Leren zwemmen met Superspetters

20 september 2017
Onze zoon Lieuwe is 4,5 jaar en is gek op zwemmen! En dan komt zwemles al snel om de hoek kijken. Wij raakten in gesprek met zweminstructrice Sabine Huiskens over de zwemlessen die zij geeft met de methode Superspetters. En daar worden wij heel enthousiast van, maar toch wachten we nog even.... Waarom? Lees mee!
Zweminstructrice Sabine showt de super-badeenden van Superspetters!
Die wekelijkse bezoekjes aan een warm zwembad, het afdrogen en aan- en uitkleden. Ooit moet het toch gebeuren, zullen we er dan nu maar mee beginnen? Zoals gezegd hebben we een echte waterrat in huis en het voelt ook wel veilig als hij straks goed alleen kan zwemmen. Wij lieten ons voorlichten door Sabine, die al zo'n 4 jaar zwemlessen geeft bij Zwembad De Scheg in Deventer.

Superspetters is een zwemles-methode ontwikkeld door de KNZB. Kinderen leren op een speelse manier zwemmen en er is veel persoonlijke aandacht. Anders dan bij de traditionele methoden gaan kinderen bij Superspetters zonder drijfpakje of drijfmiddelen het water in. En zodra het kind wat gewend is aan het water worden eerst wat crawlslagen aangeleerd.

Spelenderwijs
Wat deze zwemlessen zo leuk maakt voor de kinderen is dat het zwemmen spelenderwijs wordt aangeleerd. Er wordt gewerkt met materiaal als flippers en duikbrilletjes, "Hallo onderwater-wereld"! Buiten dat wordt tijdens de les ook af en toe de hulp ingeroepen van supergrote badeenden en gietertjes! En ook leuk, de kinderen hebben allemaal een persoonlijk zwemboek waarin ze hun voortgang kunnen bijhouden!

Kleine groepjes en afzwemmen
Er zitten maximaal 8 kinderen in één groep. En naar keuze wordt er 1,5 uur of 3 kwartier per week gezwommen. En voor ouders heel fijn om te weten; als alles meezit kan er al binnen 10 maanden afgezwommen worden. En dan ben je in het bezit van het oude A-diploma, B-diploma én C-diploma! Maar, Sabine geeft duidelijk aan, dit is het meest positieve scenario! En daar komt de leeftijd ook wel om de hoek kijken.... Kids die wat ouder zijn, zijn meestal toch wel iets vaardiger en gaan logischerwijs gewoon iets sneller richting het afzwemmen. Dus Sabine adviseert ons heel eerlijk om vooral lekker veel te zwemmen met onze zoon, maar nog een jaartje te wachten met de zwemlessen! Voor onze portomonnee fijner (al zijn daar ook leuke pakketten voor!) en met het oog op het minimaliseren van al die keren brengen, uitkleden, afdrogen en aankleden.... is onze keuze snel gemaakt! 

De lessen met de Superspetter-methode worden niet alleen in Zwembad De Scheg gegeven, maar ook in het Borgelerbad in Deventer, Zwembad Malkander in Apeldoorn, Zwembad De Koekoek in Vaassen en Zwembad de IJsselslag in Zutphen!