Kidsreporter ervaring Beleefboerderij de Deelen

10 april 2023
Yeah! Een uitje op Friese kaas- en belevingsboerderij ‘de Deelen’. Hier wilden onze Kidsproof reporters Isra, Maylinn en Elias héél graag naartoe. Ik vertelde ze namelijk over koeien, skelters, kalfjes. Ze werden steeds enthousiaster. 
Dit is niet zómaar een boerderij. Dit is een werkende Friese kaasboerderij waar de beroemde Riperkrite Tsiis word gemaakt. Er staan 250 koeien en kalfjes op deze beleefboerderij.

Sietse en Hendrika wonen samen met hun kinderen Sytske en Bauke op boerderij ‘de Deelen’. Sietse zorgt voor de boerderij en Hendrika houdt zich elke dag bezig met de kazen. En de kinderen helpen ook mee. Je vindt ze in het hart van Friesland tussen de dorpen Tijnje en Aldeboarn. Qua bereikbaarheid ook nog eens hartstikke handig. Vanuit zowel Leeuwarden, Drachten, Sneek, Heereveen en alle tussenliggende dorpen in minder dan 30 minuten te bereiken. Wij waren hier voor de vlogroute van dochter Sytske. Zij heeft een informatieve route uitgezet langs de hoogtepunten van de boerderij. Echt wel héél professioneel gedaan! Via het winkeltje, waar je de kazen kunt kopen, gaat de puzzeltocht van start. We krijgen tien vragen die we tijdens de vlogroute moeten beantwoorden. Ik ben benieuwd!

Het volgen van de route is makkelijk voor de kids; je volgt rode voetstappen op de grond en alles is aangegeven op je plattegrond en antwoordblad. Via genummerde vlogschermen en de informatieve Pompeblêden loop je langs heel leuke weetjes over de boerderij. Ondertussen gaat het leven op de boerderij natuurlijk gewoon door. Spoileralert; aaaah, kalfjes!Elias, Isra en Maylinn houden de aandacht er goed bij, door goed te luisteren krijgen ze het antwoord. Hoe melken ze de koeien, hoe houden ze de stallen schoon, waar gaan de kalfjes naartoe, wat gebeurd er met de melk en er is nog veel meer wat je hier te weten komt.

De route over de boerderij gaat dus langs de koeien, de kalfjes, de kaasmakerij, de stallen, de melkmachines en nog veel meer. Ook voor mem, heit, pake en beppe een super leuk uitje in Fryslân. De kids raakten achteraf niet uitgepraat over het leven op de boerderij.

Na ons avontuur hebben we nog heerlijk op het terras gezeten voor de boerderij met een kopje koffie en een ijsje. Elias, Isra en Maylinn hebben gespeeld op de trampoline, in de speeltuin en met de skelters. We hebben ons hier zeker 4 uur vermaakt.Hier vind je meer informatie over kaas en beleefboerderij ‘de Deelen’.