FiepFiep hoera in het JHM Kindermuseum

10 februari 2017
Het JHM Kindermuseum viert feest! Want ze bestaan 10 jaar én een van hun founders Fiep Westendorp zou 100 geworden zijn! Goede reden om weer eens een bezoek te brengen aan dit informatieve en leuke museum. En wow wat is het toch echt mega-kindvriendelijk! En dat Fieptheater moet je echt gaan bekijken, coool! Lees hier waarom.
Een koude woensdagmiddag zonder clubjes- zwemles en sportverplichtingen; een prima moment om op museumbezoek te gaan met de kids! En dit keer gaan we er een feestje van maken, want we gaan naar het JHM KIndermuseum!  Dit museum midden in de stad bestaat namelijk al weer 10 jaar! 10 jaar, wauw dat is lang en dan te bedenken dat heel veel ouders het museum nog niet eens kennen. Het ligt ook een beetje verstopt bij het Waterlooplein, op de plek waar vroeger 4 synagogen stonden. En ja, het is ook in een gebouw dat vroeger als synagoge dienst deed, leren we binnen.



Familie Hollander, Max en Fiep
In de huiskamer ontmoeten we de familie Hollander, een joodse familie die in Amsterdam leeft en die ieder op hun eigen manier de joodse gebruiken toepassen thuis. Ze zitten klaar voor het begin van de Sjabbat, de joodse rustdag. In een leuk filmpje legt Max de Matze (een joodse cracker) ons uit wie wie is en wat je wel en niet mag tijdens Sjabbat. De tafel is mooi gedekt en de keppels gaan op. In de hele kamer kun je meer lezen over Sjabbat en kun je lades open trekken waarin meer voorwerpen liggen die typisch joods zijn. Wist je dat ook Marilyn Monroe joods was? En Woody Allen?

De speurtocht helpt ons rond te kijken, maar eigenlijk zoeken de kinderen liever zelf hun weg. Want we komen ook met een extra opdracht: het Fieptheater bekijken. Fiep Westendorp, de tekenares en illustrator van onder ander Jip en Janneke zou namelijk 100 jaar geworden zijn dit jaar. Dus ook voor haar feest!
En wat heeft zij nu te maken met het JHM Kindermuseum? Nou, haar foundation heeft het JHM Kindermuseum mede mogelijk gemaakt! In de workshopruimte kun je al een Fiepvogeltje inkleuren en uitknippen en ophangen, leuk. Maar nu eerst verder naar het theater, we zijn nu wel benieuwd.



Poppenhuis en Fieptheater
Helemaal bovenin dit huis, naast de muziekkamer en het Joodse poppenhuis is een echt theatertje gebouwd. Met een tribune waarop je kunt zitten en een driedimensionaal theatertje van hout met een heus doek ervoor. Elk half uur start hier een nieuwe voorstelling, om kwart voor en kwart over het hele uur. De tekeningen van Fiep worden in een film tot leven gebracht, een acteur speelt alle rollen die in het verhaal voorkomen. En dat zijn er heel veel, want Fiep heeft heel veel getekend! Die oma van Ibbeltje, de operazangeres, meneren, muzikanten, vogels, etc., etc. Echt een hele reeks aan personages is verweven in het verhaal en ook de verschillende diepteniveaus in het theater zijn fascinerend. Wat kunstig en hoe leuk! De kinderen zijn echt enorm enthousiast: “ze kon echt goed tekenen!”en willen eigenlijk best nog eens kijken.



Broodjes vlechten en bakken & letters leren
Ik ook wel, maar nee, nu moeten er broodjes gebakken in de joodse en koosjere keuken. We krijgen uitleg over wanneer iets wel en niet koosjer is en vlechten zelf onze feestelijke broodjes. Terwijl de broodjes in de oven liggen neuzen we rond in de studeerkamer.





We proberen het Hebreeuws te ontcijferen, leggen een puzzel met die moeilijke letters. “He mam, ze lezen van rechts naar links!” en leren dat de Tora (het joodse heilige boek) helemaal niet zo moeilijk is. Gewoon op 1 been staan en “Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet” opzeggen, simpel toch? En “joods is dat je goede dingen voor de wereld moet doen.” Wat heerlijk dat de kinderen dat ervan oppikken.

En dan ontdekken we nog de muur, die muur die kan praten en vertelt over vroeger en over de oorlog. En over deze bijzondere plek. Even is dit museum heel serieus en dat hoort ook bij de geschiedenis van de joden. Helaas.

Maar dan zijn de broodjes klaar en krijgen we een warm broodje mee naar huis. Onderweg best moeilijk om er niet van te smikkelen, want we willen ze nog aan papa laten zien!
En een volgende keer moet ie maar mee, kan hij ook leren hoe je dat doet een koosjer broodje maken…. En natuurlijk om het Fieptheater te bekijken, want het is zo moeilijk om uit te leggen wat het precies is, daarvoor moet je er echt heen!

Femke, Huub en Liesbeth

Meer informatie?
Het JHM Kindermuseum (Joods Historisch Museum) is dagelijks geopend en het Fieptheater is ook 2 x per uur te zien tussen 11.00 uur en 17.00 uur.
Hier lees je meer over dit museum & het Fieptheater!