icon-closeLandelijk Watermonsters v2
icon-closeLandelijk Watermonsters v2

10 vrolijke leesboeken voor kinderen

23 april 2020

Kinderen kunnen deze dagen wel wat vrolijkheid gebruiken. En wat is er fijner dan een boek, waar je even helemaal in kunt verdwalen. Jeugdboekhandel Silvester maakte een top 10 van vrolijke boeken voor ons. 


boeken top 10 Silvester
“Heb je een vrolijk boek voor mij”? vroeg een tienjarige in Jeugdboekhandel Silvester. “Een boek met dappere kinderen, beetje spannend en een goede afloop?” “ Ja zo’n boek!”

Hier volgen tien vrolijke actuele boektitels, voor peuters tot pubers:


1.Coco kan het van Loes Riphagen.

De kleine vogel Coco kijkt over de rand van het nest naar beneden. Haar moeder doet voor hoe ze moet vliegen, je kan het ook! Maar overal schuilt gevaar…Vrolijk prentenboek over een dapper vogeltje dat haar angst overwint. Dit wordt het Prentenboek van 2021. Vanaf 3 jaar.

2. Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp

Een verhaaltje voor het slapen gaan..en nog een?. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden. De vrolijke tekeningen zijn van Kees de Boer (ook bekend van Agent en Boef).Dankzij het vrolijke kleurgebruik en hun onnozele blikken ogen de monsters niet té eng. En wie goed oplet, ziet het grootste beest ook als onschuldige knuffel in de slaapkamer zitten. Vanaf 4 jaar.

3. Slaap je al? van Anke Kranendonk.

Zodra papa Sem heeft toegedekt en de slaapkamerdeur achter zich dichttrekt, komen Sems knuffels Vos, Beer en Pop tot leven. Met z’n vieren herbeleven ze in tien korte verhaaltjes ’s avonds de avonturen van overdag. Ze spelen kappertje, trouwen met zijn drieën en oefenen hoe je spaghetti eet in een restaurant. In alle illustraties zitten kleine grapjes verwerkt, waardoor de vertederende humor in Slaap je al? goed tot zijn recht komt. Vanaf 4 jaar.

4.De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp.

Welkom bij de Vliegwedstrijd voor Vogels! Tien teams gaan van start. Maar tijdens de race komen de deelnemers één voor één in de problemen. Team Flamingo komt niet van de grond, Team Havik verlaat het toestel met de schietstoelen en Team Struisvogel-Pinguïn stort neer! Wat is hier aan de hand? En waarom komt Team Kip als enige níét in de problemen? Een fantastisch, groot prentenboek boordevol komische details, waarin de kijker het ware verhaal van de race zelf mag ontdekken…vanaf 5 jaar.
5. De vuurvogel van Bette Westera.

Lang geleden leefde er in Rusland een knappe prins, die Ivan heette. Tijdens een van zijn wandeltochten komt hij in een mysterieuze boomgaard. Hij vangt de vuurvogel, laat hem vrij en ontvangt als dank een schitterende veer. Die vuurvogel op zijn beurt redt Ivan als hij de boosaardige reus wil verslaan. Bette Westera vertelt opnieuw dit Russisch sprookje over een dappere prins. Vanaf 6 jaar.

6. Hoe beroof je een bank? door Pim Lammers.

Zit je in groep 4 en zoek je een spannend boek dat je al kan lezen? Probeer deze titel uit de serie Tijgerlezen. En ook:

7. Miss Eenhoorn van Edward van de Vendel

Iedereen wil graag Miss Eenhoorn worden, maar wat doe je als je wordt afgewezen? Een grappig en wensvervullend verhaal met heel veel kleurrijke illustraties. Vanaf 7 jaar. Leesniveau groep 4.

8. Sleutels van Annemarie Jongbloed

Op een vreemde plek in de bibliotheek van Haarlem vinden Julia en Manus een sleutel. Waar is die sleutel van? En heeft die iets te maken met de diefstallen die de laatste tijd in de bieb gebeuren? Samen gaan ze op onderzoek uit. Leuk verhaal over twee speurneuzen vanaf 9 jaar.

9. De magische apotheek van Anna Ruhe (serie van 3 delen).

De twaalfjarige Lucie verhuist naar een oude villa in een klein dorp met haar ouders en jonger broertje. Ze mist haar oude vriendinnen en het stadsleven. Totdat ze ontdekt dat de villa een geheime kamer heeft met een enorme voorraad flesjes, waarin de heerlijkste parfums borrelen en glinsteren! Al snel komen ze erachter dat achter het glas niet alleen de heerlijkste geuren schuilen, maar ook talloze gevaren. En één flesje kan zelfs beter voorgoed gesloten blijven…Vanaf 10 jaar.10. Villa Valentijn van Manon Sikkel

Isa logeert de hele zomer bij haar ooms aan zee. Net wanneer ze denkt dat dit de saaiste zomer van haar leven wordt, ontmoet ze Zachar. Hij loopt altijd op blote voeten en woont in een oud landhuis in de duinen. Heel even lijkt het de mooiste zomer van haar leven te worden. Maar dan ontmoet ze Brahim, wonderlijke Olga en Kaas, een jongen die gek is op vogels en fossielen. En dan komt ook haar beste vriendin Sofie op bezoek. De zomer wordt Manon Sikkel die kan schrijven. Een boek over vriendschap, en over zomers die eindeloos lang en altijd zonnig zijn. Vanaf 11 jaar.

Leuk boek gezien? Op zoek naar leesvoer voor de komende weken? Kom naar Jeugdboekhandel Silvester voor mooie boeken en goed advies! Slagen lukt altijd in dit heerlijke boekwinkeltje aan het Rapenburg.

PS: ze bezorgen ook thuis! #Wees loyaal, shop lokaal!