Waar komt die Paashaas toch vandaan?

7 maart 2018
Pasen is van oorsprong natuurlijk een christelijk feest. Nu ken ik de bijbel wel een heel klein beetje en weet ik toch vrij zeker dat daar geen verhaal in staat over een eieren verstoppende paashaas…Waar komt die paashaas dan wél vandaan? De dames van Spinazie met Spikkels gingen op onderzoek uit.
Waar komt die Paashaas toch vandaan?
Een aantal verhalen dat de ronde doet…

Het verhaal van godin Ostara
Zo was er godin Ostara. Zij had een beetje een gekke kip. Telkens als die kip een ei legde, verstopte die kip haar eitje ergens. Ostara (beetje chagrijnig type kennelijk) kon daar niet om lachen en veranderde de kip in een haas die de eieren weer moest gaan zoeken… (de paashaas dus maar dan omgekeerd) Er is echter ook een variant waar een klein meisje een heel ziek vogeltje vindt. Ze gaat naar godin Ostara en vraagt haar het vogeltje beter te maken. Omdat de vogel nooit meer zal kunnen vliegen, verandert Ostara de vogel in een haas. Deze haas, en stiekem nog een beetje vogel, legt één keer per jaar gekleurde eieren. (ik zeg kies het mooiste verhaal maar uit!)

Het verhaal van de lentefeesten
Verhaal twee is dat er vroeger zo rond Pasen lente-/vruchtbaarheidsfeesten werden gevierd. De donkere winter dagen waren voorbij (dat alleen al is reden voor een feestje vind ik), maar ook begon alles in de natuur weer te groeien en te bloeien. De vogeltjes legden weer eitjes en nieuw leven ontstond. Het ei maar ook hazen en konijnen staan in die tijd symbool voor vruchtbaarheid. Tijdens deze vruchtbaarheidsfeesten werden er jonge bomen geplaatst waar omheen gedanst werd (de zogenaamde meiboom). Ook werden er feestvuren aangestoken en werden er veel eieren gegeten, zodat ook de mens zich beter kon voortplanten! Die eieren moesten in de dagen daarvoor natuurlijk wel eerst gezocht en geraapt worden. Al deze ingrediënten bij elkaar werden later ons paasfeest!

Het verhaal van het Duitse kinderboek
Verhaal drie is een boek dat ooit geschreven is in Duitsland (de titel moet ik jullie helaas schuldig blijven…). Door migratie is dit verhaal uiteindelijk ook in ons land terecht gekomen. Een beetje zoals de Amerikaanse manier van kerst vieren nu terrein wint in ons land. Het is een kinderverhaal over een haas, een échte kindervriend, die eieren schildert. Deze lieve haas verstopt met Pasen bij de brave kinderen zijn prachtige eieren ergens in de tuin (wie zoet is krijgt lekkers… waar kennen we dat ook alweer van?). Dankzij dit verhaaltje kunnen de kinderen ook vandaag de dag nog eieren zoeken op paasochtend .

Pasen is vooral gezellig!
Wat het ware verhaal achter de paashaas en de verstopte eieren is, zullen we nooit honderd procent zeker weten. En wat maakt het ook uit? Het zijn twee dagen vol gezelligheid, meestal schijnt de zon en geniet men lekker samen met familie van volop tijd met elkaar. En daar gaat het om in het leven!

Vrolijk Pasen allemaal!



Wil je meer weten over de dames van Spinazie met Spikkels neem dan eens een kijkje op hun blog