7 Kidsproof hotspots in Zutphen volgens mamablogger Nienke Lentz

5 maart 2018
Mamablogger Nienke Lentz, een echte Zutphense, heeft speciaal voor Kidsproof een top 7 gemaakt van de leukste (kidsproof) winkeltjes, restaurantjes en activiteiten die in Zutphen samen met het gezin te beleven zijn! Check de leuke adresjes en geniet van de prachtige foto's van Nienke!
Zutphen is per trein heel goed bereikbaar. Het centrum ligt op slechts een paar minuutjes lopen van het NS-station. Ook met de auto naar Zutphen is goed te doen. De auto parkeer je in de ruime parkeerplaats achter het station. Om het centrum te bereiken loop je de Stationsstraat in. Dit is de straat precies tegenover het station, dit kan niet missen. Aan het einde van de stationsstraat sla je linksaf de overwelving op. Sla nu rechtsaf de Rozengracht op, dan linksaf en gelijk rechtsaf de Rosmolensteeg in. Leuk en mooi plekje om hier te wandelen. Ga rechts en vervolg je weg door de weg te vervolgen in de Turfstraat. De Turfstraat loopt over in de Korte Hofstraat. Aan het einde van de Korte Hofstraat loop je een stukje over de Houtmarkt, rechtdoor de Lange Hofstraat in.

1. Driekant ambachtscentrum – Lange Hofstraat 23-25
Voor de echte vroege vogels onder ons is een ontbijt bij Driekant Ambachtcentrum een aanrader om deze gezellige dag in Zutphen te starten. Driekant is een biologische bakkerij met een winkel en een (ontbijt/lunch)café. Ze serveren er ontbijtmenu’s met croissantjes, (koffie)broodjes, verse jus d’orange en koffie/thee, maar je kunt natuurlijk ook je eigen menu samenstellen. Net waar je zelf en je kids zin in hebben! Vergeet niet om een paar overheerlijke huisgemaakte kaasstengels mee naar huis te nemen. Loop vanaf de Lange Hofstraat links de Rodetorenstraat in en sla dan weer linksaf het Ravenstraatje in.

2. Museumwinkel het snoepje – Ravenstraatje 3
Leuk om met de kinderen te bezoeken is dit oudhollandse snoepwinkeltje. Diverse soorten oudhollands snoep kun je hier kopen. Van stroopsoldaatjes tot aan echte boterbabbelaars. Ook kun je er terecht voor verschillende soorten buitenlands snoep, maar ook suikervrij, gluten- en of lactosevrij, vegetarisch en veganistisch snoep wordt hier aangeboden. Leuk weetje: In dit prachtige pand was de eerste vestiging van “De Nederlanden van 1845”, nu bekend als “Nationale Nederlanden”. We lopen nu weer terug het Ravenstraatje in en slaan linksaf de Rodetorenstraat in. Sla dan de 3e straat rechtsaf (Kerkhof). We lopen nu om de Walburgiskerk heen. Aan het einde van het Kerkhof slaan we linksaf het ’s Gravenhof op. Steek de weg over naar het Vispoortplein. Vervolg de route verder op het Vispoortplein, die overgaat in de Houtwal, waar je aan de rechterhand HaWi | de Meubelarij zit.



3. HaWi | De Meubelarij - Houtwal 10
Een walhalla voor kids en ouders die onder andere van houten speelgoed houden! Voor mijn gevoel hebben ze het hele assortiment van Brio, Ostheimer, Grimms en Schleich. Ikzelf en mijn kinderen worden hier enorm gelukkig van! Naast deze merken verkopen ze er ook Kapla, loopfietsjes- en karretjes in allerlei soorten en maten, knikkerbanen, poppen en nog veel meer! We lopen dezelfde route weer terug naar het ’s Gravenhof. Rechts zie je de imposante Walburgiskerk.

4. Walburgiskerk – Kerkhof 3
Een prachtige kerk die meer dan het bezoeken waard is, mede ook door de Librije die in de Walburgiskerk aanwezig is. De Librije werd in de 16e eeuw gebouwd. Het is de oudste bibliotheek die Nederland heeft. Zelf trouwens de klokken luiden van de Walburgiskerk of de toren beklimmen? Check www.walburgiskerk.nl
Aan de overkant van de Walburgiskerk zit het Hof van Heeckeren. Loop door het prachtige schelpenkoepeltje naar het Hof van Heeckeren.



5. Stedelijk museum – ’s Gravenhof 4
Nog niet genoeg cultuur en geschiedenis samen met de kids opgesnoven? In het hof van Heeckeren zit naast het Henriette Polak museum het Stedelijk museum. Het is een overzichtelijk museum om samen met de kids te bezoeken. Vroeger was ik als klein kind al verzot op dit museum. Waarom? Er valt enorm veel te zien en te ontdekken over de geschiedenis van Zutphen. Van archeologische vondsten, en textiel tot aan speelgoed en schilderijen, die maken dat de geschiedenis van Zutphen tot leven komt! Leuk voor jong en oud. Weetje: Kinderen krijgen bij aanvang in het museum een leuk aandenken mee die iets over de geschiedenis van Zutphen vertellen. We slaan linksaf en lopen weer de Lange Hofstraat in. Deze straat lopen we helemaal uit en slaan rechtsaf de Houtmarkt op. Iets verderop aan de rechterkant zit het Volkshuis.



6. Het Volkshuis - Houtmarkt 62
Het Volkshuis is het oudste koffiehuis van Nederland. In 1889 opende daar het alcoholvrije koffiehuis haar deuren. Het volkshuis is het enige nog overgebleven alcoholvrije koffiehuis van Nederland. In het Volkshuis werken mensen met een (verstandelijke) beperking. Wat ik mooi vind om te zien is dat deze mensen duidelijk in hun kracht gezet worden, door te doen waar ze goed in zijn! Ze hebben zoveel plezier in hun werk. We worden hier altijd op een even hartelijke en gastvrije manier ontvangen en de kids kunnen hier natuurlijk heerlijk spelen, kleuren en bouwen. Al jaren komen we in het Volkshuis en mijn kinderen zijn opgegroeid met de meesten van hen. Tip: Mocht je naast een kop koffie of fris zin hebben in een zoete lekkernij: Bestel dan een punt zelfgebakken appeltaart. Die valt bij iedereen altijd goed in de smaak. We lopen de Houtmarkt weer op waar aan de rechterkant vlakbij de fontein mijn favoriete kledingwinkel Su en Jill zit.



7. Su en Jill - Sprongstraat 9 
Ik kan hier als ik wil uren rondneuzen. Gelukkig kunnen de kids hier ook altijd heerlijk spelen met al het speelgoed wat er voor ze klaarligt. Su en Jill verkoopt organische kleding van natuurlijke materialen, hip & duuzaam speelgoed, maar tegenwoordig ook kleding voor alle hippe moeders onder ons! Ook voor een mooi en duurzaam kraamcadeautje kun je goed terecht bij Su en Jill; swaddles in de allermooiste kleurtjes, fijne wolletjes, speentjes en boekjes. Merken wat ze zoal verkopen zijn: Mini Rodini, Tiny Cottons, Gray Label, Repose Ams, Maed for mini, Natursutten, Engel.

Nienke Lentz woont in Zutphen, is gek op mooie kinderkleding, op fotograferen en is mama van Jip Cato (2011) en Max Julius (2015). Wil je meer inspiratie van Nienke? Volg haar dan op Instagram, een echte aanrader! En er zijn volgens Nienke nog veel meer leuke Kidsproof hotspots in Zutphen, ze gaat aan de slag met een zomerse variant! Wij kunnen niet wachten!