Handige fototips van fotograaf Chantal

16 oktober 2018
Sta jij ook altijd met je mobiel of fotocamera klaar om je kinderen op de foto te zetten? En ben je constant bezig om nét dat leuke kiekje te schieten? Wij vroegen fotograaf Chantal van Sgoolfotografie of ze ons wat handige tips kan geven zodat je gegarandeerd leuke foto’s hebt.
Handige fototips van fotograaf Chantal
Chantal werkt inmiddels 5 jaar als fotografe en is woonachtig in Amersfoort. Naast Sgoolfotografie is ze ook gespecialiseerd in bruidsfotografie. De afwisseling om de ene dag een kindje te fotograferen en de andere dag een bruidspaar vind ze het leukst. Kinderen komen altijd spontaan over en het is altijd een bijzonder moment om een verliefd bruidspaar vast te leggen.


Bijzondere fotografeerplekjes
Wij vroegen aan Chantal wat nou bijzondere plekken zijn om je kind te fotograferen? Ze raadt aan om altijd naar een plek te gaan waar je kind zich thuis voelt en waar ze niet te veel hoeven poseren bijvoorbeeld Natuurspeeltuin Schothorst. Op een zonnige dag is het Henschotermeer ook altijd een leuke plek of de Treekerheide bij Leusden voor een mooie omgeving. Haar favoriet is de Wagenwerkplaats. Hier fotografeert ze regelmatig bruidsparen. Het is een stoere omgeving, maar ook waar gras en de omgeving veel kleur heeft. Om je kinderen in deze omgeving te fotograferen is nét iets anders.

Op pad
De herfstvakantie is een goed moment voor ouders om met hun kinderen eropuit te gaan, naar het bos of naar het museum. Kun jij ouders een aantal tips geven hoe zij bijvoorbeeld buiten in het bos, maar ook bijvoorbeeld in een museum leuke foto’s van hun kids kunnen maken?

Chantal adviseert om niet tegen het licht in te fotograferen wanneer je binnen bent. Nu het buiten sneller donker wordt is het handig om wel in de buurt van een raam te fotograferen voor natuurlijk licht. Probeer zo min mogelijk de flitser te gebruiken. Als je je telefoon gebruikt is het handig om de functie ‘raster’ aan te zetten. Zo zijn je foto’s altijd recht en hoef je niets bij te snijden. Ga op ooghoogte van kinderen staan voor een natuurlijke foto en laat kinderen hun eigen gang gaan in plaats van ze te laten poseren.

Het bos in
Wanneer je in het bos loop heb je altijd ‘gaten’ van licht. Daar kun je kinderen en volwassen het beste fotograferen. Houd er rekening mee wanneer je een boswandeling maakt dat je je kinderen geen groene/bruine kleding laat aantrekken, anders ‘verdwijnen’ ze op bosfoto’s.


Handige tips
Kinderen die bewegen, rennen en spelen zijn altijd een uitdaging om te fotograferen. Op mobiele telefoons zit de instelling ‘burst’. Foto’s worden heel snel achter elkaar gemaakt en dan zit er altijd een leuke foto tussen. Voor camera’s zet je hem in de sportstand en gebeurt hetzelfde. In de herfstperiode regent het ook vaker. Dan is het ook een leuk moment om je kinderen op de foto zetten. Probeer op afstand te fotograferen wanneer ze in de plassen stampen.

Ga je met kinderen uit eten en wil je het gezellige moment aan tafel vastleggen, bepaal van te voren uit welke hoek je gaat fotograferen. Wanneer alles op tafel staat, vlak voordat je kinderen hongerig aanvallen, is een goed moment om een foto te maken. Volgens Chantal is fotograferen kijken, kijken en nog eens kijken. Wanneer je daar de tijd voor neemt, leg je de leukste momenten vast.

Tip: Is jouw school nog op zoek naar een schoolfotograaf? Uit eigen ervaring weten we dat Sgoolfotografie je kind spontaan en leuk op de foto zet.