Wist je dit al over De Krakeling, wij interviewden de directeur

30 maart 2017
Wist je dat het theater De Krakeling vroeger een turnhal was? Wie er in de foyer hangt? En waarom kinderen altijd een halve centimeter langer uit de voorstelling komen?  Je leest het allemaal in deze blog over mijn interview met Kees Blijleven, directeur van de bakermat van het jeugdtheater.
Directeur Kees Blijleven van Theater de Krakeling
De Krakeling, dé bakermat waar het theater voor de jeugd allemaal begon…

Op een zonnige dinsdagochtend stap ik de gezellige foyer van De Krakeling binnen om de directeur, Kees Blijleven, te interviewen. Wat mij betreft is dit dé bakermat van het jeugdtheater. Niet alleen van Groot-Amsterdam, van heel Nederland. Hier begon het ooit, 39 jaar geleden.

Bijzondere historische locatie
Hans Snoek, oprichtster jeugdballet Scapino, vond dat er een theaterhuis moest komen voor jeugd. Ze had weliswaar zelf geen kinderen maar had een vooruitziende blik. Via de Stichting Jeugdtheater Amsterdam heeft zij dit pand uit 1885 (ooit een turnhal van Olympia) geregeld. Eervol hangt ze dan ook hoog in deze artistieke foyer. Grappig is dat de bevestigingen van de toestellen en de spreuken uit die tijd nog zichtbaar zijn in de foyer.

Theater verrijkt
De Krakeling wil een dwarsdoorsnede van alle theatergenres bieden aan alle kinderen van Amsterdam. Twaalf gezelschappen komen met regelmaat terug om hier hun voorstellingen te geven. De Toneelmakerij is als het ‘huisgezelschap’ verbonden met De Krakeling.
Een verbinding leggen tussen publiek en theater is een van doelen die De Krakeling nastreeft. “Wij zijn blij als meer kinderen in contact komen met theater. Hoe jonger je ze ‘te pakken’ krijgt, hoe beter.” Ook bij De Krakeling merken ze dat kinderen al op redelijke jonge leeftijd, vanaf 10 jaar, bezig zijn met het maken en bepalen van hun eigen agenda. “Theater leert kinderen op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. Ze zijn van nature nieuwsgierig en dat moeten we zo houden!”
“Ik hoop altijd dat kinderen na een voorstelling een halve centimeter gegroeid zijn” zegt Kees. “Dat ze geprikkeld worden door een voorstelling en aanzet tot denken.’’ Gelukkig zijn er veel jonge theatermakers die met passie mooie en kwalitatieve voorstellingen maken. En voor ons als Kidsproof.nl een feestje om hier vaak te mogen zijn en alle leuke en bijzondere voorstellingen te mogen aankondigen.

Blijlevens leven
Kees Blijleven is zelf niet groot geworden met theater. Hij komt uit een hardwerkend arbeidersgezin en is opgegroeid in Rotterdam. Zijn eerste theaterbezoek was op de middelbare school, waar met de juf van Latijn een voorstelling van de Appel bezocht werd. Via een vriendin, die werkzaam was bij een theaterbureau, kwam hij in de theaterwereld terecht en raakte meteen verknocht. Cultuur speelt een grote rol in zijn leven en dat wil hij zijn dochters van 17 en 15 jaar meegeven. “De meiden hebben vele voorstellingen mogen meemaken in De Krakeling en nog steeds komen ze er graag. Hun lievelingsvoorstelling blijft Aap & Beer van de makers Raaijmakers & Geerlings.”

Moet je gezien hebben
Kees wil de ouders in Amsterdam graag tippen op de volgende twee voorstellingen; JORIS & DE DRAKENTEMMERS van Het Laagland en A Mano van het Spaanse gezelschap El Patio Teatro. De laatst genoemde voorstelling speelt tijdens het internationaal Pop Arts Festival bij De Krakeling en is overladen met prijzen over heel Europa. We zijn benieuwd, want dat klinkt weer heel bijzonder…. In seizoen 2017/2018 is de Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt van Artemis een aanrader.

Cijfers en facts
In De Krakeling zijn jaarlijks 300 voorstellingen te zien voor de leeftijdscategorie 2 tot 18 jaar. Het theater verwelkomt 41.000 bezoekers per jaar van wie 18.000 leerlingen uit het primair en voorgezet onderwijs, die hier in aanraking komen met theater. Bijna elke dag speelt er een voorstelling in De Krakeling.

Meer informatie
Kijk hier voor meer info over De Krakeling en over alle toffe voorstellingen die te zien zijn. Natuurlijk verschijnen de voorstellingen ook in onze uitagenda.