Het Spoorwegmuseum: "Mam, gaan we snel weer?

8 oktober 2017
Laat je onderdompelen in de wereld van de treinen. Van toen naar nu, leuk voor klein en groot!

Het museum biedt veel variatie: van het bekijken van de oude Koninklijke trein van prinses Juliana, de spectaculaire Vuurproef tot het testen van je kennis in het TechLab. Voor ieder wat wils. Nieuwsgierig zijn is wel een must!

Tijden van voorheen
Bij binnenkomst op het Maliebaanstation, dat trouwens al sinds 1874 bestaat, waan je je direct in vroegere tijden. Mooie grote kroonluchters, oude wachtkamers en zelfs de wc’s zijn in stijl. Vergeet trouwens niet om ook even door de kijkgaatjes in de opeengestapelde koffers te kijken! Voordat wij het ‘echte’ museum binnenlopen zijn we al ruim 20 minuten verder.



Schrikeffect
Eenmaal binnen gaan we direct door naar de Stalen Monsters. Hier kom je via een zolderkamer vol met oude treinspulletjes. Na het krijgen van een groen sein mag je instappen. Je reist langs grote locomotieven en werkplaatsen, of althans dat is mijn beleving. Alles is namelijk in het donker met veel rook, gesis en met hoge snelheid. Wees voorbereid, schrikmomenten gegarandeerd!

Vuurproeven, audiotours door het verleden, voorstellingen, trekbootje varen, treintje rijden, natuurlijk ook in De Vuurproef en nog veel meer met voor ons als afsluiting: het TechLab.





Leren door doen
Het TechLab is een nieuw onderdeel van het museum en is met name interessant voor kinderen die kunnen lezen, nieuwsgierig en leergierig zijn. Het is trouwens niet alleen leuk voor de kinderen, ook de papa’s en mama’s steken hier gegarandeerd wat van op! Door het doen van proefjes kom je achter de antwoorden op onderzoeksvragen zoals: hoe verloopt de stroomtoevoer richting de trein (tractie), hoe werken de remmen, hoe is rails opgebouwd, hoe zijn wagons gekoppeld etc. Zelf testen hoe iets werkt, en het dan ook echt snappen, hoe leuk is dat! Als afsluiting kunnen de kinderen een eigen trein vormgeven waarvan je de foto per mail ontvangt.





Verrast door vernieuwing
Het leuke aan het Spoorwegmuseum is dat er regelmatig nieuwe onderdelen worden toegevoegd of aangepast. Zo ontdek je bij elk bezoek weer iets nieuws! Om iets te noemen: op 4 oktober opent een ‘nieuwe vaste’ opstelling over de Koninklijke treinen en wachtkamers, je ervaart dan zelf hoe het is om als Koninklijke familie per trein te reizen. En ook alle activiteiten die georganiseerd worden in de schoolvakanties, denk dan aan de Chuggington doe-dagen tijdens de herfstvakantie of het Winterstation met nostalgische ijsbaan.

Zoals je al kunt lezen hebben niet alleen de kinderen maar ook wij een topmiddag gehad in het museum! Nog voordat we buiten stonden zei mijn dochter: 'Mam, gaan we snel we weer?'

Tip: kom met de trein! Wist je dat er een speciale pendeltrein van Utrecht Centraal Station naar het Spoorwegmuseum rijdt? Toepasselijker kun je je uitje niet beginnen. Er is een parkeerterrein maar die loopt snel vol op drukke dagen.

Veel plezier bij je bezoek! Klik hier voor meer praktische info over een bezoek aan het Spoorwegmuseum.

Edith Rameckers, samen met Jeroen, moeder van dochters Milou 8 en Nadine 5, freelance communicatieadviseur en woonachtig in De Bilt.

 

Benieuwd naar andere ervaringen van Kidsproof? Lees onze andere blogs met leuke tips!