Jouw achtertuinavonturier laten werken met messen!

7 maart 2019
Een kind met een zakmes? Burgemeester van Buiten leert kids omgaan en plezier te hebben met messen en ander uitdagend gereedschap. Ondanks dat ik geen curling-moeder ben, had ik toch wel wat twijfels bij dit gebeuren! Dus even te rade gegaan bij de burgemeester en ik ben overtuigd! Lees je mee?
Door het spelen met gevaarlijke voorwerpen als een zakmes leert het kind risico's inschatten. Zij leren: een mes kan scherp zijn, daar moet ik voorzichtig mee omgaan. Door nieuwe activiteiten uit te proberen en angsten te overwinnen, wordt een kind mentaal en fysiek sterker.

Burgemeester van Buiten vertelt: "In mijn werk ben ik veel actief met kinderen en ik laat hen regelmatig werken met messen en andere uitdagende gereedschappen. Ik zie kinderen helemaal opbloeien wanneer zij het stukje vertrouwen krijgen wanneer zij zo iets "cools" mogen doen. Om zo veilig mogelijk te werken let ik er altijd goed op hoe kinderen messen gebruiken en hoe eventuele snijwonden ontstaan. Omdat ik vond dat mijn kinderzakmessenset nog niet voldeed aan mijn hoge veiligheidseisen, ben ik gaan kijken naar een waardige opvolgers voor de kinderzakmessen van o.a. Opinel en Victorinox. Echter was het perfecte kinderzakmes -voor mijn gevoel- nog niet op de markt. In 2017 is de 'Morakniv Rookie' op de markt gekomen. Ik ben echt enorm blij met deze nieuwe messen; ze zijn scherp, hebben een mooi houten handvat, een afgeronde punt en de vingerbeschermer maakt hem helemaal af! De vingerbeschermer zorgt ervoor dat de kinderhanden niet doorglijden over het scherpe lemmet. Dat het mes niet inklapbaar is geeft juist een stukje extra veiligheid. In de praktijk gaat het met het inklappen nogal eens mis en zit er een vinger tussen."

Jouw achtertuinavonturier laten werken met messen
"Ongeveer 95 procent van de kinderen waar ik als Burgemeester van Buiten mee werk, geef ik een eerste “zakmes ervaring”. Vaak is dat voor de ouders nog spannender dan voor de kinderen zelf. Des te belangrijker is het om kinderen zo goed mogelijk uit te rusten met vaardigheden en hen bewust te maken van de risico’s. Want hoe hou je zo’n ding eigenlijk vast? Wat zijn de verschillende manieren om te snijden? Welk deel van een mes is scherp? Belangrijke zaken om te bespreken voordat zij aan de slag gaan. Ga hier ook echt even voor zitten met je kroost en leg het ze uit. Begin in eerste instantie gewoon eens met het “schillen” van een tak. Zo kunnen zij voelen hoe een mes snijdt. Laat ook vooral voelen wat voor verschil er zit in als je een mes diep in het hout drukt en minder diep in het hout drukt. Wanneer een kind minder weerstand voelt dan kunnen zij het langer volhouden en zijn zij minder snel vermoeid. Een volgende stap zou kunnen zijn om een punt aan een tak te snijden. Hier komt al meer fijne motoriek bij kijken. Bouw het rustig op. Zij hoeven niet in één dag alles te leren."

De Burgemeester van Buiten hanteert zelf een ondergrens van 4 jaar voor kinderen om te kunnen deelnemen aan de zakmeslessen. Vaak ook de leeftijd waarop ze zeggen dat ze alles zelf willen doen. Dat kan natuurlijk niet, maar laat ze het maar proberen hoever zij komen na de instructies die je geeft. Geef ze de vrijheid en ruimte om het ook eens zelf te doen, ook al kost dat in het begin veel meer tijd. Je zit er tenslotte toch naast voor het geval zij toch een beetje hulp nodig hebben.

Training ‘Kinderen en zakmessen’
Avontuurlijk buitenspelen begint in de kinderopvang en op scholen weer aan terrein te winnen. Om jarenlange kennis terug te brengen naar de kinderopvang en scholen heeft de burgemeester een training ontwikkeld. Deze training is bedoeld voor professionals die werken bij kinderopvangorganisaties, buitenschoolse opvang (bso), tussenschoolse opvang (tso) en recreatiesector. Op de website van de burgemeester vind je hier meer informatie over.

Wil je na het lezen van dit blog een kinderzakmes aanschaffen? Kijk dan hier!
KANS MAKEN OP EEN KINDERMES? Houdt dan dit weekend onze Facebookpagina in de gaten!!


Als iemand weet hoe de natuur werkt en hoe kinderen eindeloos kunnen profiteren van het moois wat de natuur te bieden heeft dan is het Burgemeester van Buiten. Met zijn kennis én zijn creatieve brein biedt hij allerlei leuke concepten voor jong en oud. Je kunt hem op festivals tegenkomen, maar ben je net zo'n grote fan als wij dan is het ook een toptip om een kinderfeestje bij de burgemeester zelf te boeken.