Hangt jouw buurmeisje of jongetje straks in het Rijks?

4 juni 2019
Wij interviewden Irma die in de jury zit voor het samenstellen van de tentoonstelling "Lang Leve Rembrandt". Iedereen mocht hiervoor een kunstwerk in sturen geïnspireerd op Rembrandt. Wij vroegen Irma wie en wat er ingezonden is.

‘Irma, is de nieuwe Rembrandt van de 20ste eeuw opgestaan?’ Het is een van de vragen die Katie, 8 jaar, stelt aan Irma.

We hebben vandaag een interview met Irma in de Teekenschool van het Rijksmuseum. Irma is kunstenares en werkt al bijna 7 jaar in de Teekenschool. Hier stelt ze de workshops en cursussen samen, bedenkt evenementen en feestjes en begeleidt deze. 

Rembrandt zou dit jaar 350 jaar zijn geworden. Om dit te vieren heeft het Rijksmuseum iedereen de mogelijkheid gegeven om deze zomer in het Rijksmuseum te hangen. De opdracht: maak een kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt!

Meer dan 8.000 mensen gaven hier gehoor aan. En al deze 8.390 kunstwerken heeft Irma gezien. Samen met 6 andere juryleden bepalen zij welke kunstwerken deze zomer te zien zijn in de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ in de Philipsvleugel van Het Rijksmuseum.

We zijn natuurlijk heel benieuwd wat Irma allemaal voorbij heeft zien komen dus gaan we bij haar in de Teekenschool op bezoek.

‘Irma, hoe ben jij in de jury terecht gekomen?
Omdat ik kunstenares ben, kijk ik vaak anders naar een kunstwerk. Vandaar dat ik mocht plaatsnemen in de jury. Naast mij zitten er 3 andere collega’s uit het Rijksmuseum, 2 van daarbuiten en een jongen van 13 jaar die heel goed kan tekenen, in de jury.’

‘Wat is er ingezonden en door wie?’
Irma vertelt ons dat er maar liefst 900 kinderen, waarvan de jongste 2 jaar, een kunstwerk hebben ingestuurd. Heel veel schoolklassen hebben gehoor gegeven aan de oproep.‘De kunstwerken van de kinderen bestonden vooral uit tekeningen en schilderijen.

En verder hebben we beeldhouwwerken, sieraden, knutselwerk en keramiek voorbij zien komen. Er was zelfs een 3D kunstwerk, waarbij het beroemde werk van Rembrandt ‘De Staalmeesters’ was vormgegeven met dode insecten met hoedjes op. Die was wel heel bijzonder!’

‘Nu willen we ook weten hoe oud de oudste persoon was die iets heeft ingestuurd!'
Irma vertelt ons dat deze 90 jaar is!

‘Hoe hebben jullie uit al deze kunstwerken een selectie kunnen maken?’
‘We hebben goed gekeken of de kunstwerken echt geïnspireerd waren op Rembrandt. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Door het gebruik van licht, techniek, materiaal, compositie, kleur, dagelijks leven en of het origineel is’.

Uiteindelijk heeft de jury 600 inzendingen uitgekozen. De kunstenaars hiervan zijn allemaal uitgenodigd om hun kunstwerk in juni af te leveren in de Philipsvleugel. Van deze kunstwerken zal de jury een uiteindelijke selectie maken voor de tentoonstelling. Irma is heel benieuwd of de kunstwerken die ze fantastisch op scherm vond, ook in het echt zo goed zijn.

‘Ik heb er heel veel zin in’ geeft Irma aan. ‘Al verwacht ik dat het nog wel boksen wordt met mijn mede juryleden. Komt het kunstwerk in de tentoonstelling of niet’.

Ook wij zijn heel benieuwd welke kunstwerken er straks in de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ hangen. De tentoonstelling wordt op 15 juli, de verjaardag van Rembrandt, geopend.

Na het interview neemt Irma ons mee de tuin in om de kunstwerken van Louise Bourgeois te bekijken. Katie is vooral onder de indruk van de hele grote spin in de voortuin….. brrrr, wat een griezel! En tja, het is mooi weer dus de fontein lonkt! Nat door de fontein die ons telkens toch verrast en vrolijk door het leuke gesprek met Irma fietsen we tevreden naar huis.

De tentoonstelling “Lang Leve Rembrandt” is van 15 juli tot en met 15 september te bezoeken in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Entree kinderen tot en met 18 jaar is gratis.