Maak met je kinderen je eigen vogelvoer!

8 februari 2021
Zelf vogelvoer maken is vrij eenvoudig en leuk om met de kinderen te doen. Daarna vogeltjes spotten!
Zelf vogelvoer maken is vrij eenvoudig en hartstikke leuk. En daarna vogeltjes spotten. Wie ziet het verschil tussen een vink en een mees?

Allereerst een paar tips voor als je vogelvoer strooit of ophangt zodat de vogels straks ongestoord van jouw zelfgemaakte lekkernijen kunnen genieten.

Hang of leg de snack op een plek waar geen katten of honden kunnen komen. Het liefst in de buurt van een boom of een struik, kies een rustige plek in de zon en zorg ervoor dat de snack stevig vast zit of hangt.

Mezen hangen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond. Je kunt dus voer op de grond gooien en op de voedertafel, maar hang ook vetbollen op.

Begin pas met voederen als het echt nodig is, dus als het vriest of als er sneeuw ligt. Als je vogelvoer gaat strooien, doe dat dan op vaste tijden. Strooi niet te veel in een keer en haal voederresten weg voordat ze gaan rotten. Bouw het voederen af zodra het gaat dooien.

Wat wel en wat niet?
Wel bruinbrood, bessen, appels, gewelde krenten, pelpinda’s. Zout voedsel is erg slecht voor vogels. Een beetje drinkwater is prima, doe er als het vriest een heel klein beetje suiker in. Zorg er wel voor dat de vogels er niet in kunnen baden (ze bevriezen dan zelf). Geef nooit melk, dat is erg ongezond.

Maak je eigen vetbol, je hebt nodig:
•Frituurvet en zaden, zoals maanzaad, pompoenpitten of zonnebloemzaden).
De verhouding is ongeveer 50 procent frituurvet en 50 procent zaden.
• Smelt het frituurvet in een pan. Let op, het hoeft niet heet te zijn.
• Voeg al roerend het zadenmengsel toe.
• Verdeel het mengsel over bijvoorbeeld theeglazen of een blikje.
• Leg daarin een katoenen draad die uitsteekt (hier hang je de bol straks aan op).
• Laat de bollen hard worden en hang het op in de tuin.

Pindaslinger rijgen, je hebt nodig:
•doppinda's,
•grote stopnaald
•dun koordje, touwtje of restje breikatoen
Zo doe je dat: Maak het koordje vast aan de naald. Rijg de doppinda's aan elkaar. Hiervoor prik je je naald door elke pinda.De pindaslinger kun je zo lang maken als je wilt. Hang het op een zichtbaar plekje. Dan kun je naar de smullende vogels kijken. Ook leuk, wikkel de pindaslinger om een krans van stro en hang onder aan een vetbolletje!
TIP: Wij gebruiken ook wel een lijmpistool om de pinda's op de krans te plakken. De pinda's pikken de vogeltjes eruit, de hulsjes blijven op de strokrans achter.

Voederplankje, je hebt nodig: 
•een plankje van ongeveer 15 bij 30 cm (of andere vorm) 
•takjes en touw of ijzerdraad.
Maak 8 gaatjes in de plank. Langs iedere zijde 2. Knip takjes op de lengte van de zijden. Maak met touw of ijzerdraad de takjes vast aan de plank. De plank heeft nu randen. Bind touwtjes in iedere hoek vast en knoop ze in het midden samen, ongeveer 40 cm boven de plank. Op het plankje kun je voer serveren, zoals stukjes appel, vogelzaad, stukjes brood. Nu eens kijken hoe snel ze jouw plankje hebben ontdekt!

Vogelvoederhuisje, je hebt nodig:
•Een melkpak
•plakband, stift, liniaal en een schaar
Zo doe je dat: Maak een leeg melkpak goed schoon onder de kraan. Plak de opening van het melkpak dicht met plakband. Teken met de stift en de liniaal een vierkant aan alle zijkanten van het pak. Prik met de schaar een gat in het vierkant en knip vervolgens de vierkanten uit. Maak met je schaar bovenin het pak een klein gaatje waaraan je het huisje op kunt hangen. Vul het voederhuisje met voer en hang deze op in de tuin of op het balkon. ?Tip: Versier het huisje aan de buitenkant! Eet smakelijk vogels!

Met dank aan Natuurmonumenten!

Klik hier voor meer knutselinspiratietips!