Oh dennenboom, oh dennenboom, wat zijn die foto's wonderschoon

7 december 2015
Tips van kinderfotograaf Sanne van der Most voor fotograferen met weinig licht tijdens de donkere dagen en met de feestdagen. 
Sinterklaas en kerst staan weer voor de deur. En dat betekent eindeloos pepernoten eten, samen liedjes zingen onder de boom en natuurlijk een heleboel foto's maken. Helaas is dat in deze donkere dagen vaak een enorme uitdaging. Kinderfotograaf Sanne van der Most geeft tips voor het maken van mooie foto's bij weinig licht. Gebruik een lichtgevoelige lens.

Lichtgevoeligheid bij een lens betekent dat hij bij weinig licht toch een mooie foto kan maken, zonder te flitsen. De lichtgevoeligheid wordt uitgedrukt in een getal. Een 1.2 lens is heel lichtgevoelig en een 4.0 - 5.6 lens minder. Je kunt deze getallen vinden op de ring van de lens, aan de voorkant. Hoe lichtgevoeliger een lens, hoe duurder hij is. De meeste 'consumenten'lenzen die je standaard als kitlens bij een body koopt, zijn niet zo lichtgevoelig. Om dan toch mooie foto's bij weinig licht te krijgen, zul je meer licht moeten creëren, je kinderen én camera heel stil moeten zetten, de ISO omhoog moeten schroeven of moeten flitsen.

Zorg voor veel licht. Voor binnenfoto's geldt over het algemeen: hoe meer licht, hoe beter de foto. Misschien niet zo gezellig voor de sfeer, maar zet op het moment dat je wilt gaan fotograferen de de lampen even wat hoger of zet er wat meer aan. Wit licht is daarbij mooier dan geel licht. En nog beter: fotografeer zoveel mogelijk overdag want dan is het licht het allerbest.

Zo min mogelijk bewegen. Wil je bij weinig licht toch een mooie foto maken, zonder te flitsen? Vermijd dan ook bewegingsonscherpte. Hoe? Zorg dat het onderwerp dat je fotografeert zo min mogelijk beweegt, dus even niet springen en druk doen. En houd tegelijkertijd je camera zo stil mogelijk. Een lens met image stabilizer werkt goed. Die gaat de trillingen een beetje tegen. Een ander trucje om je camera goed stil te houden, is hem op een tafel, kastje of statief te zetten. Je kunt dan een veel langere sluitertijd krijgen, zonder bewegingsonscherpte. En een langere sluitertijd betekent een lichtere foto. Tot 1/30 kun je nog goed uit de hand fotograferen. Ligt je camera op een stilstaand oppervlak, dan lukt 1/10 ook nog wel. 

Zet de ISO hoog. Een hoge ISO zorgt voor een lichtere foto. Overdag, buiten als de zon schijnt, is 100-200 voldoende. Als je binnen fotografeert en de ISO wat hoger zet, zo tussen de 500 en 3000, dan kun je met minder licht toch een redelijk goed belichte foto maken. Sommige camera's gaan wel tot boven de 10.000 ISO. Let op: als je de ISO té hoog zet, krijg je 'beeldruis'.     

Toch flitsen? Maar dan wél slim. Flitslicht zorgt voor meer scherpte, betere belichting en dus een mooiere en lichtere foto. Maar de flits kan ook zorgen voor hard licht en lelijke schaduwen. Soms is het gewoon zo donker dat je er met alleen stilzitten en een hoge ISO toch niet komt. Dan moét je wel flitsen. Maar doe het dan wel 'slim'. Gebruik bijvoorbeeld liever een opzetflitser. Die werkt mooier dan de flitser op je camera. Je kunt hem schuin omhoog via het plafond laten flitsen voor indirect licht. Zo voorkom je lelijke Shakugan op de muur. Als je geen opzetflitser hebt, is het sowieso slim om niet te dicht tegen een muur te fotograferen. Zet je kinderen altijd een stukje van de muur af om schaduwen te voorkomen. 

Succes met fotograferen! 

Kinderfotograaf Sanne van der Most heeft een fotostudio in het centrum van Rotterdam en fotografeert op mooie locaties in de natuur. Meer weten? www.blijesnoetjes.nl en www.facebook.com/BlijeSnoetjesKinderfotografie.