Kidsprooftip! De Groene Karavaan reist door ons Vechtdal, zorg dat je samen met de kids er bij bent!

25 januari 2023
Aanrader! Kennen jullie de Groene Karavaan al? Van 28 januari tot 11 februari komt deze naar het Vechtdal. Samen met de kids kan je deelnemen aan workshops, natuurwandelingen, natuurateliers en een open dag om de natuurboerderij te bezoeken. Hoe leuk is dat? Pak je agenda er maar even bij, hieronder zie je wat jij samen met de kids kan doen, ga voor groen! :)
De Groene Karavaan komt naar het Vechtdal

Vechtdal Boomfestival: feest voor het hele gezin

Jouw eigen boom planten. Daar wordt de omgeving groener van en je doet er vogels en insecten een enorm plezier mee. Op zaterdag 28 januari is dat bomen planten nog hartstikke leuk ook, want dan is het eerste Vechtdal Boomfestival, op natuurcamping De Klashorst in Diffelen. Ze gaan niet alleen heel veel bomen planten, maar er is ook een programma vol variatie voor het hele gezin: muziek, workshops van onder andere bushcraft en bloemzaadbommetjes maken, lezingen, lekker eten en drinken.


Het Vechtdal Boomfestival duurt van 11 tot 17 uur op Natuurkampeerterrein de Klashorst
aan de Rheezerweg 123 in Diffelen. Gratis tickets voor het hele gezin bestel je hier.

Bomenfestival de groene karavaan

Met andere ogen wandelen door het Vechtdal

Waarom ziet die eik er zo vreemd uit? Waarom staan de beuken hier op een rij?  Wie wandelt en goed om zich heen kijkt, ziet hoe de mens al eeuwen invloed heeft op het landschap. Schrijver en natuurliefhebber Wim Eikelboom houdt tijdens de Groene Karavaan twee verwonderwandelingen’ in het Vechtdal, over De Groote Scheere tussen Gramsbergen en Coevorden en over Landgoed Vilsteren. ‘Ik probeer mensen het vertrouwde landschap anders te laten lezen. Door verhalen over het landschap te vertellen, leer je met andere ogen kijken’

Voor de wandelingen in het Vechtdal is een groep van ongeveer 15 mensen welkom die zich 1,5 uur op een gezellige manier willen verwonderen. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen ook mee: ‘Dan komt de aardrijkskundeles ineens tot leven’.

De eerste wandeling gaat langs bijzondere eikenbomen in het bosrijke gebied van landgoed De Groote Scheere, tussen Gramsbergen en Coevorden. Deze wandeling is zondagmiddag 29 januari van 14.15 uur tot circa 16.00 uur. De wandeling over landgoed Vilsteren wordt gehouden op zondagmiddag 5 februari en begint om 14.15 uur.

natuurboerderij open dag

Open dag op 1 februari bij Natuurboerderij |Knutselen, kijken en planten bij BalkInn

Natuurboerderij Balk-Inn in Nieuwleusen is nog niet helemaal af, maar toch doen de initiatiefnemers graag mee aan de Groene Karavaan van Natuur voor Elkaar in het Vechtdal. Want er staat een vracht aan plantmateriaal klaar om geplant te worden, en ze laten graag zien hoe de natuurboerderij er straks uit gaat zien. ‘We willen kinderen en hun ouders graag op een leuke manier in verbinding brengen met hun omgeving, de natuur en elkaar’, zeggen Frieda Schuurman en Andries Bos.

Wie nu naar BalkInn gaat kan meteen zien waaraan de natuurboerderij in oprichting haar naam draagt: 4 ezels verwelkomen de gasten. Op 1 februari kunnen de bezoekers zien wat er al gerealiseerd is door vele handen die hebben getimmerd, gemetseld, beton gestort en nog veel meer werk hebben verzet. ’s Middags kunnen kinderen in het dierenverblijf potjes met stro maken als onderkomen voor oorwurmen. En er zijn natuurspelletjes en een quiz. De open dag op 1 februari duurt van 10 tot 16 uur aan de Westerveen 32 in Nieuwleusen. Meer weten?

blotevoetenpad

Brrrrr… We gaan op avontuur! IceKids: Het blotevoetenpad in de winter

IceKids: Het blotevoetenpad in de winter. Kom je met ons mee? Op woensdag 8 februari van 13:30 tot 14:30 uur lopen we samen het blotevoetenpad door de Koppeltuinen. Want op blote voeten lopen is een ontzettend leuke en spannende manier om letterlijk in contact te komen met de natuur. We lopen een parcours over verschillende ondergrond, van zacht gras tot zand, en van fijn grind tot grote keien. Als we weer terug zijn gaan we heerlijk opwarmen met warme chocomelk en een stroopwafel.

Ben jij er ook bij? De IceKids tocht is voor kinderen van 6 tot 12 jaar. 

Ommermars activiteitendag. Help een vogelvlot te water en konijnenholen maken.

 
Op zaterdag 11 februari steken we de handen uit de mouwen en gaan we een vogelvlot voor Visdiefjes te water laten en konijnenholen voor broedende Tapuiten maken. Deze activiteit is voor jong en oud en duurt van 13:00 tot 15:00 uur.
Kortom: een middag om de dieren op de Ommermars een helpende hand te bieden. Kom ook mee helpen!

broeihopen

Workshop Broeihopen maken voor de ringslang.

De ringslang in Overijssel is door de provincie aangewezen als aandachtssoort die wat extra ondersteuning kan gebruiken. De Groene Karavaan zet zich daarom graag in voor het behoud van deze diersoort en organiseert een workshop ‘broeihoop maken’ voor vrijwilligers, natuurbeheerders en iedereen die zich in wil zetten voor de ringslang. Want een beetje hulp is welkom, ook in het Vechtdal. Tijdens de workshop vertellen vrijwilliger Hugo van den Ende van de Natuurwerkgroep Huize den Berg en ecoloog Douwe Schut van de provincie meer over het belang van de broeihopen voor de ringslang. Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag om zelf een broeihoop te maken, met behulp van takken en bladeren.

Aanmelden
De workshop broeihoop bouwen duurt ongeveer twee uur en wordt gehouden op zaterdag 11 februari vanaf 10.00 uur. Het startpunt is bij de sporthal: De Potstal (Kerkstraat 24, Hoonhorst/gemeente Dalfsen). Vanwege de materialen is aanmelden wel verplicht, dat kan hier.


Schemertocht. Lopen door het duister, terugkomen bij de lichtjes.

De Groene Karavaan neemt deelnemers op 11 februari graag mee naar natuurgebied Varsen, voor een schemertocht die begint in de vroege schemering en eindigt met lichtjes en muziek. Een boswachter en een natuurgids vertellen meer over het leven en de natuur in dit unieke stuk Vechtdal. De schemertocht voert ons over een route van circa twee kilometer en is dus voor jong en oud super leuk. De tocht is ook toegankelijk met een rolstoel of kinderwagen. Bij terugkeer is het Erve Vechtdal feestelijk verlicht en staat een waar ‘natuurkoor’ ons op te wachten en is er uiteraard warme chocolademelk voor alle deelnemers aan deze bijzondere avond van de Groene Karavaan.


De Groene Karavaan

Wil je alle activiteiten bekijken van de Groene Karavaan, ontdek ze via onderstaande roze button.
Alvast heel veel natuurplezier en jullie zien ons vast meedoen op één van de bovenstaande activiteiten! 

Denise & Co. Naar de website