Survivalplan: zo hou je het gezellig thuis!

17 maart 2020
Ken je dat gevoel aan het einde van een lange vakantie? Dat je blij bent dat ze weer naar school gaan?  En dan hebben we vaak nog veel leuke activiteiten buiten de deur gedaan. Dus het idee dat de scholen voorlopig gesloten zijn om de verspreiding van het coronavirus te vertragen vliegt me wel een beetje aan. Hoe houden we het gezellig met z'n allen thuis?
Mijn kids zijn hartstikke lief en ik ben stapelgek op ze. Maar na de eerste dag met z'n allen thuis (die eigenlijk best prima verliep), merk ik toch dat ik behoefte heb om afspraken met elkaar te maken. Over schermtijd, elkaar (lees: mij) te helpen en opruimen. Tijd voor een plan van aanpak!

Dit is mijn survival-strategie-voor-thuis in tijden van de coronacrisis:

Stap 1: Familie-overleg. Ga samen zitten en leg uit wat er aan de hand is. De vraag: hoe gaan we hier SAMEN een hele leuke tijd van maken? Zo betrek je je kinderen erbij.

Stap 2: Visualiseer. Pak een groot vel (of plak een aantal A4-tjes aan elkaar) en een stift. Vraag de kinderen om regels/afspraken te bedenken en schrijf deze op (of teken ze). De psychologie hierachter is simpel: kinderen houden zich liever aan hun eigen afspraken dan aan die van jou. En ook grappig: ze zijn vaak veel strenger in hun eigen afspraken dan jij zou zijn. Dus vraag ze: Hoe lang mag je op een thuisdag achter een scherm? (Gamen? YouTube kijken? Op je telefoon?) In je pyjama hangen? Wat kun je zelf doen om het huis opgeruimd te houden? Met welke taken in huis kun je mama en papa helpen?

Stap 3: Wees creatief: Mijn kinderen willen graag langer netflix kijken dan ik goed vind, ik wil graag dat ze mij meer helpen. En dus kunnen ze extra schermtijd verdienen door mij te helpen met opruimen en tafeldekken. Leest jouw kind niet graag? Je kunt ook afspreken dat ze voor elk éxtra half uur dat ze lezen, een half uur extra game-tijd krijgen. Zo wordt lezen ineens héél leuk!

Stap 4: Kies samen de belangrijkste afspraken uit en geef die een opvallende kleur.

Stap 5: Plak het vel op een centrale plek in huis. Zo zijn de afspraken voor iedereen goed zichtbaar. Tijdens het avondeten even evalueren en je bent klaar voor de volgende dag! 

Let op, dit werkt natuurlijk wel het beste als je sámen met je kind(eren) de afspraken bedenkt...

Lieve groetjes,
Patricia

Ps. We hebben nog meer handige blogs voor je gemaakt:
- Handige dagindeling voor thuisblijfdagen
- 50 leuke dingen om thuis te doen met kinderen
- Thuiswerken met kinderen