Beleef, bewonder en geniet in de Beleefweek

16 oktober 2022
Geniet van de herfst en maak een wandeling met ezels, doe mee aan een leuke workshop in de natuur of kom bomen planten. Er is genoeg te (her)ontdekken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug!
Er is zo veel te doen en te ontdekken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, een week is eigenlijk veel te kort. Tijdens de Beleefweek van 22 t/m 30 oktober organiseren verschillende ondernemers, terreinbeheerders, landgoedeigenaren, culturele instellingen en vrijwilligersorganisaties volop activiteiten om het Nationaal Park te beleven en bewonderen.

Hieronder hebben we er een aantal uitgelicht. Wil je het complete overzicht zien? Klik dan door naar de site van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: Beleefweek 2022.

De Ezelsociëteit
Wandel op 22 oktober mee met de ezels van stichting Opvang De Ezelsociëteit in Zeist en leer van alles over deze bijzondere dieren. Tijdens de herfstvakantie kun je je ezelkennis ook testen met het spel Ra ra wie ben ik?



Bos- en Natuur Speurtocht
In de Beleefweek kun je Bos Park Bilthoven ontdekken tijdens de speurtocht! In totaal zijn er 12 bordjes met informatie en opdrachten te vinden die je vertellen wie er allemaal in het bos leven, hoe de planten en dieren samenwerken en hoe je beter voor de natuur kunt zorgen!



De Boscast
Beleef en bewonder de grappige en spannende verhalen van Bosmier Bob en zijn vrienden uit het bos. In de 7-delige podcastreeks, speciaal voor kinderen van 5-12 jaar, wordt van alles verteld over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.



Zaklampentocht
Spannend! De zaklampentocht door Kasteel Amerongen komt er weer aan op 25, 26 en 27 oktober. Tijdens de tocht hoor je allerlei verhalen over degenen die hier vroeger gewoond hebben. Het kasteel is helemaal donker en de luiken zitten goed dicht. Maar met een zaklamp kun je toch heel veel zien!



Spelen in de Struintuin
In de Struintuin komt het wel goed met beleven! De bolderkar met schepnetten en zoekkaarten staat klaar voor het zoeken van waterdiertjes, in de modderkeuken kan er heerlijke heksensoep gebrouwd worden en kinderen kunnen hutten bouwen in het huttenbos. Natuurlijk is er ook volop ruimte om te klimmen en klauteren!



Het Soldatenpad
De Acht Houten Soldaten van het Fort aan de Buursteeg vinden hun fort de mooiste plek die ze kennen. Je kunt er leren over de Grebbelinie, dieren zien, voetballen, verstoppen, mooie bomen zien en nog veel meer. De acht soldaten zoeken versterking. Doorloop op 25, 26 of 27 oktober de trainingen van het fortepad en wordt ook een dappere soldaat!



Kijkje bij de imker
Deze activiteit start op 26 oktober met een bijzondere ontmoeting met een echte imker. Daarna loopt iedereen gezamenlijk naar de bijenkast, waar de imker meer vertelt en een paar bijen laat zien!



Wandeling Amerongse Bos
Ga mee op deze leerzame wandeling door het Amerongse bos. Gids Pieter van IVN kan je alles vertellen over het bos en haar historie! De wandeling door het Amerongse bos is zeer afwisselend. Je bent ongeveer twee uur onderweg en wandelt vier km (inclusief een kleine klim).



Paddenstoelenwandeling
Is de grond goed nat? Dan kun je in de Kaapse Bossen meer dan 50 verschillende soorten paddenstoelen vinden. Van eekhoorntjesbrood tot heksenboleten. De grote stinkzwam stinkt zo erg dat je de lucht niet snel zult vergeten. En hopelijk laat de vliegenzwam je op 29 oktober met zijn rode hoed en witte stippen meteen weer in sprookjes geloven. 



Tamme Kastanjefestival
Tamme kastanjes zijn niet alleen leuk om te zoeken, maar ook heerlijk om op te eten! Kom zaterdag 29 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur kastanjes rapen op Landgoed Zonheuvel en ze daarna gezellig poffen boven het vuur op het terras van het restaurant. Bezoek ook de One Planet Tentoonstelling. Een gezellig herfstuitje!



Veel plezier!

Tip: meer leuke uitjes met de hele familie vind je in onze eropuit categorie