Controleer je kind (en jezelf) op teken!

15 april 2015
Controleer je kind op teken!
Overal lezen we dat er veel teken zijn. De teek is een spinachtig diertje dat leeft in het bos en hoge grassen, maar ook in je tuin vind je ze. Teken vallen niet uit bomen, zoals vaak wordt gedacht, maar ‘stappen’ over vanaf struiken en grassen. Hoewel niet alle teken besmet zijn, kunnen ze de ziekte van Lyme wel overbrengen.

Hebben je kinderen buiten gespeeld of hebben jullie een wandeling in het bos gemaakt? Controleer dan op tekenbeten! Een teek bijt zich graag vast in de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van ondergoed, achter de oren en in de haargrens. 

Check deze plaatsen, maar ook de rest van het lichaam. Teken die op kleding achterblijven gaan dood bij wassen op 60 graden en in de wasdroger.

Vind je een teek die zich in de huid heeft vastgebeten? Pak de teek dan vast met een puntig pincet of tekentang en trek hem er voorzichtig en langzaam uit. Ontsmet het wondje daarna met 70% alcohol of jodium. Probeer de teek nooit te verwijderen met zeep of alcohol!!

Plak de teek op een plakbandje en noteer de datum. Denk je dat de teek al meer dan 24 uur in de huid zit? Neem dan contact op met de huisarts. Houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. 

Als er binnen die drie maanden een rode of roze kring ontstaat rondom de plek, ga dan meteen naar de huisarts en meld op welke dag je de tekenbeet hebt ontdekt. 

Bron: Tekenradar.nl

Handig!
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een App ontwikkeld waarmee je handig kunt zien hoe een teek eruit ziet, wat je moet doen om hem eruit te halen en een tekendagboek om bij te houden als je een tekenbeet hebt gehad. Je kunt de App downloaden in de Playstore of via iTunes.