Spoffin: hét Straat Theater Festival!

22 juli 2015
Spoffin is hét Straat Theater Festival van Amersfoort! Eind augustus kun je weer genieten van tal van acts en voorstellingen.
Hebben jullie een fijne zomervakantie gehad? Voordat de dagelijks schoolroutine weer begint, is er in Amersfoort een heel leuk straattheater festival met voorstellingen voor jong en oud!

Festival Spoffin heeft circus dat net even anders is dan gewoon circus. Er komt een levensgrote en echte ridder van papier, die allerlei verhalen laat verschijnen, compleet met ridderkastelen, monsterlijke oceanen en sprookjesachtige wouden. Voor de allerkleinsten is er Theater Circastique: zij nemen mannetje Tique mee, een poppetje gemaakt van een theezeefje en een lap stof, met handen en voeten aan stokjes. Hij wil ook heel graag circusartiest zijn!
 
Heel spannend en vooral ook heel vrolijk is de Cardboardia Parade. Iedereen kan mee doen aan deze fantasierijke optocht van metershoge figuren van karton: er zijn ook kleine kostuums voor kinderen.
Misschien ben je al eerder op Spoffin geweest en heb je toen de DDF Crew gezien: een leuke groep jongens die heel goed kunnen dansen én touwtje springen. Verrassing: ze zijn er weer, met een heel nieuwe voorstelling. Dit jaar nemen ze een bovendien een meidengroep mee: Touch Down.
 
Om de meisjes van Lady Cocktail te kunnen zien, moet je omhoog kijken. Dit is luchtacrobatiek, op een heel grappige manier. En zo is er op Spoffin nog veel meer circustheater. De artiesten van TENT beheersen stuk voor stuk spectaculaire circustechnieken. Er is zelfs een slangenmens. Het bijzondere is dat het bij TENT niet alleen om de knappe kunstjes gaat. Ze vertellen een echt verhaal en spelen de voorstelling op, aan en tussen drie heel grote netten. De acrobate van Mimbre zit dan weer op een bankje. Ze kijkt naar alles wat voorbij komt. Maar gewoon rechtop zitten, dat is maar saai. Dus af en toe wil zo ook wel even ondersteboven kijken. Ziet de wereld er dan beter uit?
 
Kinderen houden van onderzoeken. Bij LABland kan dat! Deze kunstenaars hebben installaties gemaakt van allerlei spulletjes waar mensen herinneringen aan hebben. Je vindt ze in kastjes, onder bedden en tussen kleren en je mag zelf de verhalen ontdekken. En bij ZO Prod mag je overal gewoon aankomen. Wel zo leuk. Het is een tuin van schroot, waar jij leven in kunt blazen. Je mag de bloemen en planten aanraken, wrijven, strelen en erop kloppen: kijk maar eens wat er gebeurt!
 
Zo zijn er nog veel meer familievoorstellingen op Spoffin. De meeste vind je in Plantsoen West, maar ook in de rest van de binnenstad kom je overal artiesten tegen: er zijn in totaal meer dan 220 voorstellingen van 46 groepen uit Nederland en 15 andere Europese landen.
 
Heel nieuw zijn de rollende keukens: in het plantsoen en op alle pleinen in de stad kun je lekkere drankjes en leuk streetfood krijgen.
 
Amuses
Ook een aanrader voor het hele gezin: de vroege voorstelling van Spoffin Amuses, de feestelijke opening van het festival in De Flint. De eerste voorstelling is van 18.00 tot 20.00 uur. Veertien verschillende artiesten geven een voorproefje van hun acts die de dagen erna buiten zijn te zien. Circus, magie, theater, dans, muziek en circustheater! Vooraf, tijdens de pauze en na afloop van de Amuses kun je lekkere streetfood-hapjes en drankjes krijgen. En ook dit jaar beginnen de Amuses al buiten met een spetterende verrassing, dus kom op tijd! Kaartjes reserveer je hier.
 
De meeste voorstellingen van Spoffin zijn vrij toegankelijk. De organisatie vraagt ouders en kinderen om een vrijwillige bijdrage; die mag je na afloop in het bakje van de artiesten doen.
 
Spoffin is van donderdag 28 tot en met zondag 31 augustus.