Achter de schermen bij Nationale Opera & Ballet

1 januari 2016
Kidsproof mocht een kijkje nemen achter de schermen tijdens de rondleiding bij de Nationale Opera en Ballet. Lees hier onze ervaringen!
Klokslag 12.15 opent David de glazen deuren voor ons:  We zijn binnen in de foyer van Nationale Opera en Ballet!  Van binnen al net zo mooi als van buiten. David werkt al 11 jaar als rondleider hier en gaat ons een kijkje achter de schermen geven. En om te beginnen mogen we zelf onze jassen ophangen in de garderobe. Zonder nummertje deze keer, want dat is niet nodig in deze groep van 12 mensen.

Ayla (10) en Mo (8) kijken met open mond rond en zuigen alle informatie op…al echte doorgewinterde Kidsproofreporters! De foyer is zo groot, je wilt er wel dansen en zingen! En dat is ook precies wat er gebeurt tijdens de maandelijkse Kinderstudio leren we…ook leuk!

En dan klimmen we omhoog en mogen we de grote zaal in! Neergestreken in de rode pluche stoelen kijken we onze ogen uit. 1.633 stoelen…Ayla heeft het opgeschreven. Verdeeld over 1 zaal en 2 balkons. Op het toneel zijn ze aan het oefenen met grote poorten die pirouettes kunnen draaien en met mooie zitstoelen die uit de lucht komen… de laatste repetities voor de voorstelling leren we. En wij zijn stille getuigen! 

David legt van alles uit; over waar het licht – en de bediening ervan-  zit, hoe het podium kan bewegen en hoe de opera- en balletwereld verschillend zijn. En wat er vroeger en nu belangrijk is hierbij. We leren in welke talen er wordt gerepeteerd en waarom. En gelukkig mogen we volop vragen stellen, leuk! En leerzaam!

Daarna gaan we verder, de catacomben in naar de balletstudio. Hier mogen we naar binnen spieken door de raampjes – maar niet fotograferen- en zien de dames in stilte en trance ronddansen. Later begeleid door een echte pianist. 

Door naar een soort ‘opera- en ballet-museum’. Met bijzondere rekwisieten en kostuums…met een grapje. Maar dat houden we lekker geheim, moet je de rondleiding zelf maar volgen!

Via een galerij achter de zaal langs, een enorme rij kleurrijke kostuums, decors en een de achterzijde van het toneel, gaan we naar de make-up room. Een van de highlights volgens de meiden, die ook onmiddellijk in de stoelen gaan zitten. Nu al ster-allures!
De dik 5 kwartier zijn voorbij gevlogen, dank je wel David, wat een andere wereld! Echt even spieken achter de schermen van de grandeur. We weten ondertussen ook waarom de kaartjes hier duur zijn, er moet zoveel worden gedaan, ontworpen, gemaakt en ingestudeerd door zangers en dansers… voor maar een maand optreden! 
Maar dan is het ook wel heel mooi. Dus we zijn de koning te rijk als we bij buitenkomst van een aardige meneer 2 kaartjes krijgen aangeboden voor de première van de komende voorstelling. Wauw! Kunnen we de voorstelling ook nog eens in het echt zien! Maar sorry, dat overkomt natuurlijk niet iedereen die hier de rondleiding volgt…
Ayla, Mo en Liesbeth

Meer informatie: de rondleiding bij de Nationale Opera en Ballet is iedere zaterdag om 12.15. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8, of natuurlijk jonger als ze echt interesse hebben in opera of ballet. De rondleiding is niet specifiek voor kinderen, maar door Davids manier van uitleggen en rondleiden wel heel geschikt ervoor.