Beleefroute Duin, Horst en Weide

3 maart 2020
Deze fietsroute vol belevenissen vinden kinderen ook leuk! Bootje varen, speeltuinen, boerderijen en allerlei lekkers onderweg. Eén dag is bijna niet genoeg!
De Beleefroute Duin, Horst en Weide (het gebied tussen Leiden, Den Haag en Zoetermeer) is ongeveer 25 km lang. Dat is zeker voor kinderen best een pittig tochtje. Vandaar de leuke stops onderweg en je kunt deze uiteraard zelf inkorten. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf Boerderij 't Geertje de boot te pakken naar recreatiegebied Vlietland. Maar als je een hele dag de tijd neemt, is de route echt goed te doen.

Download de Beleefroute app (gratis), kies voor Beleefroute Duin, Horst en Weide en je hebt de route bij de hand!



Startpunt: Van der Valk in Voorschoten
Of het nu je startpunt is van de route óf een stop onderweg: rond Van der Valk is van alles te doen met je kinderen. Een geweldige natuurspeeltuin, kinderboerderij en vanaf najaar 2019 opent de Pannenkoekenboerderij! Er is voldoende parkeergelegenheid, een supermarkt voor wat lekkers onderweg en fietsverhuur aanwezig (let op: geen kinderfietsen). De route gaat via de Kniplaan langs de Vogelplas (neem vooral ook een kijkje in de Vogelkijkhut!) en vanaf hier ga je over de brug over de snelweg A4 richting Stompwijk en Zoeterwoude. Lees hier alle activiteiten rond Van der Valk Voorschoten.




Door de polder
En dan fiets je ineens door de prachtige polder! Je gaat richting Stompwijk, maar vlak ervoor neem je het fietspad rechts langs het Gemaal de Volharding. Prachtig oud gemaal, zeker even stoppen. En een heel leuk fietspad! Je fietst door het boerenland, wellicht zie je de koeien in het land? En die prachtige bloemen!!



Kaas, ezels en wilde tuin
Bij de brug (zo eentje waar je graag over de leuning loopt...) sla je linksaf en ga je bij Stompwijk onder de tunnel door ("Wie is de koning van Weeeeezel..."}. Volg de route en voor je het weet zie je links van je Kaasboerderij Vierhuizen. De ezeltjes staan je al te verwelkomen in de wei. Op bepaalde tijden is het kaaswinkeltje ook open. Leuk én lekker! Overigens mag je gewoon door het raam van de kaasmakerij (rechts van de weg) naar binnen kijken. En wist je dat hier ook een Wilde Weide Tuin is waar je allerlei fruit kunt plukken en proeven?



Zelf plukken!
Vlak na de kaasboerderij fiets je langs De Boerderijn. Hier mag je zelf je groente plukken. Altijd leuk en superlekker zo vers van het land!



Hotspot: Boerderij 't Geertje
Vervolg het fietspad en ga rechtsaf richting Boerderij 't Geertje. Dat is zéker een stop waard met de kinderen! Je kunt hier de vele dieren bewonderen, geitjes voeren, spelen in de speeltuin, vaak is er een vuurtje waar je marshmellows kunt roosteren, ijsje eten of wat uitgebreider lunchen in het boerderij-restaurant...  Er zijn ook superleuke wandelingen (wij deden de Wildpluk wandeling, voor de kleintjes is het klompenpad heel geschikt). 



Bootje varen
Naast alle boerderij-activiteiten kun je bij 't Geertje ook een roeiboot of kano huren. Ook leuk: een rondvaarttocht met de Meervaarder van Rondvaart Zoetermeer. Je komt dan weer terug bij 't Geertje óf je kiest ervoor om je fietsroute flink in te korten en met de boot naar Vlietland te varen, de fiets kan gewoon aan boord. Superleuk! De boot vaart in het vaarseizoen op vrijdag, zaterdag en zondag om 13.30 uur richting Vlietland. Maar check zelf altijd eerst even goed en reserveer je plekje.



Zwetpad
Kies je niet voor de bootroute naar Vlietland, dan fiets je na je stop bij 't Geertje een stukje terug en dan rechts het fietspad op. Daarna ga je links het Zwetpad in. Vlak voor je dit leuke paadje infietst, zie je onderstaand bord met allemaal informatie over het Land van Wijk en Wouden. Wij vinden het altijd leuk om een beetje te weten waar we nu eigenlijk fietsen én de kids te laten zien welke dieren in het gebied leven.



Op het Zwetpad kom je een brug tegen. Een prachtig uiticht over het polderlandschap en wij zagen echt een héleboel vissen in het water! Ook is het een leuke stop voor een foto:-).



Hellepad
Aan het eind van het Zwetpad ga je linksaf een stukje langs de N206. En direct weer rechts naar weer zo'n leuk fietspad door de polder: het Hellepad! Met prachtige bloemen in de berm echt genieten.



Hollandse luchten
Aan het eind van het Hellepad vind je weer een leuke stop aan je linkerhand. Een picknicktafel met daarbij een groot bord die als het ware een grote lijst is voor je foto van de prachtige Hollandse lucht erachter. Ook leuk: je kunt hier luisteren met een soort teefoon naar allerlei weidevogels. Druk op de knop! Weet jij welke je allemaal hoort?



Hotspot: Boer en Goed
Aan het einde van het Hellepad ga je rechts en fiets je via de Papeweg naar La Place Zoeterwoude waar je zowel binnen als buiten iets lekkers kunt eten & drinken en je kunt uitleven in de natuurspeeltuin De Swetse Wildernis. Hier vind je ook de leuke streekwinkel Boer en Goed waar je natuurlijk héérlijke kaas kunt kopen die in de omgeving wordt gemaakt.



Vanuit Boer en Goed kun je leuke buitenactiviteiten doen, bijvoorbeeld het Ontdekkingspad. Je gaat touwslingeren, vogels spotten en allerlei leuke opdrachten doen. Ook kun je hier spullen lenen om te gaan slootjevissen. Kortom: een hele leuke stop onderweg (nb; ook kun je hier goed parkeren, dus het kan ook een startpunt zijn natuurlijk).



Cronesteyn
De route neemt je mee via de grote brug over de A4 richting Polderpark Cronesteyn. Je kunt ervoor kiezen om in dit park allerlei stops te doen zoals heerlijk genieten bij De Tuin van de Smid, de natuurspeeltuin en de waterspeelplaats. Dan moet je iets van de route afwijken (de plaatsen staan wel in de app aangegeven).



Langs de Vliet
Volg de weg langs de Vliet, heerlijk fietsen langs het water! En hier zijn ook allerlei leuke stops. Geniet van de natuur in 't Vogelhoff en Bijenhoff, met bijenstal, een vogelkijkhut of relax op een fruitkistje in de boomgaard. Even verderop is De Elzahoeve. Hier kun je koe knuffelen (ja echt) en een lekkere picknickmand ophalen (deze van tevoren wel reserveren!).



Recreatiegebied Vlietland
De laatste stop op de route is recreatiegebied Vlietland. Leuke strandjes, plons in het meer, kanotocht, bootje of waterfiets huren, klimpark, camping, lunchen bij Waterfront of gewoon een ijsje eten... Er is zoveel te beleven bij dit gratis toegankelijke recreatiegebied!



Vanuit hier neemt de route je weer mee langs de Vliet, via de Kniplaan, naar het beginpunt bij Van der Valk in Voorschoten.

Wij wensen iedereen veel plezier!