100 jaar Schiphol in het Amsterdam museum, wat een toffe reis.

30 april 2017
Van weiland tot hightech, in het Amsterdam Museum kun je mee reizen door de tijd. Door 100 jaar Schiphol heen. En dat is tof! Lees mee met onze Kidsproofreporters die als echte VIP's als eersten mee mochten reizen!
100 jaar Schiphol overzicht vanuit de verkeerstoren!
Yes, eindelijk was het zover! De nieuwe tentoonstelling 100 jaar Schiphol in het Amsterdam Museum gaat van start en wij mogen met onze Kidsproofreporters exclusief bij de officiele opening zijn! Nog bepakt en bezakt met de schooltasjes op naar het Amsterdam Museum, het prachtige pand verscholen tussen Spui en Kalverstraat. Een warme ontvangst met heerlijke lunch en … Bart van Klokhuis! Wauw dat is een tof extra cadeautje! De kids zijn te verlegen om hem iets te vragen, maar met hem op de foto durven ze wel.



Laura, conservator en tentoonstelling-maakster van het Amsterdam Museum vertelt ons over hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen en is heel nieuwsgierig naar onze reacties. En vertelt dat wij de echte VIPs zijn, want we mogen de tentoonstelling zelfs eerder bekijken en beleven dan de burgemeester van Amsterdam! Cool!

Dus klaar voor vertrek? We krijgen allemaal een instapkaart, waarop we stempels kunnen verzamelen gedurende de reis door de tijd. En een audiotour aan een touwtje zodat we ook de ingesproken toelichting kunnen volgen. En go! Als echte VIP’s door de VIP ingang.

In de eerste zaal van de tentoonstelling duiken alle kids meteen op de reuze blokken waarmee je een heus Schiphol van nu kunt nabouwen. Met natuurlijk als topper de toren van de verkeersleiding. Samen met Bart zetten ze hem in elkaar. Ondertussen kun je als ouder in prachtige beelden zien hoe Schiphol is ontstaan van 1916 tot nu. Echt als grasveldje gestart met koeien erop, hilarisch! In een grote vitrinekast liggen oude kaarten en andere voorwerpen van Schiphol 100 jaar geleden. Met laadjes waarin je vragen kunt beantwoorden en de eerste stempel kunt behalen.



Huub vindt de echte vliegtuig propeller reuze indrukwekkend! Wauw wat is zo’n ding groot, en dan te bedenken dat dit van een klein vliegtuigje is. Er zijn allemaal leuke weetjes te lezen en voorwerpen te ontdekken in de vitrines, zo is er een design bank van vroeger, veel instrumenten uit die tijd, stewardessen kleding en natuurlijk een pilotenpet.

De tentoonstelling is letterlijk opgezet op meerdere niveaus, laag bij de grond kunnen de kleine kinderen de piloot op de juiste plek in het vliegtuig ‘hangen’, een niveau hoger kun je de leuke vragen lezen en het antwoord lezen, en de vitrines met voor kids leuke voorwerpen bekijken. En nog een niveau hoger is ook voor volwassenen verrassende weetjes tentoongesteld. De kids rennen en zoeken rond, zitten overal aan en bekijken alles, zoveel is er te zien. 

Kun jij ze laten landen vanuit de verkeerstoren?
De derde zaal heeft zowaar de huid van een zebra hangen, wat doet die hier? Om het antwoord te weten, moet je echt zelf komen kijken ;-)
En een écht uitzicht vanuit de verkeerstoren. Je ziet de viiegtuigen komen en gaan en ziet ook de apparatuur waarmee de mensen die hier de leiding hebben zorgen dat alle vliegtuigen goed landen zonder te botsen. En dan is het tijd om zelf het eens te proberen! In een game moet je zelf zorgen dat de vliegtuigen goed landen en op een landingsbaan natuurlijk. Naarmate je het beter kunt wordt het steeds moeilijker, op een gegeven moment hebben we 33 vliegtuigen laten landen pffff. Zenuwslopend want ze blijven komen. Maar dat geeft meteen aan waarom het werken hier zo moeilijk is, je moet echt blijven opletten en je altijd blijven concentreren!




Ondertussen is Femke met een hele berg andere kids in de douane booth gedoken. Hier mag je een douanierspet op en ‘controleer’ je de ‘paspoorten en de irisscanner de ogen van de reizigers. Je kijkt mee op een scherm hoe het het gaat en kan daarna zelf de instapkaarten stempelen met en heuse douanestempel. VETCOOL! Helemaal als je mag bepalen of Bart ook aan boord mag ;-)

Door naar de laatste zaal. Daar kun je bedenken hoe Schiphol er in 2050 uit al zien, met zelfrijdende karretjes? Vliegtuigen zonder piloot? Een paar kids hebben hun wensen al uitgesproken hier.
En dan gaan we echt vliegen, je gaat op een gele stip staan, armen wijd en vliegen maar! Je moet wel sturen want je moet onderweg ook nog wat vangen… dit spel is zo leuk, dit moet steeds weer opnieuw gespeeld worden!


Ook geinig zijn de 3 'verrekijkers’ waarmee je als koffertje meereist door de catacomben van Schiphol. Je wordt op de band gezet en volgt dan het pad helemaal naar het vliegtuig, het lijkt wel een achtbaan! Ook dit is zo leuk dat de kids zich verdringen voor de kijkers!


En als laatste kun je ook nog zelf ‘in de toren’ vereeuwigd worden. Ja in deze tentoonstelling ga je automatisch veel foto’s maken, er is zoveel leuks vast te leggen!

Dus als we uitgenodigd worden voor een heerlijk stuk taart en limonade op het binnenplein, verwelkomd en toegesproken zijn door Judikje de directeur van het Amsterdam Museum willen de kinderen daarna heeeeel graag nog een keer naar binnen, want ze hebben nog niet alles gezien! Dat is wel heel bijzonder toch?

Ben jij ook klaar voor vertrek? Kom dan naar het Amsterdam museum en maak een reis door 100 jaar Schiphol!


NB: En weet je trouwens waar de naam Schiphol vandaan komt? Dit en nog veel meer leuke feitjes zijn door de hele tentoonstelling verweven. Ze hangen in ronde bordjes aan de muur, met daarachter het antwoord. Wil jij het ook weten? Kom dan snel naar 100 jaar Schiphol!

Meer info: De tentoonstelling 100 jaar Schiphol is te zien in het Amsterdam Museum tot 7 mei 2017. Klik door voor meer informatie.SaveSave