Leef even als wees in het Amsterdam museum tijdens de familierondleiding

19 juli 2016
Hoe was het leven in een weeshuis in de Gouden Eeuw? En hoe zag Amsterdam er uit in die tijd? Onze Kidsproofreporters ontdekten het in de instaprondleiding Gouden Eeuw bij het Amsterdam Museum. Leren wat bikkelen is? Lees hun verhaal!
Als meisje moest je borduren in het weeshuis
Hoe kun je geschiedenis echt leuk en levend maken? Dat weet het Amsterdam Museum supergoed: met de Instaprondleiding natuurlijk! Op een warme zomerdag volgden we onze enthousiaste gids door het oude weeshuis. Bij de balie worden we opgehaald door Elke, onze 'museumdocent'. Ze geeft Anne, Jeltje en Jorn (10, 10 en 8 jaar) een stevige hand. “Het bijzondere van het Amsterdam Museum is, dat het honderden jaren lang een echt weeshuis is geweest. En ik ga jullie meenemen door dit oude weeshuis” zei ze vrolijk. Dat klinkt spannend!

Buiten bikkelen
We beginnen buiten, want je kunt nog precies aan de binnenplaats en het gebouw zien hoe het 400 jaar geleden was! “Dit pleintje was alleen voor meisjes” zei Elke met een knipoog naar Jorn. En wat deden de weeskinderen toen? Nou...borduren. Elke toont ons een lapje stof. Of bikkelen bijvoorbeeld. Ieder mocht een gooi doen met de echte schapenbotjes die onze gids uit haar tas tovert. “Leuk spel, dit heb ik nog nooit gedaan” zegt Jorn.





De arme jongens en meisjes die hun ouders hadden verloren, moesten meteen apart wonen, zelfs broertjes en zusjes. Er zijn zelfs twee aparte poorten. Daar gaan we natuurlijk even onderdoor lopen. Leuk is ook de grote oude collectebus bij de poort. “Doet die het nog?' vragen de kids. “Wisten jullie dat hier ook een stal was?” Vraagt Elke en ze wijst naar wat nu het mooie cafe is. “Daar moesten de weesjongens meehelpen”. En ze leerden ook om schepen te maken, die grote VOC schepen, die je vaak op schilderijen ziet.

Binnen swipen en spieken 
Binnen lopen we naar een schilderij waar van alles op te zien is. Kijk, die twee kinderen liepen in het uniform van het weeshuis! En vroeger zag de Dam er dus zo uit!
De oudste kaart van Amsterdam is ook mooi…maar je mag er niet aankomen natuurlijk. Daarom is de kaart digitaal gemaakt. Jorn zoomt en swipet er op los en Anne en Jeltje kijken op het enorme scherm of ze het weeshuis kunnen vinden. “Wauw, hierop kun je echt zien hoe Amsterdam is ontstaan!”

“Kijk, hier in de vitrine zie je de echte uniformen van het weeshuis”, zei de gids. Een meisje in een roodzwarte jurk, met zelfgebreide mouwen. En de jongen had een roodzwart pakje aan en een mooie pet op. De gids laat ons een staaltje stof voelen uit die tijd. En nog meer echte spulletjes uit die tijd. Wat een grote borden! Maar vergis je niet, van 1 bord moesten 4 kinderen eten!

In een grote zaal wijst Elke in het rond: “Als je goed kijkt, herken je hier de meisjeseetzaal die je net op het schilderij hebt gezien.” Jeltje en Anne”Ik wist niet dat de jongens wel uit het weeshuis mochten en de meisjes niet. Het was ook nieuw dat de jongens als ze oud genoeg waren gingen varen. We hebben de eetzaal van de meisjes gezien en de binnenplaats. En de kleren die ze droegen. Wat we niet wisten is dat ze speciale kleding droegen.”

Als laatste mogen we de Regentenkamer zien, nog precies als in de tijd van het Burger Weeshuis Amsterdam. Wow, die is luxe en mooi beschilderd! Ja, daar kwamen de directeuren en rijke mensen die het weeshuis geld wilden geven. ‘Kijk, dat plafond, hoe mooi! “ roept Anne.
Jeltje: “Ik vind het tof dat de namen van de rijke families gewoon op het dak werden geschreven en dat dat er vroeger ook echt was.”



Het uurtje rondleiding vliegt voorbij voor de kids. En...we hebben nu een echt geheimpje ontdekt over de enorme reus Goliath, die zelfs zijn ogen kan bewegen...wie weet kan jij het zelf ontdekken? Of gewoon meedoen aan deze rondleiding natuurlijk!

Het Kleine Weeshuis

En als je deze rondleiding hebt gedaan, is een aansluitend bezoekje aan het Kleine Weeshuis een super ervaring. Want daar mag je alles meedoen en aanraken: roeren in de grote kookpot, schrijven met een veer, een koe melken, en zelfs op de foto in een weeshuis uniform. Je leert Jurriaan Pool kennen, een jongen die hier echt heeft gewoond. En ja, ook als Amsterdamse weesjongen kun je nog heel goed terechtkomen hoor! Kijk zelf maar!

Na afloop nemen we een welverdiend drankje op het prachtige binnenterras, een vierhonderd jaar oude plek vol verhalen, in het hartje van Amsterdam. We komen zeker nog eens terug!

Meer informatie
De rondleiding is gratis op de zondagen van juli en augustus. Je betaalt alleen entree voor het museum. Van te voren reserveren is handig want er kunnen maximaal 15 personen mee.
Het interactieve Kleine Weeshuis is ook gratis, haal even een polsbandje bij de balie. Tip: geef op het startscherm wel je e-mailadres op, dan krijg je de kostuumfotoSave