat is meteen ook een fijne boekentip voor je!

Heel veel sites en leestips voor jou
De bieb heeft een heleboel sites voor je verzameld. Met leestips, voorleesfilmpjes, luistertips en podcasts. Met nuttige sites en leuke doedingen. Er zit voor iedereen wel wat tussen, vast ook voor jou. Kijk maar gauw op de site van de bieb.

De Schoolschrijvers
Een schoolschrijver helpt je om het lezen leuker te maken. Met leestips of met schrijftips, als je zelf wil schrijven. Soms geeft een schrijver zijn of haar leukste, grappigste, mooiste of raarste woord. Bekijk de filmpjes maar eens, je wordt er vast vrolijk van.Scratch
Programmeertaal is ook taal! In Scratch programmeer of animeer je jouw eigen game. Je kunt verhalen, spelletjes en animaties maken. En je kunt ze delen met andere kinderen uit de hele wereld! Kijk hoe het werkt en ga meteen aan de slag!

Karaokelezen met Yoleo
Vind jij lezen niet zo makkelijk? Is wat hulp bij het lezen fijn? Dan is Yoleo wel wat voor jou. Karaoke lezen op de computer. Je hoort het verhaal en je leest zelf mee. Zo wordt lezen steeds makkelijker. Er zijn heel veel boeken, dus je kiest wat jij leuk vindt. Heb je een biebpas? Dan kun je tot 10 boeken lenen voor 3 weken.

Jeugdbieb
Via de jeugdbieb vind je een heleboel informatieve sites, filmpjes en apps. Over boeken en lezen. Over allerlei onderwerpen zoals hobby, sport, landen en natuur. Een paar voorbeelden: over de verfilming van het boek ‘De brief voor de koning’ van Tonke Dragt. Of waarom we elkaar voor de gek houden op 1 april. Je vindt er ook tips voor dingen om thuis te doen. Zo hoef jij je niet te vervelen!

Programmeren met robot Bliep - Online lessen van de bieb voor kids van 8-12 jaar
Vanuit het Laboratorium in de nieuwe bibliotheek Neude zal robot Bliep alle kinderen van 8-12 jaar in 5 stappen leren programmeren. De serie bestaat uit vijf filmpjes. Elke woensdag komt er één online. Bekijk de filmpjes en doe zelf mee!


Veel lees- en luisterplezier!

Leuke dingen om thuis te doen met kinderen

Benieuwd naar meer tips? Lees snel onze blog met 50 tips om thuis met kinderen te doen!

Corona tips kinderen