5 Naar buiten!-tips van de maand januari

1 januari 2017
Brrr, wat is het soms koud in de winter. Maar wat is het ook mooi en leuk buiten! Je ziet veel vogels zoeken naar eten, hoeveel kan jij er spotten? En soms kan het heel hard waaien, zo hard dat je tegen de wind in kan leunen, probeer maar eens. Laat je inspireren door de Naar buiten!-tips van de maand januari!

Filmpje
Deze kinderen gingen je voor en gingen Naar buiten! Kijk snel voor welke tips zij hebben gekozen!



Over een omgevallen boom lopen

Balanceren als een circusartiest hoeft niet alleen in de gymzaal, dat kan ook lekker buiten! In het bos vind je regelmatig een omgevallen boom, of in een natuurspeelplaats bij jou in de buurt. Je kunt er omheen stappen, maar probeer er maar eens overheen te lopen.

Locatie-tip:
Dat kan in Utrecht op heel veel plekken. Iedere natuurspeeltuin heeft een boom liggen. Zie de plattegrond van Springzaad voor een natuurspeeltuin in jouw buurt. Op zondag 8 januari is er een speciale mogelijkheid in het speelbos in wording aan de Fortlaan (t.o. de scouting) in Zuilen. Daar zijn nog veel meer mogelijkheden om je 50-dingenlijst compleet te krijgen. Of ga eens naar het speelbos van Bezoekerscentrum de Boswerf, naar het Zeisterbos, Panbos, of Heidestein in Zeist. Daar vind je vast ook mooie bomen!

Tegen de wind in leunen
Soms, ja heel soms waait het echt heel hard in Nederland. Zo hard dat je niet zo goed meer kunt fietsen bijvoorbeeld. Je kunt dan gewoon binnen blijven zitten, maar hoe tof is het om naar buiten te gaan en tegen de wind in te leunen! Gewoon met je gezicht richting de wind staan, leunen maar en je blijft zo staan, gek he!

Locatie-tip:
Alleen maar wachten op een stevige wind en dan kan je ‘in de wind hangen’. Soms speelt er tussen grote flatgebouwen of hoge kantoorpanden een sterke wind. Let er maar eens op en ga op zoek naar winden in jouw buurt. In Nieuwegein is de Lekboulevard een mooie plek hiervoor. In open landschap is de wind vaak ook steviger, bv bij Heidestein of de stuifduinen (eind Oranje Nassaulaan) in Zeist. Of in Houten bij ’t Werk aan de Groeneweg en in de uiterwaarden van de Lek.



Een pijl en boog maken
Heb je al wel eens met een pijl en boog geschoten? En deze dan ook zelf gemaakt? Eigenlijk is het heel simpel. Je hebt één lange tak nodig voor de boog, bijna zo groot als jij zelf en niet al te dik. Buigzaam hout is hiervoor handig, zoals wilgentenen. Dan een stuk touw, deze maak je aan de uiteinden van de boog vast met stevige knopen. Je kunt ook met een mesje inkepingen aan de eindes maken zodat het touw goed blijft zitten. Je boog is af, nu heb je alleen nog wat ‘pijlen’ nodig. Zoek een paar kleinere takken, maak de uiteindes wat puntiger en schieten maar!

Locatie-tip:
In de voorjaarsvakantie kun je op Eilandsteede in Utrecht zelf een pijl en boog maken. Ook mooie plekken hiervoor vind je in Nieuwegein in het Natuurkwartier, of in Park Oudegein. Bij Bezoekerscentrum de Boswerf in Zeist kun je informatie krijgen over het maken van een pijl en boog, handig! Of ga aan de slag bij het Bosgebied Nieuw Wulven in Houten!



Vogels spotten (in je tuin)
Vogels zie je buiten overal, van klein tot groot en van kleurrijk tot zwart. Het is heel leuk om eens even buiten te kijken welke vogels er allemaal vliegen. Dat kan zelfs in je tuin! Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling op 28 en 29 januari kan je meedoen om te tellen welke vogels er in jouw tuin zitten. Als je wat vogelvoer zoals vetbollen of pinda’s in je tuin hangt, komen ze zeker wel even langs. Maar wat als je geen tuin hebt? Dan zoek je een plek met veel bomen en struiken, want daar zitten vogels graag. Ze zijn op zoek naar voedsel (zaden, bessen, insecten). Soms hoor je vogels eerder dan je ze ziet. Maar nu de bomen kaal zijn is het makkelijker om ze te zien.

Locatie-tip:
Op de kinderboerderijen van Utrecht Natuurlijk kan je op zondag 29 januari vogelvoer maken en vogels tellen. Ook een top plek om vogels te tellen zijn Park Oudegein en het Natuurkwartier in Nieuwegein. Op zoek naar meer info? Dan kun je ook naar Bezoekerscentrum de Boswerf in Zeist. Ook bij de Vogelbescherming is veel info te krijgen.



Een schaap aaien

Wij houden ons in de winter warm met truien, jassen en handschoenen, schapen hebben daar een lekkere warme vacht voor. Heb je die vacht wel eens gevoeld? Zacht he! En voelt het ook warm?

Locatie-tip:
In de stad zie je niet zoveel schapen. Gelukkig zijn er een paar (kinder) boerderijen waar ze schapen hebben die je mag aaien. Zeker in de winter sta je verbaasd van hun dikke vacht. In Utrecht vind je schapen bij Nieuw Rotsoord in Hoograven en natuurlijk bij de 5 verschillende boerderijen van Utrecht Natuurlijk. In Nieuwegein op de kinderboerderij en bij het Natuurkwartier. Ook vind je deze wollige beestjes op Heidestein en kinderboerderij de Brink in Zeist. En in Houten bij speeltuin en kinderboerderij Buitenwereld.



Veel plezier buiten!