Nooit meer mislukte vakantiefoto's

13 juli 2015
Tips & trics van de kinderfotograaf
Jippie! Het is weer zomervakantie. En dat betekent: lekker eropuit. Zandkastelen bouwen, spelen in de golven, bbq'en in de tuin. En na afloop natuurlijk stapels foto's.... waarvan je de helft bij thuiskomst delete omdat ze onscherp of over- of onderbelicht zijn. Of omdat er een boom uit het hoofd van je dochter groeit. Kinderfotograaf Sanne van der Most van Blije Snoetjes geeft zeven super tips & trics die je vakantiefoto's voor eens en altijd naar een hoger plan brengen.  

Licht is alles!
Een foto valt of staat bij belichting. Daglichtfoto's zijn het allermooist. Fotografeer dus zo veel mogelijk buiten en probeer zo min mogelijk te flitsen. Zorg dat er daglicht op het gezichtje valt. Maar ook weer niet té veel zon want dat leidt weer tot overbelichting, harde schaduwen en lelijke vlekken.Fotograferen met de zon in je rug -met tegenlicht- is ook niet zo slim. De achtergrond is zó licht dat je kinderen die ervoor staan automatisch veel te donker worden. Toch is er een manier waarop je dat tegenlicht juist kunt inzetten voor een extra bijzondere foto: door te flitsen.  

Blijf scherpstellen
De bloemen op je achtergrond zijn perfect scherp maar je zoon is één grote wazige schim. Niks is zo erg als onscherpe foto's. Zorg dus dat je scherpstelpunten (de puntjes die je door de zoeker ziet) altijd gericht zijn op degene die je wilt fotograferen. Fotografeer je met je smartphone: stel ook dan bij iedere foto opnieuw scherp door met je vingers het schermpje aan te raken.

Anders dan anders: kies een bijzonder camerastandpunt 
Kinderhoogte: ga door je knieën, maak je zo groot als je kind 
Kikkerperspectief: ga liggen en maak een foto van onderaf
Vogelperspectief: maak jezelf groot en laat je kind naar je opkijken
Veel voorgrond: zak door je knieën, zet je kind een eindje verder weg en fotografeer een heel stuk grond erbij. Dan krijg je een minimensje aan het einde van de wereld.        

Actie! Laat ze springen, rennen en rollen
Wapperende haren, kinderen hoog in de lucht. Actiefoto's zijn geweldig! Laat ze dus lekker springen in de golven, klimmen in een boom en van een heuveltje afrollen. Voor actiefoto's heb je een snelle sluitertijd nodig - én veel daglicht. Zet je camera op de 'TV'-stand en draai de sluitertijd zo hoog mogelijk (bijvoorbeeld 1/1000 of hoger) of gebruik de automatische stand met het 'rennende mannetje'. Als er te weinig licht is, kun je zelf voor extra licht zorgen door te flitsen.

Regisseer een beetje   
De allerleukste foto's zijn spontane foto's. Toch kan een beetje sturing geen kwaad. Poseren werkt vooral goed bij dingen waar ze trots op zijn. Een mooi zandkasteel, een nieuwe tekening, een groot schaap op de kinderboerderij dat ze sinds vandaag durven te aaien. En laat ze vooral in de lens kijken. Dan stralen ze die trots nog meer uit. 

Graffiti, baksteen en andere 'urban' achtergronden
Een bijzondere en hippe achtergrond maakt een foto speciaal en artistiek. Bakstenen muurtjes, graffiti tekeningen en andere gekke kleuren en patronen doen het altijd goed. Daar worden je foto's een beetje urban van. Zorg dus dat je er een oog voor krijgt.

Laat ze knallen die kleuren
Foto's met felle kleuren springen eruit. Kijk daarom goed om je heen en speel in op het moment. Draagt je dochter een knalrood vest en wandel je net door een veld met witte bloemen, pak je smartphone er dan bij. Zie je een kobaltblauwe muur en heeft je zoon zijn gele regenjas aan, pak dan het moment. Juist het contrast tussen kleuren is interessant.

Kinderfotograaf Sanne van der Most heeft een fotostudio in het centrum van Rotterdam en fotografeert op mooie locaties in de natuur. Meer weten? www.blijesnoetjes.nl en www.facebook.com/BlijeSnoetjesKinderfotografie.