Help, mijn kind heeft een proefles

18 juni 2020
De eerste keer zwemles of judoles, dat kan reuze spannend zijn voor je kind. Esther is judojuf en zelf moeder van een zoontje die net met zwemles is gestart!
De eerste zwemles

In haar werk als judojuf ziet Esther veel ouders die met hun kind langskomen voor een proefles. In haar blog Judomama vertelt ze over haar belevenissen op de judomat en met haar kinderen van 5 en 1 jaar. Lees je een stukje mee->

Proefles
Een eerste proefles is vaak heel erg spannend voor de ouder en het kind, en ik probeer ervoor te zorgen dat ze zich bij ons op hun gemak voelen. Afgelopen week had mijn zoon zijn eerste zwemles. Ineens was ik de ouder die zenuwachtig langs de kant stond te kijken of het allemaal wel goed ging. 

Het is een zaterdagochtend en we hebben de judomatten klaargelegd. De eerste kindjes komen samen met papa of mama aan en beginnen enthousiast rond te rennen. In de chaos staat ook een ouder met een verlegen kleuter tegen zich aan: onze proefles is er.

Het klinkt best makkelijk, vrijblijvend een keertje meedoen met een sportles om te kijken of je de activiteit, de kinderen en de juf of meester leuk vindt, maar voor de gemiddelde kleuter is het echt heel wat. Als judojuf probeer ik de kinderen (en ouders) op het gemak te stellen door ze rustig te laten wennen. Het helpt als er even contact is tussen juf en kind; ik heb je gezien!

eerste judoles kind

Het is zaterdagmiddag. Mijn zoon is heel erg druk. Eigenlijk is hij dit al vanaf het moment dat ik verteld heb dat hij voor het eerst naar zwemles mag. Ondank de coronamaatregelen mag ik de eerste les blijven kijken. Gelukkig!

Vertrouwen
Als judojuf weet ik dat kinderen veel zelf kunnen, snel leren en hun ouders vaak positief kunnen verrassen. Als moeder was ik dat kennelijk even vergeten. Als judojuf is het mijn werk om de kinderen stukje bij beetje hun comfortzone te laten vergroten en ze te helpen om hun angsten te overwinnen. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen en kunnen we het volgende stapje zetten. Ik vond het heel erg leuk om te zien dat de zwemjuf en meester dat op precies dezelfde manier deden.

Meer avonturen van deze Judomama lees je via de roze websitebutton!

Naar de website