GRRR... in Volkenkunde, wat een leuke middag!

21 augustus 2015
Vrijdagmiddag gingen wij op pad met onze Kidsproofreporters van 9, 8, 5, 4 en 2 jaar jong. Vanuit onze woonplaats Voorschoten met de trein (al een feest op zich) naar Leiden. Onze bestemming ligt vlakbij het station: Museum Volkenkunde!
Aangekomen bij het museum loop je eerst door de tuin waar onze kids zich direct enorm vermaakten met het stoepkrijt. Natuurlijk even op de foto als draak en bouwden ze een soort tempel met grote witte blokken. Ze wilden bijna niet meer mee naar binnen! Gelukkig konden we ze meetrekken, want binnen is de nieuwe tentoonstelling GRRR... MACHTIGE DIEREN WERELDWIJD. Wat ziet het er fantastisch uit! Mooie kleuren, bijzondere dieren (of 'soort-van-dieren') en leuke activiteiten.

We gingen op pad met gids Sanne en onze speurtochtkaartjes. Door de tentoonstelling vind je verschillende zuilen met een vragen over bepaalde dieren en verhalen. Voor de kleinsten nog wat ingewikkeld maar Teun (9) en Jurjen (8) lukten het prima zelf.

Draak Toejoe
, prachtig geprojecteerd op de muren om ons heen, nam ons mee op verhalenjacht. Hij vertelde bijvoorbeeld dat schildpadden vroeger echt súpersnel snel waren en gevaarlijke stekels op hun schild hadden. Maar door een akkefietje bij de piramides zijn ze hun stekels en snelheid verloren... Elin (5) en Kobe (4) vonden het overigens vooral erg interessant om de verhalen te horen met de koptelefoon;-).

Over het oude Egypte gesproken: er is ook een kattenmummie te zien. Dat vonden de oudste twee - echte Dummie de Mummie-liefhebbers - wel héél bijzonder! Ook zagen we een hele grote vis en een grote leeuw van hout. ''Waarvoor is dat mam''? Eh, nou, daarin kun je begraven worden in Ghana... Dat vonden ze maar raar (en wij eigenlijk ook wel)!

Heel leuk is de Fotobooth: je staat voor een scherm, drukt op start en dan wordt er een foto gemaakt die je ook gemaild krijgt. Zie hierbij het exemplaar van Teun die het gevecht wel aandurfde!

En wist je dat de kids op een draak over de Chinese Muur kunnen vliegen? Geloof het of niet! Dat was wel één van de hoogtepunten natuurlijk. En met puzzelstukken van verschillende dieren met verschillende krachten, bijvoorbeeld 'Wijsheid', konden ze zelf een dier in elkaar puzzelen. Fijne bijkomstigheid is dat je dan zelf ook even rust hebt om de prachtige collectie te bewonderen!

Nadat ze alle verhalen hadden verzameld, bleek Draak Toejoe veranderd te zijn van een kleurloze witte draak in een prachtige gekleurde draak! Onze Mila van 2 vond dat wel érg mooi om te zien.

Aan het einde van de tentoonstelling konden de kids hun eigen verhaal bedenken met een dier; of dat dier bestaat of fantasie is maakt niet uit natuurlijk! Eén verhaal ging over een schattig konijntje die ging zwemmen, een haai tegenkwam... Maar het konijn viste de haai op aan zijn hengel... Gelukkig. Duidelijk genoeg inspiratie gekregen vandaag!

Natuurlijk hadden ze de speurtocht hartstikke goed gedaan en kregen ze állemaal een gave tattoo en masker.

Kortom: een hele geslaagde middag met kinderen die weer ietsje wijzer zijn geworden over de wereld om hen heen!

Jantine & Tamara - Kidsproof Leiden

Tip: lees meer over GRRR... in Museum Volkenkunde!